bu arada işletme okudum, ne alaka bu yaşta (45+) matematik dersi demeyin. psikolojik bir konu :). ayrıca bence iyi bir zihinsel egzersiz olur bana diye düşünüyorum.
Üniversitede matematik bölümünü bırakmıştım. Bilimsel açıdan matematik kolay değil. Anladığım kadarıyla siz lise matematiği öğrenmek istiyorsunuz.
Öncelikle işlem becerinizi geliştirmek için rasyonel sayılar, üslü ifadeler, köklü ifadeler, çarpanlara ayırma konularını öğrenmeniz gerekiyor. Bu 1. aşama olsun.
Daha sonra işlem becerinizi kullanarak problem çözmeyi öğrenmeniz gerekiyor. Yaş problemleri, hız problemleri. Bu da 2. aşama olsun. Bunlar basit gibi görünse de kafa açar bir noktada. Hızlı düşünmeyi, çözüme hızlı ulaşmayı kazandırır.
Bunlara ek olarak geometri öğrenmenizi öneririm. Üçgen, çember bilmelisiniz.
Bunlar bitince türev ve integral öğrenebilirsiniz.
Ayrıca analitik geometri de tavsiye ederim.
Yerinizde olsam üniversite hazırlık sınavı için çözümlü bir soru kitabı alırdım ve çözmeye çalışırdım. Çözemeyince çözüme bakardım.
Bunun yolu aslında bol soru çözmek. Siz lise yaşında belki yaşamamışsınızdır ama ben lisedeyken günde 100 200 soru çözmek normal bir şeydi. Bu sayılara ulaşırsanız zıpkın gibi olursunuz.
Matematik bana hep çok zevkli gelmiştir. Bence çok iyi düşünmüşsünüz. En temel sayılardan başlarlar sanırım. Geometri apayrı bir alan ama onu da seveceğinizi düşünüyorum. Heves ve paranız varsa acele etmeden ilerlersiniz. Üniversite öğrencileri genelde daha uygun veriyorlar. Online dersler de var ama ben yüz yüzeyi tercih ederdim.
@dissendium, meramımı çok güzel ifade etmişsiniz. acayip rahatladım okuyunca, teşekkür ederim.
maalesef kredili sistem denilen o karanlık dönemin ilk uygulandığı dönemlerde meslek lisesinde okudum. meslek dersleri kredileri dolduruyor, bu ön görülememiş diye kağıt üstünde beşeri ders görünen derslerin bile çoğunda meslek dersleri gösterildi. ben 8. sınıfa kadar almanya'da öğrendiğim altyapıyla bir şekilde lisede survive ettim. üniversite sınavında da o dönem ilk 20-25 soru tam olarak sizin dediğiniz 1. ve 2. aşamadaki konulardı, sadece onları çalışıp, o sorularda full çıkardım ve türkçe-matematikle bir bölüm kazandım. istatistik derslerini de zorlansam da hallettim.
şu an son derece iyi bir pozisyondayım, bütçeler, ihaleler, grafikler, istatistikler, durum değerlendirmeleri vesaire her şey bende. gayet de başarılı bulunuyorum işimde.
ama o lanet olası ben matematikte çok zayıfım galiba duygusu şu anki kariyerime rağmen yakamı bırakmıyor. birkaç ay önce bambaşka bir konu konuşurken bu duygunun almanya'dan ilk döndüğümüzde bölme işlemini ÷ işaretiyle yaptığım için burası almanya değil diye cetvelle ellerimi morartan öğretmende dondurduğum halden kaynaklandığını fark ettim. bu anı hatırlamıyordum bile. koskoca yetişkinim, sayısız travma atlattım ama bu sahneyi hatırladığımdan bu yana o donmuşluk hissiyatı bastıkça bastı. çıkmak istiyorum ordan :). dünya için minicik ama benim için büyük bir hareket olacak çünkü bununla ilintili devam eden başka konular var.
Matematik öğretmeni geldi buyrun:)
youtube'ta benim hocam, bıyıklı matematik gibi birçok kanalı araştırabilirsin. plan yapıp onların derslerini takip edebilirsin.
matematik kafayi karistirir/calistirir, gayet iyi bir karar. bunun yaninda matematigi bilen kisiyle ayni dilden konusup/anlasabilmeyi de saglar, insana bir yon katar.
oncelikle matematikten kasit nedir ona gore degisir, bizim ulke icin bir hesap-kitap dedigimiz calculus var devaminda lineer cebir ve diferansiyel denklemler olan bir de calculusun on kosulu cebir, trigonometri ve geometri var.
benim anladigim sizin ogrenmek istediginiz kisim bu on kosul tarafi, en zevkli yeri bana gore de. bu kisim icin @asteriks'in dedigi gibi universite ogrencilerinden(min. ilk 2000 gormus) ders alabilirsiniz tek handikapi kendileriyle ayni dinamiklikte sanabiliyorlar. hangi yolu izlemeliyim, hangi konudan baslamaliyim size ve seviyenize bagli, mesela su an en basit fonksiyonun tersini almayi bilmiyorsaniz en bastan da baslanabilir, seviye belirlemek icin 2-3 deneme testi cozup beraber calistiginiz egitmene verirseniz gayet iyi analiz eder.
kastiniz calculus ve ilerisi ise universitede ders veren/vermis bir akademisyen tavsiye ederim, konuyu bilmekle anlatmak cok farkli seyler. yine ayni sebepten hangi kismi ogrenmek istediginizden bagimsiz mumkunse bogazici etiketli bir egitmenden ders almaniz daha iyi olur, en azindan benim denk geldiklerimin hepsinde farki hissettim.