Öncelikle bu sorum kesinlikle ırkçılık içermemektedir, öyle anlaşılırsa ya da içerik oraya giderse silinmesinde benim için bi sakıncası yok ama öyle bir amacım yok, bunu belirtmek isterim.

Sorum şu: Çingenelerin Hindistan'dan dünyaya yayıldığını biliyoruz, mesela bizim ülkemizdeki Roman vatandaşların tipi dış görünüşü aşağı yukarı belirli özellikler taşıyor, hatta Hint geçmişlerini de taşıyor bu görüntüleri ama haftasonu Ed Stafford'un Çingenelerle 60 Gün programını izldim, İngiliz çingenelerinin görünüşü ile çingene olmayan İngilizlerin hiçbir farkı yok yan yana koy aynı sarışın/turuncu yüzlü renkli gözlü vs, bu ne anlama geliyor? Oradaki çingeneler farklı bir çingene tipi mi yoksa görüntü olarak biz Türkler gibi değişim mi geçirmişler, eğer öyleyse bizdeki Çingeneler çok mu izole kalmışlar da tipleri değişmemiş, ne anlama geliyor bu?


 

hocam bu podcast bölümünü de dinle seversin
open.spotify.com

freebird5406_2

ingilteredeki gypsiler nomadicler. bizdeki tahtacılar gibi. bunun yanında irish kökenliler. romanlar ondan bağımsız.
www.ethnicity-facts-figures.service.gov.uk

biz türkler de değişim geçirmedik pokemon gibi. siz moğolsunuz aslında'yı son 100 senede ulusu yeniden tanımlarken kaktırdılar. buralıyız. o kavmin, o aşiretlerin anadoluya doğru uzantısıyız. ya da onlar bizim uzantımız. ya da akrabalıklar var. ırk kavramını neresinden tutacaksın zaten icat bi kavram.

orijin muhabbetleri çok dar. müzik ya da dil gibi etkiye açık kültürlerin peşinden, antropolojiden filan bi ırkın izini sürmek sıhhatli değil. podcastte konuşan Zeynep Gonca Girgin de konservatuvar hocası, ünvanı etnomüzikolog.

zaten amerika-avrupa tarifiyle etnisite, kendini nasıl tanımladığına indirgenmiş durumda. cinsiyet gibi.

bunlardan ancak sosyal bilimler muhabbeti olur

lambırcek
1

mobil görünümden çık