Yoksa gss odemesi ya da ozel saglik sigortasi mi yaptiriyorsunuz ?




 

Yurt disindaki sigortam Turkiye'deki saglik masraflarinin cogunu karsiliyor. Gene de Turkiye'ye gitmisken kisitli zamanda saglik isleriyle ugrasmamak icin genelde yurt disinda saglik islerini hallediyorum.

sertac akin

bu ulkeden ulkeye, sigortadan sigortaya degisiyor. ornegin almanyada aok veya tk uzerinden sigortali biri at-11 belgesi aliyor, bununla turkiyede sgk uzerinden islemini yaptirabiliyor. cunku iki ulke sigorta sistemlerini arasinda anlasma var.
eger ozel sigorta var ise saglik harcamasi oncesi sigortasindan on onay aliyor, parayi oduyor, faturayi alip sigortasina gonderiyor, daha sonra odedigi parayi sigortasindan geri aliyor.

emrahday

yurt disinda yasiyorsaniz gss odeyemezsiniz. ikametinizi gittiginiz ulkeye aldirdiginiz anda gss kesiliyor. aldirmazsaniz da cezasi var. yani yerlestiginiz zaman 20 gun, 1 ay gibi bir zaman icerisinde konsolosluga gidip yapmalisiniz bunu. bu sureyi ne kadar astiginiza bagli olarak cezaya faiz de biniyor bu arada.

bazi ulkelerin turkiye'deki sgk ile anlasmasi var. yurt disindaki sigortaniz turkiye'de de gecerli oluyor. fakat bunun icin epey bir islem yapmaniz lazim. sgk form dolduruyor, oradan formu aliyorsunuz, calistiginiz yere veriyorsunuz vs. bir suru is. konsoloslugun sitesinde yaziyordur. fakat bu fazla ulkede yok. bildigim kadariyla 10 civari ulkede gecerli bu durum.

Sour
1

mobil görünümden çık