[q]
(4) 

Her şeye reset atmak

Rao #1571557
Selam herkese,

Malum, eğitim sistemi, bilinçaltı öğrenme, korkularımız, benzer gıdalar, toplum ve değer yargıları, dini değeler, vb. tüm bunları düşündüğümüzde insan olarak genelde birbirimize benzer şeyleri algılayıp, aynı düşünce yapıları ile düşünüyoruz. Yani özetle düşünce yapısı anlamında bireyler olarak ortalama olarak birbirimizin aynısıyız.

Bu anlamda, farklılaşmak, kutunun dışında düşünebilmek , farklı şeyleri görebilmek ,yaratıcı düşünmek vb. için sizin etkili tavsiyeleriniz nelerdir.

Her türlü yerli ve yabancı kaynak ve tasiyeye açığım , çok teşekkürler.

 

Onun yolu, OKUMAK, okuduğunu anlamaya çalışmak, sormak, sorgulamak, maddi durumun elverdiğince gezmek(mümkün olduğunca yurtdışı) ten geçer.

Okumayı büyük harflerle yazdım.

Mirket

Kitap okuyun.
TED Youtube sunumlarını izleyin.
MUBİ aboneliği ile film izleyin.

TV, Facebook, Twitter, TikTok kapatın.

alfired

Analiz yeteneği kazanmak gerekiyor.
Tarih bilgisi burada önemli.

Ayrıca birbirine karşı anlamsız ve uzak görünen parçaların, olayların, konu veya kişilerin uygun ortam oluştuğunda nasıl bir araya geldiklerini, gelebileceklerini görebilmek gerekiyor.

Mesela çok iyi hatırlıyorum dünya gündemini yorumlayan bir yorumcu Rusya - Ukrayna Savaşı'nın hemen öncesi,
Ukrayna tarafının bir çeşit hamlesi üzerine Rusya savaşı başlatır dedi ve çok geçmeden savaş başladı.O vakte kadarki yorumlarında ise devletler arası yaşanan bir çok gerilime rağmen Rusya'nın savaşmayacağını belirtiyordu.
(Şimdi de arkaplanda barış görüşmeleri var.)

Böyle büyük ölçekli yorumlardan ayrı olarak, küçük ölçekte kendi çevremizdeki yaşanan ve yaşanabilecek olayları da analiz edebilmek için de kişilerin görüş alışkanlık, karakterleriyle birbirlerine karşı olan yakınlık, menfaatleri veya vefa,özverilerine hususlarında dikkat etmek gerekiyor.

diyecevaplandı

Yukarda sıra sıra bahsettiğiniz konular kültürlenme sürecidir. Bu insan yaşamının doğal bir süreci, herkes buna dahil.

Bir çocuk doğduğu andan itibaren çevresinde gördüğü şeyleri kendi deneyimleriyle yoğurup kendi kimliğini oluşturur. Bu süreç çocukluktaki kadar olmasa da hayat boyu devam eder. Hepimiz aynı zamanda başkalarını kültürleriz.

Ne kadar uğraşırsanız uğraşın bunun dışına çıkamazsınız. İnsan olarak bu bir kısıt hepimiz için. Ancak kültürlendiğiniz yelpazeyi geliştirip sadece içinde bulunduğunuz toplumun ağırlıklı bakış açısından ayrılıp farklı toplumların bakış açılarını da kendi karakterinize katabilirsiniz.

Bunun en etkili ve en gerçekçi yolu gidip başka bir yerde yaşamak. Ancak temelde bu durumun oluşmasına sebep olan şey daha önce bilmediğiniz farklı bir şey öğrenmek ve bunun gerçekliğini idrak etmekten geçiyor. Örneğin size bireyin babası ve amcası arasında herhangi bir ayrımın olmadığı bizimkinden farklı toplumların var olduğundan bahsedebilirim, ancak yalnızca bunu duymanız yetmez. Bu bilginin sizin hayatınızı ve bakış açınızı etkilemesi için bunun bir gerçek olduğunu kavramanız da gerekir. Bu yüzden başka bir yerde yaşamak çok etkili bir kişisel değişim metodu. Ancak bu şekilde gerçekten kültürün hem ne kadar yapay hem de ne kadar gerçek olduğunu idrak edip bu sınırların dışında düşünmeye başlayabilirsiniz.

Bütün toplumlar full paket ayrı birer paralel evrendir. Yabancı bir grubun içinde yaşarken politikadan, müzik zevkine oradan giydiğiniz kıyafetin stiline ve uyduğunuz ahlaki kurallara kadar yepyeni bir gerçekliği kabul etmeniz gerekir. Bu da sizi zihinsel olarak baştan aşağıya değiştirir.

Bunun için illa yurtdışına gitmenize de gerek yok. Farklı çevrelerden tanıdık insanlar edinmeye çalışarak başlayabilirsiniz.

akhenaten
1

mobil görünümden çık