Saçma tabi. Zaten halka arzların son 3 aydır bir esprisi kalmadı geliri yüzünden. 4-5 sene önce de halka arzlara giren biri olarak o zamanlar bu kadar hisseler tavan gitmese bile bir kaç günde iyi paralar bırakabiliyordu ki o zamanlar evin bir aylık tüm faturaları çıkıyordu. Şimdi ise portföyde kalabalık yaratmasın diye çoğuna bile girmiyorum.
Halka arz edilen kağıdın, tavan tavan gideceğine dair bir kaide yok. Yükselebilir de, düşebilir de.
Aylar önce 'Halka arz edilen kağıt tavan tavan gider.' şeklinde bir algı oluştu. Bu algı sonucu duyan geldi. Gelenler arttıkça tavanlar oluştu. Tavanlar oluştukça yeni duyanlar geldi Bu böyle sürüp gidiyor.
Borsa İstanbul, halka arzlarda eşit dağılım yapılacak kuralı koydu. Arzedilecek kağıt, talep eden sayısına eşit olarak dağıtılıyor. Pastadan fazla pay kapmak isteyenler, anasını, babasını, kaynanasını borsacı yapıp onlar üzerinden de halka arz talebi oluşturur oldular. Böylece sayı durmadan artıyor. Talep eden sayısı arttıkça da, pastanın dilimi ufalmaya başladı.
Bakalım bu çılgınlık nereye kadar devam edecek.
Anlaması çok zor değil aslında, "halka arzcılar" dediğiniz grup büyük oranda "borsa yatırımcısı" değil zaten.
Halka arzların büyük kısmının 4-5 tavan gittiği bir süreç var ortada. İnsanlar da bunun farkında oldu konuşula konuşula.
Şimdi normalde riskli yatırım yapmayan insanlar, öğrenciler hatta bu popülaritenin bir sebebi olarak hiç yatırımla ilgili bir şey düşünmeyen insanlar dahi 100-200 lira koyuyorsun, 200-400 lira alıyorsun. Bedava para, niye yapmayasın ki? Diyerek halka arzlara katılıyor.
Haliyle sizin yatırımcılık söylemleriyle kurduğunuz mantığın işlediği bir ortam yok zaten şu an. Çünkü yatırım amacı yok ortada.
Haftada 3 şirket halka arz olmaya devam ettikçe bu furya da devam eder. Özellikle öğrenciler için halka arzlar para koyunca para veren otomat gibi bir şey şu an çünkü.