2020 Nisan ayından beri kirada oturduğum bir ev var. Ev sahibi arabulucuya gitmiş. Bu durumla alakalı bir iki sorum olacaktı. öncesinde biraz bilgi vereyim.
Nisan ayında zam zamanıydı kimse aramadı beni ben de %25 lik farkı yatırıp yolladım. Şuan oturduğum kira çevreye göre düşük. Arabulucu ile anlaşmayı planlamıyorum. Geçen sene 2 kere zam yaptık. evin duvarları kabardı su aldığından dolayı, kiracı kendi oturuyor kendi problemi dediler. kiradan düşmeden kendim yaptım. eve ilk girdiğim tarihte muhite göre zaten yüksek kira ile girmiştim.
bu ve benzeri sebeplerden anlaşmayı planlamıyorum. 5. yılım dolunca da çıkmayı planlıyorum.
bu bilgiler ışığında, arabulucu ile anlaşmadığımda dava süreci olacaktır. Bu süreçte (bildiğim kadarıyla yeniden tespit davası 5. yılda açılabiliyor) davayı kazanma ihtimalleri var mı? tekrar bir avukat süreci vs olacağından o kısım da maliyet olacak.
sizlere danışıp karar vermek istedim.
herkese iyi günler.
yeniden tespit davası 5. yılda açılabiliyor diye bir şey yok. davayı tabi ki de kazanma şansları var. o da diyelim 2 yıl sonra karar verildi geriye dönük faiziyle ödeme yaparsınız.
Kira tespit davası beşinci yıldan sonra açılabiliyor. Eğer çıkmayı düşünüyorsanız sorun olmaz.
Yasal olarak kirayı artırma hakkı yok ama Ev sahibini de komple öldürmemek lazım. %25 yasal olsa da, etik ve ahlaki değil!
Çevredeki kiraları ve ödeme durumunuzu kontrol ederek, isterseniz bir miktar artırım yapabilirsiniz. Anlaşırsanız, gönül huzuru ile oturursunuz.
Ancak ev sahibinin tutumu da çok önemli. Ters davranıyorsa, sıkıntı çıkartıyorsa, böyle devam...
.
iki farkli yorum var. kira tespiti 5. yildan once acabiliyor mu acamiyor mu orasi net degil suan.
@kartallar yuksek ucar,
o mantikla hareket ederek ikinci kira artisini kabul ettim gecen yil. ama hemen akabinde evdeki problemleri kendi bilir diyerek iplemeyince malesef ev sahibi falan dusunmuyorum
borçlar kanunu 344
"2. taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.
3. taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın sonunda, yeni kira yılında uygulanacak kira bedeli, hâkim tarafından tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir. her beş yıldan sonraki kira yılında bu biçimde belirlenen kira bedeli, önceki fıkralarda yer alan ilkelere göre değiştirilebilir."
kira tespiti davası her an açılabilir. ancak 5 yıl henüz dolmamışsa dava açılabilmesi için sözleşmede kira artışına dair bir anlaşmanın bulunmaması gerekir. buradaki limit ise "bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara" dense de daha sonra %25 ile sınırlandırılmıştır.
5 yıl dolduğunda açılacak davada ise, herhangi bir limit olmadan, hâkim tarafından tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir.
Sizin durumunuzda: artış için kira tespit davası açamaz.
Bu ara bulucu olayları yeni geldi. Sanıyorum, sizi ve ev sahibini bir araya getirip, böyle bir talep var, anlaşın diyor. Anlaşırsanız da mahkemeye iletiyor. Bu kadar. Oradaki avukata da sorarsınız, hoşunuza gitmeyen bir şey varsa, kabul etmezsiniz.
2. artış yaptım, yok onu kabul etmedi, yok bunu kabul etmedi diye bahane bulmak çok kolay. Ev sahibini dinleyin, siz kendi durumunuzu anlatın ve iyi niyetle anlaşmaya çalışın. Faydanıza olur. Karşı taraf anlaşmaya yanaşmıyorsa da, inceldiği yerden kopsun...
.
merhaba, avukatım. arabulucu sizi arayarak davanın türünü söyler. Ama büyük ihtimalle kira tespit davası değil, kira uyarlama davası açmışlardır. 2 davanın da şartları farklıdır.
Bu arada kira tespit davası 5 yıl dolmadan açılamaz.