mesela işinden istifa eden birinin işten çıkartılmış gibi gösterilip işsizlik parası alması inançlı birine o para haram diye anlatılırken inançsız birine nasıl/hangi kavramlarla anlatılabilir.
doğru ile yanlışı ayırt edebilme yetisine vicdan diyoruz ama bu günlük hayatta çok kullanıldığı için kelimenin gücü düşük kalıyor
adaletli değil denebilir ahlaki değil denebilir
etik/etik değil
Dogru yanlis
Ahlaki ahlaki degil
Etik etik degil
insani insani degil
Yapilan sey haksiz yere para almak, hile yani.
eger turkse haram, gunah ifadesi kaliplasmis sadece islami bi kavram degil. mesela hasta, yavru bi kedi gordun "ayy gunah" diyebilirsin. sevmedigim bi kullanim ama terim olmadan kullanim icin ornekti
kul hakkı, karma
o para milyonlarca vatdanşın vergileriyle karşılanıyor
sen de o kişilerin hakkına girmiş oluyorsun şeklinde
harcadığın bütçe kadar eksik sosyal yardım yapılacak ya da para basılacak
Helal, haram kavramları özelleşmiş kavramlar. Bunların bir karşılığı yok, örneğin domuz eti yemek de aynı kavramla, haram diye ifade ediliyor ancak böyle bir konuyla alakası pek yok. Haram dinen yasak şeyleri tanımlıyor. Bir şeyin "kötü" olması için dinen yasak olması gerekmiyor. Bilakis, inançsız insanlardan bazıları dinen serbest olan şeyleri de kötü bulabilir.
Bunun yerine ne anlatmak istiyorsanız onu anlatacaksınız.
Örneğin istifa etmiş birisinin kendini işten çıkarılmış gibi göstermesi sizin bakış açınıza uygun olarak yanlış, karaktersizce, uygunsuz olabilir.
Bu kişiye "o parayı hak etmedin diyebilirsiniz. o para hakkın değil, o parayı alman doğru değil, bu yaptığın yanlış, bu yaptığın hatalı, hiç doğru değil, çok yanlış, usulsüz, etik dışı ya da başka birçok şekilde meramınızı anlatabilirsiniz.
Neden bu kadar arada kalmış hissettiniz bu konuda anlamadım.
Yasal, yasa dışı.
Etik, etik değil meselesi çok kişisel, helal haram kadar genel bir kanuna bağlanmıyor, havada kalıyor.
Kul hakkı dersin o da biraz dini cevap gibi ama insanın hakkı da denir.