Şu klasik mühürleme, döküm tava işlerini biliyorum. Benim aradığım şey baharat ve sos. Eti bir üst noktaya taşıyacak daha önce denediğiniz memnun kaldığınız soslar var mı?




 

Worcestershire sos olabilir ya da basitçe barbekü sosu ve hardal karışımı da olabilir.

orient blue

(bkz: sriracha)

gule gule

Etin türüne göre değişir soslar bence. Antrikota ufak bi hardal yeterken bonfile için farklı soslar olabiliR. Ya da daha farklı etler için farklı baharatlar iyi olur. Mesela kuzu eti için ayranla pişirme bile var :)

Boris

Marinasyonda taze kekik, karabiber, soğan suyu, sarımsak, zeytinyağı ve çok az da süt kullanıyorum. Varsa eğer blenderdan kivi geçirip suyunu marinasyona ekliyorum. Et bir hayli yumuşamış ve lezzetlenmiş oluyor. Tuzunu da mühürlemeden hemen önce veriyorum.

lüzumsuz adam

yumuşatmak için soğan suyu ve yoğurt ile uzun süre (çok sertler için 3 gün kadar) marinasyon. baharat zevkinize kalmış. toz biber, kara biber, kekik, soğan tozu, sarımsak tozu, msg yapıyorum ben genelde.

inheritance

öncelikle iyi bir etin -yani steak için konuşacak olursak mermerlenmesi güzel, kaliteli bir antrikot veya bonfile gibi- ağır bir marinasyona ihtiyacı olmaz. hatta soğan suyu, sirke vs. gibi çok asidik maddeler bu etleri parçalar, ortaya çıkan sonuç yumuşak bir yeme deneyimi gibi gelse de etin lezzetini azaltır. dolayısıyla zaten çok sert olmayan bir et için zeytinyağı, karabiber, sarımsak ve kekik-biberiye gibi tatlandırıcılar haricinde çok fazla eti kurcalamamanızı öneririm. bunun dışında, daha sert etler için (mesela mermerlenmesi çok iyi olmayan bir kontrafileden steak yapılacaksa) asit kullanılabilir (öyle günlerce eti marinasyonda bırakmayın parçalanır yine).

bunun için kilitli poşetlerden alıp, bir miktar zeytinyağı, şarap-sirke veya soğan suyu (soğanı rendeleyip elinizle sıkıp çıkan suyunu kullanabilirsiniz), yine asit ve lezzetlendirme için worcestershire sosu, karabiber, sarımsak, biberiye-kekik (bitki olarak, yani tazesini kullanmanızı öneririm) poşetin içine karıştırıp, eti de içine koyup bekletebilirsiniz.

tuzu marinasyonda da kullanabilir, veya tavaya girmeden hemen önce atabilirsiniz. bu konuda daha detaylı bilgi için kenji lopez alt'ın food lab kitabını tavsiye ederim.

yine steak için konuşacak olursak, döküme girmeden önce eti marinasyondan çıkarıp olduğu gibi atmak yerine eti peçete üzerinde kurulayıp atmanız gerekir. et olduktan sonra da yine kenarda bir süre (3-5 dk) beklemeli, hemen yenmemelidir (sert olur ve keser kesmez iç suyu dışarı çıkar, kalan et sertleşir). daha ideal bir et pişirme tekniği için bir gıda termometresi alabilirsiniz. etin iç sıcaklığı 140-145 fahrenheit'a geldiğinde medium pişmiş güzel bir etiniz olur, daha fazla pişirmenizi önermem ama malesef pek çok kişi çok daha yüksek iç ısılarda et yiyor. bu esnada tavada kalan et parçalarını da sosa inkorpore ederek çok güzel bir pan sos yapabilirsiniz. yine güzel pan sos'ların olduğu bir kaynak olarak food lab'i önereceğim.

gibicibicis

+1
iyi/temiz/sağlıklı beslenmiş bir hayvanın eti kendi aromasını içeriyor
bu tip bir et aramayı da ekleyebilirim

özellikle son 5 yıldır düzgün besi yapılmış ete çok az rastladım

bir soru sorcam
1

mobil görünümden çık