Zaman zaman azicik durulmaya, kendimi dinlemeye ihtiyacim oldugunu farketmeme ragmen bir türlü bu isi beceremiyorum. Zihnim hep cok dolu ve yorgun hissediyorum.
Sanki meditasyon yapabilsem, kendime odaklanabilsem epey rahatlayacagimi hissediyorum.
youtube'ta eminim bir sürü yasam kocu, spiritüel enerjili menerjili icerik görecegim. Onlardan hic hazzetmiyorum. Belki onlardan hazzetmedigim ve meditasyonu onlarla özdeslestirdigim icin baslayamiyorum. Bilmiyorum.
Siz nasil basladiniz ve yardimi oldu mu?
Meditasyon odaklanma gerektiriyor ben de yapamıyorum, yoga yapıyorum ama o da odaklanma gerektiriyor. Aslında yapabildigin kadar yap. Mesela gözlerini kapatıp hımmm yapmak şart değil :) sosyal medyadan uzaklaşıyorum, uzanıp gözümü tavana dikip sıkılana kadar duruyorum. Yemek yapıyorum, müzik dinliyorum vs.
Meditopia indirdim bana aşırı yardimi oldu. 2 yıldır ucretli olarak kullanıyorum hatta ama ucretsiz kısmında da baya içerik vardi
zihni susturma için mindfullness. diğer meditasyon türleri sizin deneyip de bedeni ve zihninizin kabul etmesi ile alakalı. her türlü yönteme rağmen hala daha bahaneniz varsa bedeniniz direniyor demektir. kabul etmeyi, direnmemeyi öğrenmelisiniz. farkındalığınızı açmanız da bir yöntemdir bunlardan önce.
İngilizcen varsa Sam Harris'in Waking Up diye uygulaması var. Hatta Türkiye'denim kriz var falan diyince ücretsiz üyelik tanımlıyorlar. Tamamen seküler ve materyalistik bir yerden meditasyon anlatıyor, yaptırıyor. Yine ingilizce kaynak olarak Why Buddhism is true önerebilirim. Bu kitap seküler budist deme sebebim kendime. Meditasyonu ve Budizm'in temel öğretilerini evrimsel psikoloji ve felsefi bir perspektiften ele alıyor.
Ben şahsen bunlarla başladım. Sonra farkettim ki meditasyon baya bilimsel olarak çalışılan bir şey. Yapılan şey enerji menerji demeden de anlamlı ve faydalı. Günün sonunda bilinçli olmamız neye dikkat ettiğimiz, zihnimizde neler döndüğü ile aşırı ilintili. Meditasyon da dikkat denilen yetimizi anlamak ve pratik etmek en temelinde. Bu bağlamda spor salonuna gitmeye baya benziyor. Buda da peygamberden çok psikolog. Hiç fena olmayan bir zihin teorisi var, ve suffering'i (acı/tatminsizlik denilebilir çevirisi tartışmalı) azaltmaya yönelik bir reçete yazmış gibi düşünülebilir.