Hangisi 1 ayda daha avantajlı cok getirir. Fonda bileşik olayini anlamadim oyle olunca daha mi cok oluyor diyorlardi da hic hesaplamadim da. Aydinlatacak var mi bu senaryolari
Fonlarda baktığın aylık haftalık yıllık getiriler, geçtiğimiz dönemde ne kadar getirdiğini gösteriyor. Önümüzdeki hafta, ay ya da yıl ne kadar getireceğini göstermez ve zaten bu da bilinmez bir şey.
Her şey sabit kalacaksa ne kadar getireceğini günlük getiriyi aylık ve yıllık orantılayarak bulursun ancak bunu yapabilmek için bileşik faiz hesaplamayı bilmelisin. Google'a sorarsan bileşik faiz formülü diye sana bir şeyler gösterecektir.
Şu anki haliyle her şey sabit kalırsa PPFları banka faizlerinden fazla veriyor gibi görünüyor. Bu fonların 3 avantajı var.
1. İlerde faizlerin yükseleceğini bekliyoruz. Vadeli hesap, vade bitene kadar bu yükselişten pay alamaz ama PPFları günü gününe alır. Tabi faizler düşerse de bu avantaj tersine çalışır.
2. Fondaki paranı lazım olduğu gün, en geç ertesi günü çekersin. Vadelide vade sonunu beklemezsen faiz gelirinden vazgeçmen gerekir.
3. PPFları 30 Nisana kadar stopaj vergisinden muaf. Vadelide söylenen faiz brüttür. Ondan stopajı düşeceksin.
100.000 lirayı yüzde 54 faizle 1 yıl vadeyle mevduata koyarsanız 154.000 lira alırsınız. Bunu 12 aya bölerseniz 4500 lira eder. Yani aylık %4,5 faiz getirisi olur.
Kısaca aylık faiz için yıllık faiz oranı olan %54 (0,54) oranını 12'ye bölüp aylık faizi bulursunuz. %4,5 (0,045)
Para piyasası fonları ortalama mevduat faizleriyle yaklaşık aynı getirilere sahiptir çünkü zaten büyük oranda mevduat tutarlar. Ek olarak borçlanma aracı kullanırlar. Bu sebeple getiri oranları az da olsa değişebilir ancak karşılığında vade bozma derdiniz olmaz istediğiniz zaman paranızı başka yatırıma yönlendirebilirsiniz.
Eğer mevduat yatırımı yapacaksanız birkaç bankada hesabınızın olması ve paranızı en uygun hoşgeldin faizi verene götürmeniz sadece mevduat yatırımı yapma niyetindeyseniz heralde en uygunu olur. Böylece standart para piyasası fonlarının az da olsa önüne geçebilirsiniz.
Eğer sadece mevduat değil, başka araçlara geçişiniz de kolay olsun istiyorsanız görece yüksek hoşgeldin faizlerinden feragat edip her an altın, hisse vs. almanıza olanak tanıyacak para piyasası fonunda kalmanız daha mantıklı olur hareket kabiliyeti açısından.
Bileşik getiri anaparanızı sabit tutmayıp ay ay, gün gün ya da belirlediğinzi başka bir aralıkta düzenli artırarak yaptığınız senaryoyu anlatıyor. Ancak eğer hatalı bir yatırım yaptıysanız bileşik getiri, bileşik götürüye de dönüşebilir.
1. Ay bir fona 100.000 koyup, fon düştüğünde ya da daha da yükseleceğini düşündüğünüzde üstüne eklemeler yaparsanız haliyle kazancınız da sadece anaparanızı orada bıraktığınız senaryodan daha fazla olur. Atıyorum bir fonun senede %100 getiri vereceğini öngörüp yatırım yaptınız. 1 yıl içinde fonun fiyatı sürekli değişir, bazen ucuzlar bazen çok yükselir. Siz 100k koyup bıraksanız sene sonunda 200k alırsınız ancak fonun ucuzladığını ya da atağa geçeceğiniz anlarda eklemeler yaparsanız daha çok getiriniz olur. 100'ün yüzde 10'u 10dur. 150'nin yüzde 10'u 15tir. Böyle düşünün.
Burada anlattıklarım bir nevi kitap bilgisi, riskler değişken olacaktır. Bir fona yatırım yapmadan önce iyi düşünmelisiniz.
Anladim. Yani 1 ay kilitli kalabilir sorun yok bence. Ama bu durumda sanki faiz daha cok verdi gibi. Faiz 54e cikti ppf daha belli degil ondan mi ki acaba
@optimistbakunin yapı kredinin verdiği %54 faiz hoşgeldin faizidir. Normalde bankaların kampanyasız faizleri merkez bankasının seviyesinin altında seyrediyor. Para piyasası fonlarının ortalama getirileri de hoşgeldin faizlerinden düşük kalabilir.
0,54 oranını 365'e bölerek günlük faizi bulup para piyasası fonunun günlük getirisiyle karşılaştırıp bir şeyler düşünebilirsiniz. Ancak para piyasaı fonları sabit getirili olmadığı için bir gün daha düşük, bir gün daha yüksek hafif değişken sonuçlar getirir.