Yani duygularımız dışarıdan ne kadar doğru ve hızlı okunuyordur? Yoksa sosyal ilişkilerde birbirimize biraz daha kör müyüz? Tahminler mi sadece yürütüyoruz bugün biraz durgunsun vs gibi. Teşekkürler.
Bana hemen yapıştırırlar ''üzgün, durgun görünüyorsun''.
insanoğlu makine değil ki üzüntülü olduğunda hep aynı tepkiyi versin. üzüntülü olma derecesine göre bile değişen bir şey bu. üstelik insandan insana da tamamen değişir. bu işin bir tarifi, metodu yok. kimisi hiç belli etmez, asla anlamazsın. kimisi ufacık moral bozukluğunu çok daha dışa yansıtacak şekilde yaşar.
karsinizdaki dikkatli biriyse anlar, ayrica yuz ifadesinden degil, enerji farkli oldugu icin bence cok rahat anlasiliyor. odaya birisi girdiginde bile enerjisinin ne getirdigi cok rahat hissediliyor bence. buradan hareket ediyorsuz siklikla.
Eğer karşındaki hassas, empatisi yüksek biriyse, dikkatli biriyse sen normal davranırken nötr haldeyken gözündeki o hüznü görüyor, samimiyetim varsa ben farkettiğimi hatrını sorarak belirtirim.
Hal tavır her zaman belli etmeyebilir. Yaklaşık 100 tane duygu var genel bilinenler dışında. Kişi kendi de bilmez çoğu zaman. Şiddetsiz iletişimde duygu tahmini yapmak da eğitimin bir parçası ama bunu karşı tarafın hikâyesine göre yapıyoruz genel olarak. Fiziksel tepkiler çoğu zaman kişiye özel olsa da belli başlı formlar var elbette fikir veren. Vücudun bükülmesi kaslarda gerginlik yüz hatlarında değişim vb.
Birden fazla Duyguyu yoğun hissedebiliriz tetiklendigimiz zaman, aynı anda üzgün sinirli kafası karışık olabiliriz. Kendi duygularını tanımak da Empatik yaklaşımda şarttır doğru tahmin için. Duyguyu belirlemek de neye ihtiyacımız olduğu konusunda yönlendirici olur sonra bize.
Bkz. Şiddetsiz iletişim