Neyse sözün özü yaşlı olduğu için inatlaşmak da istemiyorum, sevdiğim bir insandı ama zıvanadan çıktı ses çıkartmadıkca. Diğer bina sakinleri de ses çıkarmıyor. Acil bir durum değil. Bina sakinleri ile karar alması gerekmekte. Benim bildiğim çatı uçar duvar çöker o durumlarda hemen tadilat yapılır ama bu 1 sene bekletti sonra da fiyat arttı diye şimdi tekrar istiyor.
Bu konuda gözümden kaçan bir şey var mı? Vermem gerekiyor mu yasal olarak ?
Belki veririm, onu da burnundan getire getire taksitle veririm belki.
Bizde de vardı böyle biri. Ivır zıvır şeyler için para topluyordu. Yasal değildi hadi dedim komşudur kötü olmayayım vereyim. En sonunda binaya kamera takılıcak 8 bin tl verilecek dedi. Kendisine bu parayı vermeyeceğimi söyledim. İcraya veririm dedi ver dedim nasıl vereceksin bakalım dedim. Kendim de avukatım. Dedim bir de benim kafamın tasını attırma o kameraları söktürürüm parayı verdiğine de pişman ederim seni.
Sonra tırıs tırıs korktu şuan ise benimle konuşmuyor. Aracı birini koydurdu işte söktürmesin kamerayı vs. diye. Dedim napıyorsanız yapın. İşin ilginci adam 5. katta oturuyor hırsız girer diye korkuyordu taktırdı kamera. 5.kattaki evine girdi hırsız. Kamera olmasına rağmen halen de bulunmadı.
Sözün özü böyleleri biraz arkasında destek görünce konuşabiliyor. Sert yapın susar.
toplantılar yapılıyor mu ve siz toplantılara gidiyor musunuz? toplantıda para toplama yetkisi (genelde tutar olarak sınırlı olur, fakat bütçe bilinmiyorsa yapılacak işler yazılır ve bu işler için 1, 2 veya daha fazla kez para toplama yetkisi) verilmiş olabilir, durum böyleyse eğer yapabileceğiniz tek şey, bir sonraki toplantıdan önce denetimi kim yapıyorsa onunla oturup denetleme yapmak.
toplantıda böyle bir karar almadıysa icraya falan veremez. ayrıca o sene tadilat için toplanan parayı da kullanmadıysa, tekrar karar almadan keyfine göre harcama yapamaz.
eğer tutar size büyük gelmiyorsa verin gitsin, fakat toplantıyı ve denetimi takip edin.
1. Kat malikleri kurulu (genel kurul diyebiliriz) kararı ile aidat belirlenir. veya
2. işletme projesi (sizlerin oluruna sunup da itiraz olmaması halinde geçerli olur) ile aidat belirleyip isteyebilir.
Öyle, kafasına göre, şu iş için 10tl, bu iş için 20 tl diye bir yöntem yok.
Ayrıca, denetçi, yönetimin harcamalarını denetliyor olmalı. Denetçi(ler)i sıkıştırıp hesapları incelettirin.
Su/nem oluyor diye kafasına göre bir işlem yapması da yanlış. Doğru/uygun olanın taş döşemek olduğu ne malum? Belki tabana kadar inip su yalıtım malzemesi döşemek daha doğru bir yöntem veya su tahliyesini kolaylaştırmak ya da artırmak daha uygun bir yöntem vs vs.
Sonuç: eğer köprüleri atmaye, gemileri lakmaya karar verdinizse, aidatın kaç tl olduğunun nerede tespit edildiğini sorup belge (kat malikleri kurul kararları tutanağı veya kimsenin zamanında itiraz etmediği işletme projesi) isteyin. Yoksa 5 kuruş ödemeyin.
Kat mülkiyeti kanununu okuyun. Kısa bir şey, ilgili bölümleri iki sayfa ancadır.