6 yıl hayal edip gerçekleşince bile insan kararsız kalıyormuş.
1.İş
bir bakanlığın taşrasında büro personelliği - 33k maaş
eve 5 dkka uzaklıkta kira yok.
iş çok rahat yılda 2 ay yoğun, şef işleri veriyor.
çoğunluk işi şef hallediyor, emekli olursa ve iş tek bana kalırsa yanarım :)
4 sene sonra unvan değişiklik sınavıyla mühendisliğe geçilebilir fakat açılacak il belirsiz.
2.İş
İzmirde Üniversitede Mühendislik - 45k maaş
ev belli değil kira en az 15k
işin durumunu tam bilmiyorum.
müteahhit, işçiler, projeler, tamir-bakım filan olacak herhalde.
Bir daha başka yere tayin hakkı yok gibi bir şey.
İyi yönlerini yazmak gerekirse memleketten daha çok imkan var şehirde.
yaş 29E diyelim.
aile 75+ sağlıkları yerinde memlekette kalacaklar.
en çok kararsız kaldığım şey onlara yardımcı olamayacak olmam.
üniversitede başladıktan 5-6 sene sonra memlekete geri dönmek ister miyim ? daha rahat bir iş ortamı arar mıyım bilemiyorum altan ?
Hangi işi seçersiniz ?
1 derdim ben. para biriktirme şansı ve yükselme imkanı ile. ilerde eş durumundan da başka ilden yine geri dönebilme olayı olur.
2 özel sektör mü devlet üniversitesi mi? özelse seçme bence.
1 temiz yol. gerekirse ek iş yaparsın. yükselme imkanı da varsa 1'i kaçırma derim. özel sektörün kahrı çekilmiyor. Kamuda oldun mu ipler senin elinde olur. iş yapmak zorunda değilsin. sadece ortamla iyi geçin yeter
Üniversite ortamı rahattır, diğer devlet kurumlarina göre giyimine laf etmezler, giriş çıkışlar daha esnektir. Ayrıca unvanınız mühendis olacağı için ona göre muamele görürsünüz. Yine üni imkanlarindan (spor salonu, kulturel etkinlikler) faydalanabilirsiniz.
Unvan değişikliği sınavı garanti acılır diye bir şey yok. Kurumun başkanı müdürü değişir belki hiç açılmaz, belki yıllar sonra açılır.
Kamu mühendislerinin koşulları şu an gündemde, bir iyileştirme gelebilir.
1.işte zaten çalışıyorum :)
2side 657'nin 4/B sözleşmeli personel.
1.si çok rahat ama meslekle ilgisi yok
2.si bilinmiyor ne iş yapılacağı
kira ve yol olmadığı için 1.işe aslında 50-55k maaş falan diyebilirsin. aile ile de aran iyise, yardımcı olmayı da seviyorsan 1 derim ben. 2.işe gittikten sonra özlemiydi, uğraşıydı, onlara bir şey olur mu endişesiydi bence üzer ve gerer. bir de bu konuda kimsenin kafasını karıştırmak istemem ve kendim de rahatsız olurum ama 30'lu yaşlar ve sonrasında yeni hayata düzene, hele ki diğer tarafta daha rahatı varken geçmek çok yorar ve yıpratır. izmir ile alakan varsa, eş dost ortam biliyorsan iyi gelebilir. he bunlar hiç yoksa o yaşta ortam kurmak da çevre yapmak da çok zorlaşabilir. bir çok açıdan 1 bence daha mantıklı gibi duruyor. bu yazdıklarımı mesela bazı arkadaşlarımın gözüyle düşündüm tam tersini yazacaklarını fark ettim, yeni hayat kurmak, herkesten uzaklaşmak, büyük şehirde yeni macera vs vs. hayata bakış açısıyla alakalı aslında
kaldirim muhendisiyim.
1.isi kesinlikle secmem, "iş çok rahat yılda 2 ay yoğun" deneyimsiz birisi icin bu cumle olumcul. Bu sekilde baslardan senden bir baltaya sap olmaz. Muhendislikte bir yerlere gelebilmen icin kariyerinin ilk yarisinda asilman lazim. Ikinci yarisinda nispeten "rahat" is bakacaksin. Surekli ogrenme modunda olman gerekiyor.
O yuzden direk 2. Ilerde Ogrenme durunca da baska is bakarsin. Ilk 20 sene 3-4 senede bir ziplamak lazim.
İkincisi tabii ki. Mesleğiniz sorulduğunda büro personeliyim demek var, mühendisim demek var. Prestij + potansiyelinize uygun iş. Büro personelliği size hafif gelir. Taşrada da hayat geçmez, kendinizi geliştiremezsiniz, gerilersiniz günden güne. Maceraya atılmayı, riske girmeyi tercih ederdim şahsen. Sonuçları belirsiz işlerde insan çok tereddüt ediyor evet, ama diğer durumda da yerinde sayıyor, atıl kalıyor, tekdüze bir hayat sürüyor. Bilmiyorum belki de bu sizin istediğiniz şeydir, herkesin beklentisi farklı.