sorum şu mesela boyun 180 ise kilo 80 olmalı fakat kimisi spor yapıp kas olarak agırlık alabiliyor kimisi ise full yaglı gobekli. bu ideal kiloyu nasıl hesaplıyacagız herkesin kas ölçümü yaptırması tam olsası değil. Yagıda diyetisyen ölçüyor cihazla.

bana bir insanın ortalama olarak boyuna oranla kilosu nasl olmalı söyler misiniz


 

vucut-yag-orani.hesaplama.net

Şu daha iyi. Sayfa altında da normali kaç olmalı var

www.formlakal.com

Şu fotoğrafta da göreceğin gibi kas yağdan daha ağırdır. Bu yüzden boya göre kilo hesabı yanıltıcı olabilir. Sadece vücut yağ oranına endekslenmek daha sağlıklı sonuç verir.

gucvefitness.com

Mirket

Yani cevap size uygun mu bilemem ama ideal kg diye bir şey yok yani.
Şöyle ki çoğu sporcu ideal kilonun çok çok üstünde çünkü adamlar kaslı.

O sebepten ben hayatımı kgya göre değil yapabildiğim şeylere ve bel oranına göre gecirmeye çalışıyorum.

-belin cevresinin boyun yarısı civarında olmasi. Kısacası 180 cm birinde 90 cm bel gibi.

Onun dışında spor yapan birinin bence;
Kendi kgsunu Bench, kg*2 deadlift/squat
10 barfiks
30 sınav
1km kosabilmek
10-15 dips
Misal en az 0.5*kg military press (daha fazla da olabilir)

Benim için kişinin bunları yapabilmesi lazım. Zaten bunlari yapabilen kişinin kilosunun sorunlu olması imkansiz. Obez olup 10 barfiks cekebilecek biri yok. Ama sıska olup kgsunun iki katını deadlift yapacak da yok.

Sorunuza cevap mi bilemem ama bu benim kendi uzun yıllardır güç antrenmanı yapan ya da antrenörlerden okuduğum. Daha antrenör olup kgsunu onemseyen görmedim.

logisticsmanager

Hemen örnek veriyorum;
Arnold peak off season
Boy 188
Kg 118

Sonuç; obez :) bmi 33.4. yani bu sonuçların spor yapan kişilerde kullanilmamasi gerektiğinin örneği. Hayatında sıfır spor olan, hiç kas vs olmayan birinde kullanilabilir belki.

logisticsmanager

Ben bmi hesaplarını doğru buluyorum. Yukaridaki örnekte de yazmislar, kas kütlesi çok olan insanlar bmi hesabına gore fazla kilolu çıkıyorlar, bu elestiriliyor. Ancak bence asıl elestirilmesi gereken şey fazla kat kütlesi. Kısacası yağ oranim düşük diye fazla kilolu olmak doğru değil. Sürdürülebilir değil ve vücuda zararlı.

Arnold bmi 33 olabilir, o profesyonel birisi ve çok zengin birisi. Sıradan birisi için örnek teskil etmiyor. Sıradan 188 boyunda birisi 118 kg olmamali. İdeal kg aralığında kalmaya gayret etmeli.

Bunlar benim fikrim tabi. Vücut geliştirmeci arklar karsi çıkabilir. Ben de ağırlık kaldırıyorum ama dikkatli olunması gerektiğini düşünüyorum.

benarrivo

Hemen bmi eleştiren kaynak koyalım, herkes kendi fikrini cikarabilir;
obesitymedicine.org

www.hsph.harvard.edu

www.urmc.rochester.edu

www.bbc.com


Örneği arnold olarak verdim ama birazcık kası olan herkes bmida kötü çıkar, bütün sıskalar da iyi çıkar çünkü bilmem kaç yıl önce Belçika'da çıkan bir şey ve o zamanlar insanlar zayıf olmaliydi, kas falan yoktu. Değişti ama.

Benim kendi fikrimi göre de 180 cm bir kişinin bmi ideal kg'su 76 falan. Bmia göre bu sağlıklı ve kişinin yağı ne kadar kası ne kadar bakmıyor. Kişi koşabilir mi barfiks çekebilir mi bakmıyor ve otomatik sağlıklı oluyor. Ama hayatini spora harcamış adamlar matematiksel olarak sağlıksız oluyor. Açıkçası hangisinin mantıklı olmadığı çok açık ama Eğer son 15 yılda "bmi en ideal yöntem başka yönteme gerek yok. Kişinin kaslı olması da kötü. En önemli şey bmi" diyen bir çalışma varsa okumaktan memnun olurum.

logisticsmanager

Bu arada tekrar diyorum; ben biraz spor yapan, kas yapan biri için diyorum. Kas kötü denilmiş ama bmi kişinin yağ oranına bakmıyor o zaman yağ kötü neden demiyoruz?

Bmi genel popülasyon için normal. Yani hiçbir spor yapmayan ya da spor olarak koşan falan kişiler için bir sıkıntısı yok. Misal anneme babama ne bileyim kuzenlerime falan ideal şey bmi.
Ama ağırlık kaldıran, kas yapan kişiler için kullanilamaz ve bir kişinin sağlıklı olup olmadığını belirleyen şey de bmi değil.

Zetnikov sorusu da spor yapan kişilerde nasıl olacağı olduğu için; bmi kullanilamaz çünkü ise yaramaz çünkü sadece matematiksel bir hesaplama.

logisticsmanager

Yeri gelmişken şuna cevap vereyim: spor yapan insanlar için bmi yanlis çıkar demek doğru degil. Spor olarak sadece vücut geliştirme baz alınarak bu deniyor. Futbol, yüzme, tenis, atletizm gibi temel pek çok branş sporculari kilolari bmi degerleri içindedir. Vücut geliştirmeciler yoğun kas kutlesi sahibi olduklari için fazla kilolu olmayı normal buluyorlar ama yukarıda yazdığım gibi normal değil. Elbette bmi tek kriter değildir, yağ oranı da önemlidir.

Yukarıda 180 boyundaki bir kişi örnek verilmiş. Bu kişi 78 kg olup %10-15 yağ oranına sahip olursa muazzam olur.

Sıska diye tabir edilen insanlar gayet te saglikli fit ve atletik olabilirler. Bu şekilde pek çok sporcu var. Hatta sıska denilecek, kendi sikletindekilere göre uzun ve ince dövüş sporcuları dahi var.

Tekrar söylüyorum bu konu tartışmaya açık bir konu ama vücut geliştirmeciler kilo konusundan muaf olduklarini düşünmemeliler. Ne kadar kas o kadar iyi demek değildir.

benarrivo
1

mobil görünümden çık