Bir şirketin bir departmanı A ülkesinden, aynı şirketin B Ülkesindeki bi departmanına mal veya hizmet sağladığında, bu alışveriş için bir fiyat belirlemesi gerekiyor. İşte bu fiyat transfer fiyatıdır.
Şirket, vergi oranları düşük olan ülkelerde daha fazla kar göstererek, toplam vergi yüklerini azaltabilir ama kurallar falan da var.
Sözlükte de anlatılmış aslında: eksisozluk.com
en bilal cevabı vereyim.
birbiriyle ilişkili iki şirketin, birbirine al gülüm ver gülüm yapması.
adamın iki ayrı şirketi var. birinde kar çıkıyor vergi ödemesi lazım, öteki zararda. hop zarardaki şirketten kardakine maliyetine/zararına bir fatura kes. adamın karını vergisini düşürdük veya sıfırladık. zararda olan hala zararda.
Hadi ben direkt bunu yapan adam olarak yazayim;
Sirket amerikan sirketi, Avrupa'daki bizim yönettiğimiz ürün grubu ürünleri asya, Afrika, amerika ve Avrupa'daki fabrikalardan (sirketin kendi) satın alıyor ve bunu ana dağıtım merkezine getirip buradan dağıtım yapiyor.
Burada bizim fabrikalardan alırken kullandigimiz fiyata transfer price diyoruz.
Bizim ürün grubunun kurulu olduğu sirket de İsviçre'de özel bir finansal yapiya sahip haliyle vergiden tasarruf...
Kısacası fabrika ürünü alıyor, maliyet hesapliyor ve bunu bize x fiyatıyla satiyor. Biz bunu İsviçre merkezli sirketimize satin aliyoruz ama dağıtım merkezi ab'de. Burada tekrar şirketin diğer ülkelerdeki ofislerine gene transfer price ile satiyoruz.
Buradaki transfer pricelar bir satış değil aslinda, sirket içi hareket. Asıl satışa da sales price diyoruz. Bu sebepten şirket içi siparisler non trade, satış siparisleri ise trade diye geçiyor.