şubat başında e devlette başka bir şeye bakarken bizim köyde üzerimize yeni eklenmiş tapular gördük. 4 tane tarla, 1 tane evli arsa.
miras yoluyla geldiği açık. hiçbirinden haberimiz yoktu. ailede hayatta kalan bi amcam var, ona da gelmiş. bildiğimiz tek kişi o.
bunlardan 1 tanesini az önce sahibinden'de satılırken gördüm. Hisseli Tapu
yazmışlar tapu durumuna.
e devlette bu arazi için "İlgili taşınmaz üzerinde hisse sahibi 230 kişi bulunmaktadır." diyor.
arsasında parasında değiliz hiç ilgimizi çekmiyor ama burada bizim adımız varsa nasıl satılabilir legal olarak ona merak ettik.
biri almak istese alabilir mi?
satan kişi, 230 kişiden biridir ve kendi hissesini satıyordur
Biri almak isterse elbette ki alır. Ancak o 230 kişi içinden herhangi biri benim şüfa hakkım var. Bana sorulmadan satış olmuş diye o satışı iptal ettirebilir. Onun için de o topa kimse girmez. Satış için dava açıp mahkeme kanalıyla gayrimenkulün satışını ve hisseniz kadar payın size verilmesini talep edebilirsiniz. Ancak bu ortaklardan yurtdışı ikametliler olup mahkeme o kişiye ulaşamazsa yaptığınız mahkeme masrafı yanınıza kar kalır.
falan gibi haddinden fazla çetrefilli bir iş.
e devleti siz deyince tekrar kontrol ettim. 117 dönümlük arsa. bu kişi 12.7 dönümünü satıyor ama o zaman neden tüm arsayı koymuş? alan kişi rastgele bi 12.7 dönümününü mü kullanacak mesela?
ya da ben bu 230 kişiden 220 tanesini tanımıyorum. kafama göre kendi payım var diyerek satabilir miyim?
e devlette sadece toplamı görünüyor çünkü.
Sadece hissesini satıyor, tarlanın belirli bir yerini değil. Şu anki hissedarlardan biri de alan kişi de ben şu kadar hisseye sahibim, şu köşeye ev yapacağım, şu parça benim, şuraya bostan ekeceğim diyemez.
Ayrıca hissedarlardan biri bir parçayı tarla ya da ev olarak kullandı diyelim. Kimse ses çıkarmazsa sorun yok ama hissedarlardan biri mesela 3 yıl sonra, kullanmış deyip kanıtlar ve dava açarsa kullanandan kullandığı süre kadar hisse nispetinde kira alır.
Bu şartlarda hisseni satmak istiyorsan elbette satarsın ama alıcı bulabilir misin, sanmıyorum.
Bir de şu var. Bir kişi çıkıp hissedarların tamamından hisselerini yok pahasına satın alıp, çetrefilli kısmını da siyasi vs nüfuzuyla halledip tarlanın tamamına sahip olmak isteyebilir. Yani bir gün kapınızı bu niyette biri çalabilir.
Ya da bir gün tarlanıza imar uygulanırsa olayı var da oradaki konuyu anlatmak uzun zaman alır. :)
Yevmiye Tarihi 14 şubat 2024, işlem tanım "İntikal" yazıyor. hissede 230 kişi olsa da "hisse pay:9" diyor. peki bunlar ne demek biliyor musunuz?
ben şu an kalan 220 kişiyle muhatap olmadan noterden satabilir miyim? (220 kişinin beni pompalıyla kovalamayacağını varsayarsak)
1.000.000 TL'ye satıp sonra da değerini tapuda 50.000 TL'den gösterirsen ortaklardan birisi dava açıp ben bu fiyata alırdım diyebilir. Bu yüzden çok ta düşük göstermek iyi değil.
Tekirdağ tarafında bu tarz tarla çok. Zaten bildiğim kadarıyla yıllar sonra toplulaştırma gelir o tarlaya falan ama tabii çok uzun yıllar sürebilir.