bu konuda cahil biri olarak tahmin yürütüyorum:
evet icgüdü ile. icgüdü dedigimiz sey dusunmeden yaptigimiz seyler. aynada kendini tanimak icin "dusunmek" lazim. fakat nasil ki insanlar olarak ornegin susadigimizi anlamak icin dusunmuyorsak, bu tür hayvanlar da öyle "programlandiklari" icin o sekilde hareket ediyorlar.
ek olarak yine tahminen: hayvanlar kendi türlerini tanimiyorlar zaten. örnegin: önüne gelene kerkinen köpekler.
Aynadaki yansımanın kendisine ait olduğunu anlamasa da kendi türü olduğunu en azından görsel olarak anlayabilir. Gerçek bir türdaşını ise görüntü, koku, ses ve davranışlarından anlayabilir. Bunların bir kısmı doğar doğmaz öğrenilen (örneğin annesinin kokusu, sesi ve görünüşü), bir kısmı (davranışlar gibi) sonradan öğrenilen bilgiler olabilir. ‘Ben’ bilinci olmasa da hayatına başladığı an (ya da duyuları çalışmaya başladığında diyelim) annesi/ailesi yanında olduğu için refleks olarak bu türü benimsiyor herhalde.
Uzmanı değilim, sadece tahmin.
tamamen sallıyorum. kendi türlerini tanımıyorlar. her canlı ile iletişime geçiyorlar. kendi türünden canlılar ile aynı şekilde davrandıklarını fark ederek daha yakınlaşıyorlar.
Konu hakkında şöyle bir deneyimim var.
Yeni yumurtadan çıkmışken aldığım bir muhabbet kuşum vardı. Yıllarca birlikteydik. Hiç muhabbet kuşu görmedi. Bir gün bir eşe ihtiyaç duyabileceğini düşünüp bir muhabbet kuşu aldım. Ama bizimkine zarar vermesin diye de bebek bir kuş aldım. O kuş bizimkinin peşinden hiç ayrılmazdı ama bizimki hep ondan kaçar bana sığınırdı.
Aynada hep kendisiyle oynayan kuş o kuşu hiç benimsemedi. İade etmek zorunda kalmıştım.
O sıralar bizimkinin kendini kuş değil de insan sandığı konusunda epey geyik döndürmüştük.
Bing e sordum sanırım chatgpt 4 ile güçlendirilmişti;
Hayvanlar kendi türlerini nasıl tanıdıkları, biyolojik, davranışsal ve bilişsel açılardan ilginç bir sorudur. Hayvanların kendi türlerini tanımlamak için kullandıkları çeşitli yöntemler vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
Morfolojik benzerlik: Hayvanlar, kendi türlerinin fiziksel özelliklerini, renklerini, şekillerini, boyutlarını, desenlerini vb. tanıyarak kendi türlerini ayırt edebilirler. Örneğin, kuşlar, kendi türlerinin tüylerinin rengini ve biçimini tanıyarak eş seçebilirler.
Kimyasal sinyaller: Hayvanlar, kendi türlerinin salgıladığı feromon, idrar, dışkı, ter gibi kimyasal maddeleri koklayarak kendi türlerini tanıyabilirler. Örneğin, kediler, kendi türlerinin idrarını koklayarak bölge işaretleyebilir veya eş bulabilirler
Sesli iletişim: Hayvanlar, kendi türlerinin çıkardığı sesleri, çağrıları, şarkıları, ulumaları vb. duyarak kendi türlerini tanıyabilirler. Örneğin, balinalar, kendi türlerinin şarkılarını dinleyerek yön bulabilir veya sosyalleşebilirler.
Bilişsel tanıma: Hayvanlar, kendi türlerinin yüzlerini, gözlerini, ifadelerini, hareketlerini vb. gözlemleyerek kendi türlerini tanıyabilirler. Örneğin, maymunlar, kendi türlerinin yüz ifadelerini taklit ederek veya yorumlayarak iletişim kurabilirler.
Hayvanların kendi türlerini tanıma yöntemleri, hayvanların yaşadıkları ortama, evrimsel geçmişlerine, zekâ seviyelerine ve sosyal yapılarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Hayvanların kendi türlerini tanıma yeteneği, hayvanların hayatta kalma, üreme, öğrenme, işbirliği gibi pek çok önemli işlevi yerine getirmelerine yardımcı olur.
Bizim kedi aynayı kullanmayı bile biliyor. Bir süre sonra öğreniyorlar ayna kullanmayı da. Kendi cinsini de içgüdüden, ses frekansı, koku gibi çeşitli yollarla tanıyorlar bence.
Aynadakinin kendisi olduğunu anlamayıp, kendi türünden başka bir hayvan zannediyordur bence çok çok. Bir de hayvanlar doğal ortamda doğumundan itibaren kendisini doğuran annesini, büyüdükçe annesine benzemeye başlayan kardeşlerini, bazen babasını, sürü hayvanıysa sürüdeki diğerlerini görerek büyüyor. O kadar göz aşinalığından çıkartıyordur kimin kim olduğunu.
Koku olabilir mi