Google akademik, dergi park vb üzerinden makalelere bakıyorum.

Mesela bulduğum makale bazı Anadolu üniversitelerinden herhangi birindeki bir hocanın oluyor. Kusura bakmayın ama ciddiye alamıyorum.

Bu dergilerin çoğu hakemli olmasına rağmen böyle düşünüyorum. Zamanında birkaç tanıdığım yds ve ales i geçtiler diye bazı Anadolu üni lerinde hoca oldular. Ciddi anlamda hiçbir şeyden anlamıyorlardı. Alanlarına hakim değillerdi.

Bu örnekleri genele yayarak önyargılı mı davranıyorum? Bu dergilerde öyle herkes kolay kolay yazısını yayınlatamaz diye bir şey var mı?

 

Çizgiyi nerede çekiyorsun? Aynıı şeyi tüm Türk üniversiteleri için yapabilirsin. Menşei Türk ise ciddiye almayabilirsin aynı mantıkla. Bilim, bilgiye ulaşmak için katı bir objektiflik gerektirir. Ciddiye alıp almamak gibi bir filtre uyguladığıda gerçek bilgiye ulaşmanı sabote ediyorsun. Belki araştırmanın önemli bir parçası o makalenin içerisinde. Ya da ona atıfta bulunmak zorundasın. Bunu, sırf birkaç basit önyargı yüzünden kenara itmek süreci çok yavaşlatackatır.

ThomasJefferson

Bir makaleye 5 dakika göz atmak, o makaleyi ciddiye alıp almayacağınızı anlamanıza yeterli olur. Sadece isme bakarak değerlendirmek biraz ön yargı oluyor.

Ayrıca dissnedium +1, Thomas +1.

tingen

Hiç ummayacağınız yerlerde çok iyi hocalar görev yapıp makale yazıyorlar. Özeti okumak bile az çok fikir verecektir size. Bir göz atmanızı tavsiye ederim.

black holes in the sky

Objektif bir insan olduğum söylenir ama aynı önyargı bende de var ve şu ana kadar bu önyargım hiç sekmedi açıkçası.

Tek fark ben üniversite adından çok yazara/supervise eden kişiye bakıyorum. Zaten sürekli takip edice kimin ne yazıp yazamayacağı nasıl fikirler öne süreceği belli oluyor.

Ayrıca hakemli olması da ayrı bi konu.. Artık dünya genelinde peer reviewed kavramının kalitesi iyice düştü. İçeriğe detaylı bakmadan isme göre makalelere onay verildiği gibi baştan savma bir sürü hatayla dolu makaleler de onay alıyor.

Yani insanların bilime/biliminsanına bakış açısının güncellenmesi gerek çünkü buralar da yozlaştı maalesef :)

e mice

Her çeşit veritabanında birçok farklı süreli yayından gelen makale karışık olarak bulunuyor. Bu tip veritabanları yokken makale taramaları süreli yayın başlıkları özelinde yapılırdı. Niteliksiz dergilerin tutunması da çok zordu, çünkü kitle oluşturamıyorlardı. Artık geniş veritabanları üzerinden keywordler girerek arama yapıyoruz. Haliyle bir dolu şey geliyor. Niteliksiz işin sayıca nitelikli işten fazla olması çok doğal. Ancak veritabanlarında niteliksiz işler de niteliklilerle aynı oranda önümüze düştüğü için artık bu tip dergiler daha kolay tutunuyor.

Günümüzde yazılı, görsel ve işitsel bir şeyler üretip bunları yayınlayacak bir yer bulmak çok kolaylaştı. Dizi-filmlerden, kitaplardan, müziklerden tutun bilimsel makalelere kadar bu böyle. Haliyle isimden ziyade yayına odaklanın bence.

akhenaten

Benim alanımda TR’de yapılan makaleler kötü değil ama yayın yapmak için malzeme ölçüp yayınlıyorlar bir de 50 tane isim ekleniyor.
Ben de aynı şeyleri latinlere yapıyorum, brezilyadan italyaya.

durgunfoton

bence on yargili bakiyorsunuz. akademik makale okuyorsaniz zaten giris, metod, yorumlama, tartisma vs. kisimlarini anlayip elestirebilecek duzeydesinizdir diye dusunuyorum. en kotu ihtimal hizlica goz gezdirip yapilan arastirmayi kritik edin.

Sour
1

mobil görünümden çık