amerika'da da bu sorun var, avustralya'da da kanada'da da, avrupa'nın en ileri ülkeleri diyebileceğimiz ülkelerinde de. yani dünyanın neredeyse bütün ülkelerini etkileyen bir problem haline geldi. bunun sebebini sormuyorum sebebi açık zaten.

ancak son zamanlarda bunun ülkelerin en temel sorunu haline gelmesi ve buna hala göz yumuluyor oluşu ile ne yapılmak isteniyor? amaçlanan şey nedir? bu göç alan ülkelerin hepsi isteseler 1 günde önleyebilirler bunu, hak, hukuk, adalet, insan hakları, medeniyet, istediklerinde pek umurlarında değil çünkü.


 

Yaşlı nüfusa karşı bir çözüm olarak görülüyor. Batı dünyasında hatta Türkiye'de bile nüfus çok yaşlandı ve doğum oranları çok düşük. Halk istese de istemese de genç nüfusu fazla olan ülkelerden göç gelecek bu ülkelere. Sen Avrupa'da dünyanın bebek yardımını da versen şehirdeki bir çift 2den fazla çocuk yapmıyor genelde ama göçmenler sınırsız insan gücü gibi bir şey. Türkiye'de de sanayicilerin keyfi çok yerinde göçmenlerle aynı şekilde.

nundu

Ucuz iş gücü, kapitalistler ve işletmeciler için yüksek kâr. Örneğin AB ve ABD'de doğu Avrupalılar (mesela Polonyalılar), ABD ve Kanada için Meksikalılar ucuz iş gücüdür. Kendi vatandaşının saatte 15 dolara yapacağı işi bunlara 5 dolara yaptırır, bir de fazla çalıştırır. Bizde de Suriyeliler, Afganlar böyle. Hatta bir bakan söylemişti: "Suriyelileri gönderirsek birçok sektör batar" gibi bir şeyler.

prole

Diğer ülkeler için durum şundan farklı değil: www.cumhuriyet.com.tr

prole

Cultural Marxism conspiracy theory: rationalwiki.org

freedonia

ideolojik anlamda bakarsak göç konusu, ulus devletlere karşı olan küreselcilerin daha çok işine yarayan bir durum. Devletleri zayıflatan,kırılgan hale getiren önemli bir etmen ne de olsa.

Göçü arttıran en önemli faktörlerden biri de batı tarafından iç karışıklık çıkarılan devletlerde yaşam alanı iş sorunu yaşayan, kendi ülkesinde hangi devletin bayrağını görüyorsa oraya gidiyor.
Mesela İngiltere'de Pakistanlı ve Hindu görmek normal.

Abd'yi de barış, demokrasi ve özgürlük götürdüğü(!) yerlerde yaşananlar ve aldığı göç konusunda anlatmaya gerek yok.

Fransa'da yı yine çok kan döktüğü yerlerden gelen Afrikalılar ziyaret etmekteler.

Türkiyemiz ise tam aksine ortalığı karıştıran değil, 3 kıta arasında önemli bir noktada bulunması sebebiyle bu sorunu yaşıyor.

Batının hak, adaletten bahsetmesi teröre destek verenlerin barış kardeşlikten bahsetmesiyle tamamen aynıdır.

Alıcıların çıkması veya kabul edenin olmadı veya ortamlarda yer edinmek için sosyal /resmi mesajlar vermek temeldir bu konularda.

diyecevaplandı

Amaclanan ne derken suriye savaşı bu olayi asıl baslatan olay. Yani bunun uzun süreli bir plan olduğuna falan inanacak değilim.

Avrupa'da da olay çalışmaya gelen adam değil de daha çok işte yasal olmayanlar ya da ne bileyim gemiyle falan gelenler.

Çözüm de öyle dediğiniz gibi 1 günlük olay değil. Öyle olsaydı Amerika'da meksika sınırını falan 1 günde çozerdi.

Ki bu ileride küresel isinma ile daha da kötü olabilir.
Göz yumulan da şu; genelde sol partiler değişen bakış açısı ile humanist takıldı ama şu an genel olarak ellerinde patladi çünkü bunu konusmayan partiyi istemeyenler çok. Ben de misal solcu olsam da Fransa'da melanchonun partisine oy vermem.

Misal Fransa'da son göç yasası mahkeme tarafindan durduruldu çünkü bazı yasalara uymuyor. Neyse yani bu iş öyle kolay değil yani.

Ha tabiki göçün devletlere yardımı çok. Fransa enteresan şekilde doğum oranının çok yüksek olduğu bir yer ki göçmenler ile alakası yok, harbiden herkesin çocuğu var hatta genelde iki tane çünkü yardım çok fazla. Ama çoğu ülkede Fransa'ya oranla az ve kesinlikle dışarıdan göç gerekiyor.

Neyse böyle planlanan vs bir şey yok, planlanan bir şey olsa sol hükümetler seçimlerde yenilmeyi göz önüne alarak bunu yapmazdi. Bu tam tersine planlanan/istenen şekilde gitmemesi olayı ve benim görüşüm asıl patladığı yer Suriye savaşı. Aynı Türkiye'de olduğu gibi. Suriye savaşına kadar Türkiye'de bir şey yoktu. Türkiye'nin planı ucuz/kayitsiz iş gücü+Avrupa'ya karşı elde kozdu.

logisticsmanager

Diğer yerleri bilmem ama amerika'da ucuz iş gücü ve sömürü. Saati 5 dolardan adam çalıştırıyorlar. Abd'ye meksikadan giren veya turist olarak gelip çalışanların geleceği yok.

Kanada abd vahşi kapitalizminde tutunamayanların yeri. Abd'ye eğitim için gelip sonrasında tutunmayanlar kanada'ya akıyor. Kanada'nin geçen hafta -30 dereceyi gören yerleri vardı. Burada getir götür işi de zor olduğundan mültecilerin hayatta kalmaları zor.

Almanya zaten küçük Türkiye. Giden ne ingilizce ne almanca öğrenir. Türkiye'deki bir memurun durumu Almanya'daki işçiden iyidir bence.

Şunu da diyeyim, bir yer göç alıyorsa, bol göçmen kabul ediyorsa, kaçak takılan çoksa oraya gitmeyin. İş azdır, konut azdır, sorun boldur, kaos boldur.

ferenc

Bence acikcasi Avusturalya'daki Kanada'daki gocun seni neden bu kadar rahatsiz ettigini sorgulamalisin. Alan memnun satan memnun bir durum var. Yukarida aciklanmis, ucuz, genc is gucu. Peki Turkiye'de yasayan ve muhtemelen hayati boyunca orada kalacak biri icin bu niye bir sorun teskil ediyor? En garipsedigim sey bu. Batida uretilen sagci komplo teorileri dogulu gecnlere dert oluyor kendi problemlerini cozmus gibi. Garip degil mi?

hot potato

abd'den kanada'ya geçenlere ilişkin istatistiki bilgi sorulmuştu. ciddi olmayan bir cevap verince silinmiş.

şöyle diyeyim; abd çalışma vizesi h1b alma olasılığı şuan %10 falan. alınsa da işten çıkma durumunda hemen yeni sponsor bulmak gerekiyor ki bu çok zor. geriye kalan %90 lık kitle abd de eğitime para döktükten sonra 3.dünya ülkesi olan memleketine dönmek istemiyor. en yakın seçenek kanada olunca oraya akıyorlar.

ek olarak, new york city'de kaçak takılarak bir abd'li olabileceğini düşünenler saatlik 5 dolara çalısıldığını, sağlık sigortası olmadan abd'de yaşamanın ihtihara teşebbüs olduğunu fark edince bir kaçış yolu arıyorlar. bu yol da kanada'ya çıkıyor.

abd-kanada tartışmasında kanada'da yaşayan kişiler duygusal tepkiler vermeye fazlasıyla yatkın oluyorlar. dibindeki bir ülkenin alım gücünden, iklimden, diğer olanaklardan uzak yaşamak pek de iyi değil sonuç olarak.

ferenc
1

mobil görünümden çık