Yeni laptoplar neden böyle üretiliyor ve hangi modeli önerirsiniz?
Eski laptobum "Benden bu kadar" dediği için (kendisi 10 yaşındaydı, Acer Aspire 5755G i5) yeni bir laptop arayışındayım.
Bir süredir internette modellere, özelliklerine falan bakıyorum.
1) Yeni bilgisayarların çoğunda DVD-ROM yok. Tamam bu teknoloji eskidi ama bu kadar da değil herhalde.
Masraftan kısmak, daha kompakt modeller üretebilmek için yapmışlar muhtemelen ama bu bir hata bence.
2) Çoğu bilgisayarda ekran kartı tümleṣik. Yani baktığım modeller genelde orta segment ve üst segment olmasına rağmen harici ekran kartı olan çok az model bulabildim. Saçma değil mi?
3) Bilgisayarlarda WINDOWS işletim sistemi yok. Ya FREEDOS ya da LINUX. Uzun zamandır LINUX sistemini öğrenmek istiyordum ama gene de WINDOWS gibi olmaz.
Zaten LINUX'ün WINDOWS tekelini yıkacak bir verimliliği ya da popülaritesi olduğunu da sanmıyorum.
Bu durumun üretim masrafından kısmak haricinde belirli bir sebebi var mı acaba?
Benim bütçem en fazla 15.000 tl. Biraz zorlayarak 16.000 falan verebilirim.
Bu fiyata mümkünse harici ekran kartlı, yüksek ramli, i5 ya da i7 işlemcili, QuarkXPress ve Photoshop vb programları da zorlanmadan kaldırabilecek bir bilgisayar bulabilir miyim?
Daha önce Acer kullanıyordum ve memnundum. Şu anda DELL ve ASUS markalarına yoğunlaşmış durumdayım.
MSI'lar aşırı pahalı. O yüzden onları hiç hesaba bile katmıyorum.
Önerebileceğiniz bir msrka, model ya da şuna muhakkak dikkat et diyeceğiniz bir özellik vs var mı?
1- en son ne zaman dvd kullandim hatırlamıyorum. Oyunların çıkmıyor bile artık. Filmlerde de benzer. Zaten harici dvd almak acayip ucuz.
2-sizin fiyat araliginda olanlarda öyledir. Yoksa hepsinde değil. Entegre demek ekstra memory gerekmemesi haliyle daha az güç tüketimi ve sıcaklık. Bu da tabi performans aramayanlar için.
3-fiyat. Sonuçta bazi metotlar ile ucuza windows alirsin ya da korsan koyarsin. Bu noktada bunu koymayan adam 150 dolar ucuza satacakken koyarsan sen 150 dolar pahali satacaksin.
bunun en bariz nedeni cihazlarin enerji tuketimini azaltmak. mevcut donanimin tumlesik olmasi cihazda enerji verimliligini arttiriyor. ayrica cihaz icinde daha fazla alan demek, cihaza daha buyuk pil ve ssd ekleyebilmek demek. bunun yaninda da daha hafif ve ince cihaz uretebilmek demek.
bu durumda da trendleri belirleyen aslinda apple. daha entegre donanim, daha ozellestirilims islemci (m1, m2 vs.), dvd-rom, fan gibi hareketli parcalarin olmamasi vs ile elde ettigi verimlilikle tek sarj ile 10 saat kullanilabiliyor. bu evden cikarken, uzun yolculuklarda, ise veya okula giderken sarj durumunu dusunmemek demek. bircok kullanici icin bu avantaj dvd-rom dan daha onemli. zaten artik hersey internette o nedenle ozellikle dvd almaya da gerek yok.
windows ile satilmamasinin nedeni de daha fazla kullaniciya hitap edip windows lisansi icin ek maliyet yerine daha ucuza cihaz saglayabilmek. dileyen zaten kendisi windows alip yukleyebilir, niye linux tercih eden biri cihaz alirken windows lisans ucreti odesin ki.
1) İnanılmaz bir yer israfı. Onu çıkartınca hafiflik ve incelik artıyor, soğutma için daha fazla alan kullanılabiliyor veya batarya için daha fazla yer açılıyor. Çok istiyorsanız harici bir dvd okuyucu/yazıcı alabilirsiniz usb ile kullanılanından.
2) Orta segment dediğiniz aslında 1000 dolar civarıdır. Bu 20 yıldır böyle. 1000 dolar para değil. 10 sene önce rahatlıkla alınıyordu. Fakat şimdi TL bazında size yüksek geliyor. 15k lık bütçe demek 500 dolar demek. 500 dolara bırakın harici ekran kartlıyı, sıfır laptop verdiklerine şükretmek lazım.
3) Bu da fiyatı düşürmek için. Çok uyguna şirket lisanslarından satan bildiğim bir yer var. Neredeyse bedava. Oradan orijinal lisans alıp kullanabilirsiniz. Ben ondan kullanıyorum. Mesaj atarsanız iletirim. Dert değil yani free dos.
1- O kadar eskidi evet. Ağır ve çok yer kaplayan bir donanımdı. Kaldırılması isabet oldu.
2- Eğer bir ofis veya günlük kullanım için bilgisayar arayışındaysanız üst segment cihazlarda bile tümleşik ekran kartı yeterli olacaktır. Harici ekran kartları hem pahalı, hem de çok güç tüketiyorlar. Bu kısım ofis ve oyun bilgisayarı olarak ayrılmış durumda.
3- Windows lisansı çok pahalı. Herkes de windows kullanmak istemeyebiliyor, boşuna bu parayı ödemiş oluyor. Zaten genelde windows lisansı ek paket olarak satın alınabiliyor, isteyen alır. İsteyen de bir şekilde elde eder. Birçok ücretsiz alternatif var, linux dışında da chrome os flex gibi kullanımı kolay.
Bütün dediklerinize, açıklamalarınıza eyvallah.
Dediğiniz gibi DVD-ROM'u olmayan, entegre ekran kartlı, LINUX yüklü, bütçeme uygun bazı modeller beğendim.
Ama bu sefer de ram yükseltilemiyor.
Beğendiğim modeller 8gb ramli. 2 yıl sonra bu ram muhtemelen yetmeyecek. Özelliklerine bakıyorum ama desteklenen ram en fazla 8 gb yazıyor. Yani yükseltilemiyor. Muhtemelen de lehimli.
Niye yeni çıkan her ürün tüketim kültürüne hizmet ediyor?
Ben 2-3 yıl sonra elimdeki makinaya basit bir ram ekleyerek kullanım ömrünü uzatabilecekken neden yenisini almaya zorlanıyorum?
Sinir oldum gerçekten. Ya en az 25.000 tl yi falan gözden çıkar ya da elindeki bütçeyle alacağın laptop 2-3 yıl sonra teklemeye başlar ve işini görmez hale gelir diyorlar.
Eskiden de ucuz ve az özellikli makinalar vardı ama en azından upgrade edilebiliyorlardı.
Artık resmen upgrade etme, at ve yenisini al diyorlar.
Çünkü şirketler böyle.
Allahtan avrupa Birliği var da sirketlere baskı yapıyor (iphone kablo, sirketlerin bütün ürünlerin yedek parçalarını satmasi vs). Malesef böyle uzun zamandir ama gelecekte daha iyi olacak.
Bu noktada urunlerinizi repairability puanina göre alabilirsiniz. Onun dışında malesef paraniz neye yeterse. Aynısı telefonlar için de soylenebilir; kulaklik yok, pil değişmiyor, her yeri cam vs vs.
Evet öyle diyorlar ama dediğim gibi gelecekte daha iyi olacak Avrupa Birliği yasalari sebebiyle. Benim misal ilk baktığım seylerden biri diy tamir olup olmayacağı. Ama o zamana kadar böyle...
8 GB ram normal kullanım koşullarında aslında yeterli.
Tabi işletim sistemini win 10 (biraz içinde oynanmış,çeşitli reg ayarlar yapılmış gereksiz bileşenleri çıkarılmış lite sürüm olanından) yüklerseniz. Bazı hizmetler ve açılışta başlayan önemsiz programları da kapatabilirseniz yeterli olur.
CD/DVD yazma ve yedeklemeyi ben de önemsiyorum doğrusu. en basit bir yazılımın bile kendi bulut hizmetine kullanıcıyı "zorlaması" da sık sık karşımıza çıkarken kendi dijital arşivimiz daha önemli diye bakıyorum.
Cd DVD kalmadi zaten.
Diger ikisi senin butcenle alakali
Söylediğiniz bütçede harici ekran kartlı olarak MX450 ya da MX550'li modellere bakabilirsiniz. Bu ekran kartları 2 gb vram'la geliyor ve 8 gb'lık laptop ram'inden yemiyor. Oyunları yüksek performansta oynatmaz ama orta ayarlarda birçok oyunu oynatır. Adobe programlarını da rahatlıkla çalıştırırsınız. Tabi bu durumda şarj süresinden feragat etmeniz gerekiyor. Ram'i de zamanla 16 gb'a yükseltirsiniz. Önemli olan ram slot'u olması. DVD-ROM için yapacak bir şey yok maalesef, yeni çıkan hiçbir laptop'ta yok.
Bu anlamda Lenovo'nun Think serilerine ve HP modellerine bakabilirsiniz. Asus ve Dell'de MX450 ya da MX550'ye rastlamadım.
En son ne zaman cd/dvd kullandım hatırlamıyorum bile. Eski bilgisayarımda zaten dvd'yi söküp ssd takmıştım.
Sizin fiyat aralığınızda harici ekran kartı olmaması ve freedos ile gelmesi gayet doğal. Harici ekran kartı için 10k civarı daha çıkmanız lazım. Ne yazık ki bu fiyata sıfır, harici ekran kartlı laptop zor.