Bir suredir hatta 3 4 senedir diyeyim eticaret eihracatla ilgilendigim icin ilk aklıma dış ticaret geldi. Ihracat sureclerini ogrenmenin, musteri bulmanin, musteri diyaloglarinin, belge melge sureclerinin onemli oldugunu ve ileride kendi isimde kullanabilir miyim diye dusundum. Daha once hic calismadim ve bilmiyorum. Ingilizcem b2 vardir konusurum ama derinlemesine sohbette ııılarım herhalde. Digeri de eticaret tarzi oldu ama buyuksehirde olmama ragmen cogu urun girisi musteriyle konus tarzi basit seyler oldugunu fark ettim. Baska yaratici ilanlar gorursem basvururum diye dusundum. Baska da aklima pek bir alan gelmedi dedigim gibi dış ticaret isterim gibi his var. Simdi sorum sizce bu alan nasıldır, işin içinde olan, cevresinde olan vs vardır. Neler anlatabilirsiniz, artilar eksiler nedir. Bir de su anki maasimdan az teklif alsam dahi calisayim diyorum. Cunku mezun olali 1 seneyi gecti ve ilk tecrubelerim. Bu yuzden onceligim para olmali mi? Remote calismadan da sogudum zaten o cok da sorun olmayacaktir. Ya da bunların dışında bir sekilde bir sure bazı dunya ulkelerini gezip gap year tarzi 1 yil 1bucuk yil dolasmak var. Oyle kafam attı ve karişik. Tesekkurler simdiden
Dış ticaret işlerinin yüzde 99unda müşteri bulmak, müşteri diyaloğu falan yok.
Müşteri siparişi takibi, lojistik ve gümrük süreçleri, raporlamalar falan olur.
Sisteme siparis girmenizi falan de isteyebilirler. Bir de hem tedarikçi hem müşteri operasyonlarini yonetmeniz de istenebilir.
Kısacası buradan satış öğrenmek çok zor. Zaten satış istese satış yazarlardi. Hemen iki dk kariyere girdim misal hiçbirinde satış kısmı yok.
Forwarder bulun bir tane, bir kasa bir masa. Orada daha çok ogrenirsiniz.
Öncelik para olmamalı gençken.
En son çalıştığım yerde dış ticaret bölümüne geçmek istedim, olmadı.
Tavsiye bunu söyleme. İşini kaybedersin.
Dış ticaretin bugün amacı dolar, euro kazanmak için yabancı müşteri bulmaktır. Bu da sektöre göre değişir. Ben alüminyum sektöründe çalışıyordum. Çelik sektörü başka. Başka bir ürün başka. Bu nedenle öncelikli olarak o sektörde tecrübeli kişiler tercih edilir. 3 5 yıl tecrübe istenir.
İkincisi B2 ile bu iş olmaz. Ana dil seviyesi istenir. Daha önemlisi satış yapabilmen gerekir. Sıfırdan müşteri kazanman zor.
Var olan müşterilerle çok zor bir iş değil.
Son zamanda İngilizce yanında ikinci bir yabancı dil de istenir. Bu genelde Almancadır.
İİBF mezunuysan Türkiye'de yapabileceğin en iyi şey KPSS'den yüksek bir puan alıp iyi bir kuruma atanmak olur.
Önceliğin para olmamalı bence başta. Öğrenebildiğin kadar şey öğrenmelisin. Gerekirse muhasebecinin işini yap. Bunları CV'ne yazdığın zaman bir gün gidip muhasebeci pozisyonunda iş bulma şansın olur.
@dissendium hocam şu an zaten işim var sorun yok. Kpss amacı maddiyatsa benim için muhtemelen çok kârlı olmayacak. Amac gunun sonunda kendimi gelistirmek ve ileride kendi işime katki saglayabilmesi.