Fena olmayan bir özgeçmişim var, alanında hem iyi hem de büyük firmalarda çalıştım. Mülakat esnasında değinmek istediğim her noktaya maalesef değinemiyorum burası biraz benimle ve biraz da görüşmeci ile alakalı.
Asıl merak ettiğim soru ise şu; iş görüşmesine başlayınca neler yapıyorsunuz? (özellikle ik mülakatlarında)
- Görüşmeci ile merhabalaştıktan sonra hangi soruları soruyorsunuz laf olsun muhabbet dönsün diye?
- Kendini anlatma kısmı geldiğinde ben geçmişten günümüze şurada çalıştım burada çalıştım diye anlatıyorum ama ben anlatırken bile bana sıkıcı geliyor, siz neler yapıyorsunuz?
- bazı noktalara değineceğim zaman kendimi yersiz övecek gibi hissediyorum ve bunu yapmaktan vazgeçiyorum. kafamda deli sorular
Kesinlikle muhabbet ederim. Yani en son kendim için is mülakatına geçen sene girdim ve hepsinde de oldukça muhabbetli ortam oldu. Yapım olarak çok ciddi, gülmeyen yerde calismam.
Misal is ortamini sorarim, genel ekip ortamını.
Benim kendi merak ettiklerim;
Erp sistemi nedir ve ne noktada kullaniyorlar. Sap diyorlar sonra her şey elle yapiliyor misal. Buna çok dikkat ederim.
Erp ek olarak optimizasyon uygulaması var mi
Matrix bir yapı var mi
Bu biraz fransiza özel:) ama siz mi sen mi deniyor üstlere. Çünkü bizde ceo bile gelse sen diyorum adama.
Genel çalışan profili, yas ortalamasi (sonuçta herkes 50 yasindaysa bana uymaz)
Gelecek tahminleri, büyüme istekleri neler? Yeni atılım planı var mi? Genel şirket içinde yatay ya da dikey büyüme olanaklari nasıl?
Ben anlatıyorum. Sıkıcı gelmiyor. Kişi özellikle isin icindense spesifik soru sorabiliyor. Bu noktada hatta ben de sorarim. Misal şu an çalıştığım yer borsaya açık Amerikan firması haliyle inventory, freight on board, days on hand her ay ay sonu tahmini ve ay sonu Real vs profit plan falan olayı var. Ciddi stresli süreç ve her firmada yok.
Bunda tavsiyem önceden düşünün kendinizi. Kendinizi taniyin. Sizi siz yapan degerleriniz neler. Ve oportunities to improve dediğimiz şeyler neler. Ben hemen kendimden soyleyeyim; ben çok hızlı bir şeyi anlarım ve bana bir eğitimde "mermi gibi amaca gidiyorsun ama etrafındakiler seni takip edebiliyor mu bakmak lazım" demislerdi, cok doğru. Bu misal gelistirmeye çalıştığım bir şey. Ya da misal çalışanı korurum ben, onun iş yükü artacağına benim artsin diye ama bazen bu onun gelişimine engel olabiliyor bu konuda çok dikkat ediyorum. Ama hayatta en sevmediğim şey iş sebebiyle mesai yapan çalışan.
Neyse yani bence son soruya doğru yaklaşım kendinizi tanimakla oluyor. Ben olsam 2-3 kendinizi ovecek 2 tane de gerçekten kendinizi geliştirmek istediginiz şeyi önceden düşünüp söylerim.
1- İK mülakatlarında boş muhabbet etmem, karşı taraf sorular soruyorsa yanıtlarım.
2- Sıkıcı gibi görünebilir ama orada İK'cı hem CV'ni teyit ediyor, hem konuşma ve kendini anlatma tarzını görüyor. Genellikle de A firmasından neden ayrıldınız, B firmasına geçerken motivasyonunuz neydi diye soruyorlar. Bu sorulara önden hazırlanmak faydalı olur. Karşılıklı soru-cevap olunca sıkıcılık ortadan kalkar.
3- Kendini övmek gibi düşünme, başarılarını mutlaka dile getir. Örneğin bir projede liderlik yapmışsındır, önemli bir sorunu çözümlemişsindir, firmana XXX TL kazandırmışsındır. Sayısal verileri de işin içine dahil ederek başarılarını somutlaştırırsan çok olumlu olur. İş görüşmesinde kendini ukalalık yapmadan ön plana tabi ki koyacaksın. Bunları ifade etmezsen firma için diğer adaylardan ayrışman zor olur.