yani nasıl anlatsam.

şimdi mesela elan musk tuttu twitter'ın adını değişip eksiseylerduyurularfalan.com yaptı diyelim. şu an böyle bir alan adı yok.
adam bu alan adını teknik olarak kendi serverlarına falan işliyor ya da kaydediyor ama öğrenmek istediğim bu sistem nasıl çalışıyor. yani buna o zaman ilk izin veren sistem microsoft gibi bir şey mi? kanunlar tarafından da doğal olarak alan adı sahibi korunuyor falan.

mesela biri istese hukuk dışı olarak dünyadaki tüm alan adlarının erişimini kapatabilir mi ?

anlatabildim mi yani bu alan adına yazdığım şeyler ne sayesinde açılıyor.

 

büroksi tarih bir arada bir soru bu.

böyle çoook bürokrasi vs. falan düşünme, bir yerde çalışan bir adamın kendi işlerini otomatikleştirme kolaylaştırma yolu ile başlayıp bir yapıya zamanla dönüyor. bürokrasi vs. zamanla geliyor. öyle her şey en başından düşünülüp yapılmıyor.

dns in ilk versiyonu bildiğin bir txt dosyasına ip adresi, domainname.com yazmak bunu da biri yapıyor, faksla, telfonla, hatta mektupla gelen ip adresi, domain'i kaydediyor falan zamanla sistem böyle oluyor.

selam

sunucular da dahil olmak üzere her bilgisayarın bir IP adresi vardır. bu ip adresleri bizim ezberimizde tutamayacağımız 144.183.211.176 gibi sayılardır. birseybirsey.com adresini satın aldığınızda, bir ayar yaparak "artık birseybirsey.com adresi şu ip adresine gitsin" şeklinde bir komut veriyorsunuz. "domain name server" dediğimiz DNS sunucuları da bu bilgiyi saklıyorlar ve ben kendi bilgisayarımdan birseybirsey.com adresine gitmek istediğimde, benim bilgisayarım önce DNS sunucusuna "bu adres hangi ip adresinde?" diye soruyor. DNS de IP adresini veriyor, bilgisayar artık oraya gidiyor. bunun organizasyonunu ICANN isimli kurum yapıyor. sözde ICANN'da her ülkenin temsilcisi var, hiç bir ülkeye hiç bir şirkete ait değil.

co2s2
1

mobil görünümden çık