bende bir miktar hisse senedir var diyelim -hiç olmadı- bunu satmak istediğimde kim alıyor? halbuki kimin aldığını bilmeden hemen satabiliyorum. bu nasıl oluyor?




 

Sen 'ben şu fiyattan satıyorum diyorsun. Seninle aynı fiyattan satanlar kuyruğu giriyor.
O fiyattan almak isteyen biri çıkarsa en öndekinin hisselerini alıyor.Çıkmazsa kuyruk öylece bekliyor.

Bütün bunlar dijital ortamda olduğu için sattığını kim almış göremiyorsun.

Mirket

buraya soru yazdığın gibi hisse senedini koyuyorsun, cevap yazanlar gibi meraklısı varsa gelip alıyor.

duyurukullanıcısı

Hisse senedini siz satmıyorsunuz aslında. Siz satış emrini veriyorsunuz.

Emir aracı kurumunuzdan borsa istanbula iletiliyor oradaki sistemi tam olarak bilmiyorum ben de açıkçası, halka yönelik kolay ulaşılabilir açıklamalar koysalar keşke

Ama kabaca piyasa yapıcı bir sistem var. Bu sistem gelen satış emirleriyle alış emirlerini eşleştiriyor. En düşük satış teklifleri, en yüksek alış teklifleriyle eşleştiriliyor. Sonra eşleşen emirler arasında takas gerçekleşiyor ve süreç ilerliyor. Bu olayın canlı görsel halini eğer veri paketi satın aldıysanız derinlik analizi tablosunda görürsünüz.

Derinlik analizi tablosunda satış emirleri en küçükten en büyüğe sıralanır (en ucuzdan satanın malı en önce satılır), alış emirleri de en yüksekten en düşüğe sıralanır (en yüksek teklif veren en önce alır) ortada da kesişme noktası bulunur bu iki taraf birbirini nötrleyerek eritir.

Kısaca siz birine satış yapmıyorsunuz, dolayısıyla alıcıyı bilmeniz de olası değil. Siz BIST'e benim bu hissemi şu fiyattan sat ya da şu fiyata kadar sat veya ne kadar verirlerse o fiyata sat diye emir veriyorsunuz. BIST'teki sistem satışı ya da alışı yapıyor.

akhenaten

Alım satım eşleştirme robotları (yazılımlar) saniyede 500bin ve hatta daha fazla alım-satım işlemini gerçekleştirebilecek kapasitede.

Siz x fiyattan y adet hisseyi sat dediğinizde, zaten kuyrukta olan ve alım bekleyen işlemlerden sizin verdiğiniz fiyatla karşılaştırılıyor.

biseysorcaktim
1

mobil görünümden çık