Mevcut ekonomi politikalarına ve ülkenin ekonomik göstergelerine göre, eğer olağandışı bir durum olmaz ise ( afet vs. ) gelecek 3 yılın, yıllık minimum enflasyonunu tahminini nasıl yapabiliriz, bunun ile ilgili bir algoritma vb. veya sizin kişisel öngörüleriniz var mıdır ?
Örneğin, şu an tl aşırı değerli (doların baskılanması ) , seçim sonrası gerçek değerine gelmesi bekleniyor, buda tl nin mart sonu yaklaşık %50 değer kaybetmesi anlamına geliyor, yani bugünden mart sonu enflasyonuna en az %50 civarında diyelim, sonrasında parasal sıkılaşmanın devam edeceğini düşünürsek, enflasyon azalacak ancak, yinede yılda min. %25 olacağını öngörürsek , gelecek 3 yıl için en az %100 enflasyon oranı ortaya çıkıyor bu hesapla
Sizin bu konuda tahminleriniz nelerdir ?
Teşekkürler
bununla ilgili algoritma yok. döviz fiyatı ile enflasyonu aynı hesap atmak yanlış sonuç verebiliyor. kaldı ki döviz fiyatının ne olacağı da belli değil. fed faiz indirimlerini tamamlayınca dolarda gevşeme sürpriz olmaz.
tcmb enflasyon tahminleri şöyle:
2023 yıl sonu için yüzde 58, 2024 yıl sonu için yüzde 33 ve 2025 yıl sonu için yüzde 15
yeni ekonomi yönetimi için enflasyonu düşürmek birinci öncelik. bu yüzden çok sıkı para politikası izliyorlar. önümüzdeki mart ayında seçim var. seçime kadar para politikası çok disiplinli olmayabilir ancak ondan sonra dört sene boyunca seçim olmayacak. akp sıkı bir para politikası izleyerek enflasyonu iki senede normale çekebilir. yani bu enflasyon hedeflerine göre hareket edebilirsiniz bence
Uluslararası Para Fonu (IMF) 4. Madde değerlendirmesi olarak adlandırılan yıllık üye ülke ekonomik değerlendirme çalışmalarında görüşmeleri tamamladı. 25-29 Eylül tarihleri arasında Türkiye’de görüşmelerde bulunan heyet ilk değerlendirmesine ilişkin basın bülteni yayımladı. Burada 2024 enflasyonu yüzde 46,0 olarak tahmin etti. IMF açıklamasında, politika faizlerinin piyasa faiz oranlarına kadar yükseltilmesi gereği savunuldu.
Bu hesaplamalar için ülkeler ve şirketler ilgili uzmanlara tonla para akıtıyor ancak yine de sağlıklı sonuçlara ulaşmak zor oluyor. Haliyle yön bazında "yukarı, aşağı" şeklinde geniş bir perspektiften tahmin yapmak bence çok daha sağlıklı bireysel bazda.
Bir de geleceğe yönelik ekonomik tahminler gerçekten objektif olmaktan çok subjektif. Örneğin siz net şekilde TL aşırı değerli demişsiniz ama JP Morgan daha bu cuma TL adil değerinden ucuz diye görüş bildirip TL alımı yaptıklarını söyledi.
www.birgun.net