95 yaşındaki akrabamız evde düşmüş. hastaneye götürmüşler röntgen çekildi kemik kırılmış ama tam ayrılmamış gibi bir şey demiş doktor. genç olsa çivi çakarız ama bu yaşta zor, 3 hafta kımıldamadan yatsın sonrasına durumuna tekrar bakalım demiş.
bizde yanımıza aldık. en az 3 hafta bizde kalacak.
aslında kendine bakabilen yemeğini ihtiyaçlarını karşılaya biliyordu.

bu konularda tecrübeliler neler tavsiye eder?
hastanede sonda taktılar. tuvalete kaldıramayız diye düşündük yetişkin bezi aldık.
bu süreçte neler yapmalıyız? nelere dikkat etmeliyiz?

 

Eğer kırık olan yerden dolayı hep aynı pozisyonda yatmak durumunda kalacaksa kesinlikle bu duruma uygun yumuşayıp sertleşen havalı yatak almalısınız bası yarası açılmaması için.

Bası yarası oluşursa hasta için de sizin için de çok daha sancılı bir süreç olur.

akhenaten

3 hafta kımıldamadan yatsa bile kırık iyileşme ve üzerine tekrar basabilme süresi 6 hafta. Yani siz en az 6 hafta bakarsınız ona. 3 hafta sonra iyileşme olup olmadığını tespit edecekler. Eğer iyileşme olursa bi 3 4 hafta daha alçıda kalır ayağı.

Tekerlekli sandalye alıp arada dışarı çıkmasını sağlayın bence. Gezmeye falan götürün. Çünkü çok sıkıcı bir süreç hasta için. Özellikle o yaşta daha da zor.

O yaşlarda kaslar çok önemli. Yattığı yerden, oturduğu yerden vücudunun diğer bölgelerini çalıştırmasını sağlayın, fizik tedavi uzmanından fikir alabilirsiniz belki.

zimbirik

öncelikle geçmiş olsun, hastanız erkekse ve prezervatif sonda kullanacaksanız yara olmamasına özen gösterin. iç sonda dedikleri bir sonda çok daha verimli.

yetişkin bezlerinin emiciliği çocuk bezleri kadar olmuyor, dışkının taşma ihtimalini mutlaka hesaba katın, yatak pedi kullanmanızı öneririm.

bulabilirseniz havalı yataklardan koyun, bu şekilde olası yatak yaralarını önlersiniz.

sürekli yatacaksa katı gıdaları çok fazla vermeyin, kabızlık durumu yaşanabilir.

o yaşta kendi ihtiyaçlarını giderebilen bir hasta bu durumdan çok etkilenecektir. ağlama ve utanma ile karşılaşabilirsiniz, olabildiğince sakin kalın, anlayışlı olun ve tv ya da radyo gibi şeylerle oyalanmasını sağlayın.


şifalar dilerim.

candeyre

Bence en yakın hastanenin evde bakım biriminden destek alın. Gelen görevlilere de detaylı olarak herşeyi sorun. Normal bir yatalak hasta değil, kalça kemiği kırık bir yaşlıdan bahsediyorsunuz. Onarılmayan kemik iltihaplanabilir, pıhtı atabilir, yanlış pozisyon verirseniz geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir. Yatan hastayı yara olmasın diye sürekli bir sağ bir sol yanına dönük yatırmak lazım ama kırık bir kalçayla bu uygulamanın doğru yapılışı nasıldır bunların profesyonel birilerinden öğrenilmesi lazım. Çok geçmiş olsun.

curukturpkokusu

hareket etse dert etmese dert
(bkz: emboli) yaşı da ileri.
geçmiş olsun. kırık kalçasında ise toparlaması daha zor olacaktır.

bass solo take one
1

mobil görünümden çık