*edip
ekleme: öğretmenlik için B2 seviye dil isteniyor. ona ulaşmama en az 2 yıl var.
yas kac, coluk cocuk var mi?
plan ne? orada isin hazir mi yoksa dil kursuna gidip birikimlerini mi harcayacaksin?
"sizce memuriyeti yakıp hollandaya öğretmenlik yapmaya gidilir mi?"
denklik var diye gidince orada ogretmen olarak is bulabileceginin garantisi var mi? bazen bati ulkelerinde (hollanda'yi bilmiyorum, genelliyorum o yuzden) kendi yerli gencleri ogretmen olmak isteyip is bulamiyor. turkiye'den yeni gelmis dil bilmeyen ogretmen adayina ekmek cikmasi zor sanki.
bir de vatandaslik, calisma izni falan bahsedilmemis.
yabanci olma hissi turkiye asiri icine donuk bir ulke oldugu icin bircok kisinin kafasina taktigi bir sey. acikcasi onu bile asamazsan hayat zor.
son olarak memurluktan istifa etmeye gerek var mi direkt? ben sanki izin alinabiliyor, istersen geri donulebiliyor diye biliyorum.
onun yerine ucretsiz izin alin uzun sureli. ancak halihazirda calisma izniniz yoksa gerek bile yok gitmeye.
Öğretmenlerin yurtdışı sınavı oluyordu hâlâ var mı bilmiyorum ama ona bakabilirsiniz? Dil şartı gereken ülkelerde kazanmak daha kolay diye biliyorum giren daha az olduğu için hele hollandaca gibi spesifik bir dil için. Yurtdışındaki Türk öğrenciler için meb burdan öğretmen gönderiyor ve hem orda hem burda maaş alınıyor diye hatırlıyorum. Birkaç yıl öyle çalışıp duruma göre istifa edip orda kalıcı olabilirsiniz.
Şimdi baktım 3 Şubat'ta olmuş bu sene. En azından seneye kadar hem hollandacanızı ilerletip hem de bu sınava çalışabilirsiniz belki. Benim bir arkadaşım çocukluğunu Fransa'da geçirmişti babası orda öğretmenlik yapmış 5 yıl kadar sanırım.
eger is buluyorsan sak diye gidilir, ama yok is bulabilmene de iki sene varsa gidilmez. bu iki senede türkiye'de kalip felemenkceni ilerlet. is bulup git.
Değer mi? Ne açıdan değer mi? Ne istediğinizi kendinizde bilmiyorsunuz sanırım. Gurbette sağlık çok önemlidir bunu göz önünde bulundurun hatta en önemli mesele bu bence. Bati Avrupa sadece sistem, planlılık ve düzen açısından avantajlı bence bunun haricinde gerek ekonomik olarak gerek rahatlık ve yaşam olarak Türkiye hiçbir yere değişilmez.
Bu arada kendi ülkenizde birinci sınıfsınız Avrupa'da ne yaparsanız yapın üçüncü sınıf olarak kalacaksınız ırkçılık ve İslam düşmanlığıda çabası.
tabi değer de sen buradan tahta bavulunu alıp gidecekmişsin gibi duruyor. diploma denkliği iş bulmana yardımcı olmaz. belki gidemezsin bile. önce iş meselesini ve dil öğrenmeyi hallet
bence bir ogretmenin yasadigin ulkenin dilini iyi bilmemesi cok buyuk handikap, o yuzden kolay kolay ogretmenlik yapabileceginizi sanmiyorum. Buyuk ihtimal sifirdan baslamaniz lazim, baska bir meslek ile.
saglik sistemi gelismis ulkelerde sikintili, duzgun doktora ulasmak guc ne cikarsa bahtina, ameliyatlarda ciddi siralar olabiliryor. Saglik hakkinda endiseli iseniz tavsiyem turkiye'de ozel sigorta yaptirmaniz.
"her şeyiyle oradaki sistemin hayranıyım" - bir yerde uzun sureli (min. 5 sene) yasamadan once boyle cumleler kurmak buyuk hayal kirikligina sebep olur, dikkat.
gitmeme nedenlerinizden bazilari son derece bireysel, dolayisiyla cevap vermek mumkun degil. yani bir ulkede yabanci olma hissiyle basa cikip cikamaz misiniz bilemeyiz. once is ve dil halledilmeli +1. aslinda is bulmadiginiz surece zaten gidemezsiniz. ne yapacaksiniz? turist vizesiyle gidip is mi bulacaksiniz? bunlar cok uzun isler. saglik sistemi bildigim kadariyla cok kotu degil, ama bu kotu durumlara denk gelmiyorsunuz demek de degil.
Öğretmenlik başka ülkede iş bulma ihtimali en düşük mesleklerden biri. Genelde öğretmen yardımcılığı yapıyorlar. Bu bile çok zor.
Degmez.
Bir kere Avrupa'da öğretmen olmak o kadar güzel bir şey değil. Arkadaşım öğretmen ve baldiz da ogretmenlik yapmayi istemeyip düz devlet memuru oldu. Öğretmenlik harbiden zor, hele bir de dili konusmadan.
Buna ek olarak bu tarz mesleklerde is bulmak her zaman zor.
Eğer is bulmasi kolay bir meslek olsa gidin derdim, görün. Ama sizde gereksiz risk.
Bir de yurtdışı herkese göre değil. Ben Fransa'da oldukça mutluyum ve hiçbir sıkıntım yok ama mutsuz olup dönen de vardır. Bu noktada gidip görmenin bile alınacak riske değmesi var.
Bu arada ben de soyleyeyim; Fransa'da çocuğumu yarım Fransızca konuşan türk hocaya ben de vermezdim. Bu bile aslında iş bulmanin ne kadar zorlu olacağını gösteriyor.
Bu arada yabanci gibi hissetme konusunda da ben her zaman sunu derim; kisi ne kadar asimile olursa ne kadar caba sarfederse o kadar çabuk geçiyor. Yok ben bayramini kutlamam, onlarin peynirini yemem, onlarin futbol takiminin maçını izlemem vs derse kişi zaten giremiyor kültüre. Kısacası kişinin kendisi bu sorunu aşmada en önemli nokta.