Diyelim ki bir bulgaristan vatandaşı, serbest sınır geçişi olmayan irlandada (irlanda schengen bölgesinde değil) ömrü boyunca bir oturum olmadan yaşayabilir mi? İrlanda ab üyesi ama sınır anlaşmasına dahil değil. Bu yüzden irlandaya giderken schengen alınmıyor mesela..

Ya da atıyorum, irlanda vatandaşığını aldım, gidip hollandanın karayiplerdeki sömürge adasında yaşayabilir miyim ömür boyu? Oturum almak zorunda kalmıyor muyum?


 

o adalar anlaşmaya dahil değiller. danimarka'ya bağlı faroe de dahil değil mesela

paintov

@paintov
Peki geri kalan ülke merkezlerinde diyelim, yaşayabiliyor mu?

filipis

@edmond
Yani formalite de olsa çalışıyor gözükmesi mi lazım

filipis

@filipis calismak zorunda degilsin, kendi cebinden yiyip istedigin kadar yasa, kimse bir sey demez. Fakat ilk geldiginde calismayip (yani ulkede calisma gecmisin olmayip), devletten sosyal yardim istersen o zaman sikinti. Durumunu incelerler ve hayirdir ne ayaksin diyip postalarlar ulkeden. Ha calisirsin, vergini verirsin 1-2 yil, sonradan uzun sure issizlik donemlerin olur vs o zaman sikinti yok, kimse seni ulkeden kovamaz, ha sosyal yardim istersen baski yaparlar is bul diye uzun sureli issizlik durumlarinda o ayri.

freedonia

Soruya yanlamak gibi olmasın da bu yunanistan'dan konut alımı ile oturum hakkı sağanınca yunanistan mı yoksa tüm schengen bölgesini mi kapsamakta.

liberal

@liberal; AB vatandaşı degilseniz sadece oturma izni ile serbest dolaşım hakkiniz olur ama canınizin istediği ülkede hayat kuramazsiniz. Sadece yunanistan'da oluyor calisma ve uzun süreli oturum hakki. Tabi gidip bir yerde iki ay yasasaniz bir şey olmaz.

logisticsmanager

@logisticsmanager, bildigim kadarıyla siz fransadasınız, mesela yunanistandan böyle oturum izni alan kişi çalışmadan paris'e gelse ev tutsa çocugunu okula yazdırabilir mi? evet çalışmayacak sadece yaşamak için soruyorum.

liberal
1

mobil görünümden çık