Politika faizi %45’e ulaştı. Öyle ya da böyle mb bir yola girdi. Ama gördüğüm kadarıyla bu hala negatif faiz olarak kalıyor enflasyon yanında. En baba faiz (o da yıl sonuna kadar faizlerin bu seviyede kalacağını varsayarak ve hatta para piyasası fonları ile) %50 civarında. Bu durumda da insanlar mevduat yerine dövize altına başka enstrümanlara yöneliyor.

Peki neden pozitif reel faiz vermiyorlar? En azından bu döviz konusunda elleri rahatlamaz mı?


 

sanıyorum reis bu kadarına izin verdi.
faizler arttıkça ekonomi duruyor. enflasyon ve durgunluk, iki ucu pis bir durum

benarrivo

Bundan fazlası ekonomiyi soğutur, yani alışveriş yavaşlar, iflaslar artar, işten çıkarmalar başlar, işsizlik artar.. Seçim öncesi tercih edilmeyen bir durum.

Mirket

Okulda aldığım makroekonomi dersinden öğrendiklerinden bir çıkarım yapmam gerekirse; deflasyona girmemek için olabilir belki. Deflasyon (eksi enflasyon, paranın değer kazanmaya başlaması), bayağı tehlikeli bir şey bildiğim kadarıyla. Deflasyon sonucu; işçilerin maaşı ayarlanamıyor, insanlar paranın değer kazandığını bildiği için harcama yapmıyor. Bugün 1000tlye alınabilen bir bilgisayar, deflasyon ortamda bir ay sonra 900tl oluyor gibi gibi.. Bu sebeplerle paranın yıllık olarak değer kaybetmesi, merkez bankaların bir hedefi.

substituent

ekimden beri para piyasası fonları %55'lere yakın faiz veriyor, özel müşteriler de %53 civarı mevduat alıyor. şöyle bak, ekim 2023'de %53-55 ile yatırım yapan birinin zarar etmesi için ekim 2024'te doların 45'lere yaklaşması gerekiyor. yani 7 ay içinde dolar 45'lere gelmez ise, pozitif reel faiz almış olacak.

faiz, geçmiş 12 ay ile değil, gelecek 12 ay beklentisi-tahmini ile karşılaştırılır.

avatar is back

@avatar is back, Reel faiz dövize kıyasla değil enflasyona kıyasla hesaplanır.

Ocak ve Şubat aylarında en baba Para Piyasası Fonu bile aylık 3,70 lerde faiz kazandırdı.

.ocak ayı enflasyonu, Tuik'e göre bile 6,70. Şubat da ondan aşağı kalmayacak.

Önceye göre mi sonraya göre mi hesaplanır konusu ayrı bir muamma. Bu aya göre hesaplarsak faizin reel götürüsü olduğu kesin.

Haa, Döviz mi, faiz mi dersen, o ayrı bir konu. Ama reel faiz pozitif değil.

Mirket

@mirket senin mantık ile bakarsak, konuyu istediğimiz yere çeker karşı tarafı da hatalı bulabiliriz. kolaycılık ve tembellik diyoruz biz buna. dövize göre bakmayalım, enflasyonun en yüksek olduğu aya göre bakalım, şunu atlayalım bilmem ne. ekim kasımda enflasyon 3,2 civarında gelirken, dolar %2 artarken ppf'lerde stopajsız vergisiz 4'lere yakın paralar veriliyordu. dövizden fazla getiriyi almışım, enflasyonun üstüne çıkmışım daha ötesi var mı? hesap belli rakamlar belli. eylülden beri dolarda olana göre daha karlı. istemeyen daha düşük getirili dolara geçebilir ne yapalım?

ayrıca stopajsız kazancı %5 vergili mevduat ile yıllık karşılaştırma için de gerekli hesaplamaları eğer bilmiyorsanız yardımcı olabilirim.

verilen faizin pozitif olduğuna inanmıyorsanız, enflasyon gerçek değil diyorsanız, doları çok pis tutuyorlar diyorsanız, buyrun usd tl kontratı. ister seçim sonu planına göre kontrat alın ister sene sonu ister 2026. beleş dolar dağıtıyorlar. hizliresim.com neden beleş dolar almıyorsunuz ki :)

avatar is back

Konumuz 'neden reel faiz verilmiyor'dan
En çok Döviz mi faiz mi daha çok kazandırıyor'a evrildi.

Tefas fonlarından son 1 ay içinde ev çok getiri sağlayan:

Para piyasası fonu :AK PORTFÖY ÜÇÜNCÜ PARA PİYASASI (TL) FONU
Aylık getiri :3,61

Eurobond fonu : DENİZ PORTFÖY EUROBOND (DÖVİZ) BORÇLANMA ARAÇLARI FONU
Aylık getiri :5,18

www.tefas.gov.tr

Mirket
1

mobil görünümden çık