sıfır aldığım aracımı (otomatik vites) 30 bin km rutin bakımına yetkili servise götürdüm. müşteri temsilcisi kişi şöyle uzaktan bir göz atıp balatalarınız fena durumda değişmesi gerek dedi. akabinde de "kadınlarrrr çok fren yaptığı için balatalar çabuk eskiyor halbuki bazı errrrkeklerrr öyle ki hiç frene basmıyor ve 150 bin km ye kadar balata değişimi ihtiyacı hissetmiyorlar" gibi über cinsiyetçi bir cümlü kurdu.

ben de "nasıl yani o dediğiniz erkekler hiç mi kırmızı ışıkta durmuyorlar ya da trafikte aniden önlerine bir şey çıktığında frene basmıyorlar ? " deyince adam "evet vallahi billahi hiç frene basmıyorlar inanın bana" dedi.

neyse ben bu adama pek inanmadım ve ustanız görsün yorum yapsın ona göre söylesin dedim. usta görmüş ve 3 bin km daha idare eder demiş.

ben de 3 bin km daha kullandım ve şu an frenlerle ilgili hiç bir sorun yaşamıyorum ya da ses duymuyorum.

internette sıfır araçlarda balata değişimi genelde 40-50 bin km den sonra olabilir demişler.

günde 50 km yapıyorum ve standart şehir içi trafiği. otomatik vites. anormal fren yaptığımı düşünmüyorum ama ışıklarda dur kalk yapıyorum ve önüme aniden çıkan araç ya da başka bir şey çıkarsa mecburen frene basıyorum tabi ki çarpmamak için (yetkili servis temsilcisinin asla frene basmayan errrkekler fantazisi geliyor aklıma her seferinde)

sonuç olarak şu an yetkili servisin dediğine güvenim yok ancak aklımda şüphe var cidden balataları değiştirmeli miyim? ya da değiştirmem gerektiğini nasıl anlarım nasıl emin olurum? frenlerden bir ses gelmesini beklersem artık geri dönülemez hasarlar mı bırakmış olur? yetkili servise şimdi gitsem hemen değişelim der ama yukarıda anlattığım hadiseden dolayı güvenmiyorum.

 

balatalarda değişim zamanını gösteren bir işaret olur, balata aşındıkça görünür hale gelir bu işaret. o seviyeye geldiyse değiştirin.

o seviyeyi görmek için lastikleri söküp balatalara bakmak lazım. servise güvenmediyseniz basitçe bir lastikçiye götürüp baktırabilirsiniz.

bitik balata ile uzun süre kullanırsanız disklere zarar verebilir, bir de disk masrafı çıkabilir ama bu biraz ekstrem bir durum, 30 binde olacak şey değil (abartılı derecede sık ve sert fren yapmıyorsanız).

orient blue

Frene bastığınızda bir ses duyarsınız ince bir gıy sesi gibi ayağınız frenden çekene kadar devam eden bir ses. Bu ses varsa balatalardan şüphelenmelisiniz. Ha sesin olmaması demek balatalarda sıkıntı olmadığı anlamına gelir mi bunu bilmiyorum.

but that was just a dream

valla neresinden baksan komik bir yorum, kadinlari araba kullanmayi bilmemekle yaftalamis, erkekleri de aptal olmakla. kirmizi isikta frene basmayan onlerine bir sey ciktiginda frene basmayan biri aptal olur herhalde. kendisine soyleseydiniz keske, erkekler aptal mi o zaman diye?

kassiopeia

servis saçma yorum yapmış. diskler bile 80 binde değişiyor. diske zarar vermemek için ucuz olan parça olan balatayı değiştirmeniz olağan uygulama.

kveldulv

Yetkili servisler 30 bin bakımını bu amaçla kullanmayı seviyor, anlayan birisi değilim ama bende şöyle oldu, gittiğimde daha servis kaydı açılırken balataların da bu zamanlarda değişmesi gerekiyor genelde diye yolu yapıldı, sonra gün içinde aradılar ön balataların değişmesi gerek dendi, reddettim çünkü dürüst iş yapmıyorlar bence aynı olayı corsa aracımda da yaşamıştım.
Bu tür şeylerden anlayan bir yakınınıza göstermenizi tavsiye ederim

atom karincanin torunu

ben de benzer bir soru sormuştum geçmişte, oradaki yanıtlara da göz atabilirsiniz:

www.eksiduyuru.com

the man with no name
1

mobil görünümden çık