40 ina merdiven dayadim. Bi kez bile şunu icsem mi diye dusunmedim? Buna harcanan para, les kokusu, sagiligi bozmasi...

Insan boyle biseyi neden basina bela eder? Sahiden bu kadar kara propagandasi yapilmasina ragmen bu kadar yayilan baska bisey yok.

Niye basliyor insan buna?

 

Bağımlısı değilim, çok uzun zamandir ayda bir paket ya da iki ayda bir paket falan öyle içiyorum.

Birkaç hafta icmeyince içilen ilk sigara ve alkol ile alinan bir iki sigaranin tadi çok güzel.

Niye basliyor? Ben bir dönem fark ettim; insanın canı sıkıldıkça icesi geliyor. Yani aslında biraz stres ve sıkılmak ile de alakalı.

logisticsmanager

sosyalleşmek, arkadaş grubuna girmek, iş yerinde kaytarabilmek, gönül işleri (sigara içenlerin birbirinin çöpçatanı olması) stres attırdığını söyleyen de var. kilo almamak için içen de.

en naif olanını yazayım. orta 2'de koşu takımındayım. çok iyi koşan bir arkadaş sigaraya başlamış. performansımı sigaraya borçluyum, akciğer kapasitesini artırıyor, diye beni ikna etti. iki ay içtim. sonra beden hocası yakaladı ve temiz bir sopa attı. bir daha da elime sürmedim.

gabe h coud

Valla bilmiyorum neden içiyorlar ama içmeyenleri hiç düşünmüyorlar. Çalıştığım yerde içmeyen tek benim ve boğuluyorum gerçekten. Yanımda yedek kıyafet taşıyorum. Çünkü içmiyor olmama rağmen üzerime siniyor. Fön cektiriyorum saçıma siniyor. Gerçekten iğrenç bir şey.

rock n roll

Sigara içmiyor olabilirsiniz ama başka bağımlılığınız yok mu hiç? Sosyal medya, yemek, aile, aşk, alışveriş, alkol, seks, spor, dopamin, topluluklar vb illa ki vardır bir şeyler. yokluğunda kötü hissedeceğin, yokluğunu düşünmenin dahi seni rahatsız edip, acı çekmeni saglayacak bir bağımlılık sahibi değil misin hiç bir şeye yada kimseye? Sorulması gereken soru nasıl başladığı değil neden devam ettiğidir bağımlılıkların. Neden bazı insanların yatkın olduğudur.
Yoksa Senin sorunun cevabı basit; can sıkıntısı.

hasmetizm 2046

Özenti.

alfired

Hocam zevklerin sağlıklı olması gerekmiyor. Böyle bir kaide yok, zaten çoğu zevk sağlığa bir şekilde zararlı.

Tütün avrupaya 16.yy'da falan geldi. Kendi içinde baya büyük bir geçmişi var. Sanatın birçok alanına girmiş, tütün tadımcılığı diye bir olay var. Baya bir kültür haline gelmiş. Hayatın bu kadar içine nüfuz etmişken bunun zararlı olması ve tüketilmemesi gerçeği bir tarafa da "neden olduğunu anlamıyorum" şeklinde bakmak biraz realiteden kaçınmak olsa gerek. Bin türlü sebebi olabilir. Tadını seviyordur, özenmiştir, öylesine içiyordur, eşlikçi olarak hoşuna gidiyordur vs.

Sadece bu bana zarar veriyor düşüncesiyle hareket edilse sadece sigara değil birçok şey terk edilmeli. Bir şeyin sağlıklı olmamasının insanlar üstündeki etkisi düşündüğünüzden daha az emin olun.

akhenaten

Bir donem sanirim 8-12 yaslarinda falan diger abilere ozenerek ailemizden habersiz birkac paket sigara icmistim (ne kadar da erken). O kadar guzel birseydi ki anlatamam :) sonra bir sekilde korkudan ve tabiki bir cocugun parasi olmadigi icin ilgim kesildi.
cocukluk ve genclik donemimde hep iyi ve ornek karakter olarak gosterilirdim ve bundan kaynaklaniyor olmali ki lisede arkadaslarim sigaraya basladilar ancak ben hic bulasmadim. Bulassam sanki birileri ogrenecek ve prestij kaybedecektim.

Universitede bir arkadasimin baslama hikayesini hatirliyorum, tamamen ozenti ve sigara, cakmak ve telefon uclusunun bir mekana gittigimizde masaya koyulmasi onu cezbediyordu, ayni zamanda bir buyume gostergesi olarak gordu sigarayi.

36 yasindayim, bir daha o kucuklukten sonra sigarayi ne aradim ne de ictim. Bence bu tamamen bir kultur ve cevre ile ilgili bir durum.

va

Sigara bence kurulan ve yapamayacagin hayalleri baskiliyor
Sıkıntıyı gecici de olsa aliyor

Zetnikov

keyif verici madde diyebiliriz. bagimlilarin da neden ictigi sorgulanmaz artik bagimli :d akhenaten+1

sigara içen bir ailede buyudum ve ornek aldigim kuzenlerim de icerdi bu sekilde tukettim yillarca. kimsenin hicbi hassasiyeti de yok coluk cocuk vs. her yerde iciliyor. niyesini sorgulayacak bir durumda bile degildim kola icmek, sakiz cignemek gibi manasiz seyler

ala09

geçenlerde bir istatistik görmüştüm, şu an sigara içenlerin %80'den fazlası sigaraya 13-18 yaş arasındayken başlamışlar şeklinde. yani zaten 23-24 yaşından sonra, yetişkinlik döneminde kimse kolay kolay sigaraya başlamıyor bu saydığınız mantıklı argümanlardan dolayı.

sigaraya devam etmek bir bağımlılık. başlamak ise o dönem serseriliğin cool olması, büyükmüş gibi görünmek, özenmek vs. vs. bildiğimiz şeyler.

gitdaddy

Güzel soru. Bu soruya toplumda 10 kişiden 9 u doğru cevap vermeyi bilmez.

Burda da 2-3 doğru cevap var. Ekleme yapayım:

Gençsiniz. 14-29 yaş aralığındasınız. Cafeye 3 kız 4 erkek oturuyorsunuz. Ya da 6 kız 1 erkek oturuyorsunuz. Herkes sigara içerken siz içmiyorsunuz ve yüzmede olimpiyat şampiyonu ya da profesyonel futbolcu falan da değilsiniz. O zaman ne oldunuz orda? Hababam sınıfındaki Ahmet oldunuz.

İşte sigara içmenin sebebi böyle temel içgüdü ile alakalıdır.

etki

aynı durumdayız:) 30 yaşındayım o kadar stres, sıkıntı çektim yine de sigara içmek aklıma gelmedi. bu yaşıma kadar ağzıma sürmedim. bana da çok tuhaf geliyor.

nothing in my way

Viskinin yanında mükemmel gittiği için harici bir sebebim yok benim.

odiyus

özentilikle başlıyor arkadaş ortamı, üniversiteler ders aralarında sigara arkadaşlığı vs.
sonra iş yaşamında sinirlendiğinde veya hava almak istediğinde bir sebebe dönüşüyor.
bırakıyorsun senelerce seni sinirden deli edecek bir olay oluyor veya iş yine darlıyor tekrar başlıyorsun. bu kısır döngü böyle devam ediyor.

bu ortam batağına hiç düşmediysen sigarasız devam ediliyor, en yakın arkadaşım hiç içen arkadaşı olmamış universitede iş yaşamına sigarasız devam ediyor.

eja

18 sene sigara içip, sonlara doğru yoğun iş stresini bahane gösterip 3 pakete çıkarmış ve kendine 'Oha !! ' deyip birden bırakmış biri olarak cevaplayayım.

Sigara içilen bir evde doğup büyürsün, o leş kokuyu hayatın bir parçası olarak algılarsın. Zaten doğuştan itibaren pasif içici olduğundan sigaraya yatkınsındır.

Sonra lisede arkadaş grubuna dahil olursun. Ergen grubuna alfa olmanın ön şartı sigara içiyor olmaktık, diğerleri birer ikişer onu takip eder.

Kafan normal çalışmaya başladığında artık sigara senin için bir seçenek değil, hayatının bir parçasıdır.

Bahanen de genelde iş stresidir.

Dipnot: Yaa ben keyfine içiyorum, ayda bir paket diyen çok insan tanıdım. Hepsine de gülüp geçmiştim. Hiçbiri artık 'keyfine' içmiyor.

Mirket

Türk toplumu bilgi toplumu olmadığı için basit pr çalışmalarından çabuk etkileniyor sigara tüketiminin, dövmelerin, tuhaf giyim tarzlarının bu kadar yaygın olması en açık örneği. Hatta pr derslerinde örnek gösterilen bir konu. Sigara tüketimi ve feminizm. Maalesef halkımın medyadan (yazılı, görsel, sosyal) ne görüyorsa çok çabuk tesiri altında kalıyor. Algı yönetimi Türkiye'de çok basit.

doharkoman

Özentilikten.
Ayrica sigara bir bagimlilik olarak degerlendiriliyor. Bagimli insanlarin söz konusu kendileri olunca mantikli düsünmelerini bekleyemezsiniz.

konusma ben konusuyorum daha bitirmedim
1

mobil görünümden çık