Avrupa Birliğieri içinde en fakir olanları ve bize kıyasla durumları nedir
@avatar is back.
Fransaya giden arkadaşım dönmemek için buraya iltica başvurusu yaptı bu insanlar neden iltica ediyor. Türkiye cennet vatan olduğu için mi. Çevremde çığu arkadaş yasa dışı yollarla gitti veya beyin göçü yaptı. İktidar siha yapıyor diye söylüyorlar eee ben Amerika gibi ülkede mi yaşıyorum ya da Rusya ven klasik ortdoğu ülkesindeyim benim karnını siha mı doyuracak. Beğenmediğimiz iran bile onlarca araba üretti ambargo üstüne ambargo yiyor biz daha seri üretime geçemedik.
@avatar is back
Yazdıklarınızın bir çoğuna katılıyorum ama temizlik konusu hariç kesinlikle, dünya’nın sayılı ilk 10 ( belki 5 ) metropollerinden ikisi olan Londra ve Paris ile Konya’yı temizlik konusunda kıyaslayıp Türkiye daha temiz demeniz gerçekten çok mantıksız. 3 senedir ingiltere’de yaşıyorum ve çoğu yerini gezdim. Türkiye temizlik konusunda Fransa’yı bilmem İngiltere ile yarışabilecek bir yerde değil, özellikle küçük yerler. İlla bi kıyas yapılacaksa londra ve paris’in kıyaslanması gereken yer istanbul, konya değil..
araba konusu da arz’dan kaynaklı. şahsen burada renault, citröen, peugeot gibi arabalar yok neredeyse. Sadece alman arabaları ve oldukça lüks arabalar. Orana vursak yani dramatik bi sonuç çıkar. Ama zaten konu ortalama avrupa ülkesi olduğu için oralar hakkında bilgim olmadığından bişey diyemiyorum.
@avatar is back, benim iş yerim tottenham’da takıldığım bölgeler ise tamamen north london. demek istediğim, buralar ( sayılan yerler ) temiz diye iddiam yok, buraların kıyas yerleri az nüfuslu konya değil esenyurt, gaziosmanpaşa. genel temizliğe bakarsak açık ara uk tr’nin önündedir diyorum. her yeri çok temiz bal dök yala diye iddiam yok kesinlikle.
elhamdülillah hocam ülkemiz çok iyi gidiyor, uçuyoruz. dedem de böyle söyleyip 50 senedir almanya'da yaşayıp dönmeden almanya şöyle böyle diyenlerden.
aşağıdaki endekste kimin ne olduğu gayet açık, bizim ülkenin avrupa'nın ortalaması olduğu yıllar geride kaldı artık avrupa'dan bile saymıyorlar türkiye'yi. ortadoğu'nun ortalaması diyelim artık kendimize. kıyaslayacağımız yerler buralar, çok şükür buna da :).
www.prosperity.com
bu tablolardaki mevzu, aynı kişi x yerde nasıl yaşar değil herkes kendi ülkesinde nasıl yaşar. ayrıca göçmen bölgesini gösterip bir yeri kötülemek türkiye'de 1 odada 20 suriyeli'nin kaldığı yeri gösterip türkiye'yi kötülemek gibi bir şey.
diğer bir konu işsizlik hadi bunu geçelim çalışan nüfus üzerinden gidelim, yukarıda saydığınız ülkelerde iş gücüne katılımda asgari ücret oranı en fazla olanı %20, saygıdeğer TÜİK'imize göre bile bizim ülkede %46. bazı kaynaklar %55-60 arasını söylüyor. ki asgari ücretin alım gücüne hiç girmiyorum. durumun dramatikliğine rağmen hala konuşulabilmesi çok komik.
ayrıca 2.sınıf muamele görüp türkiye'ye dönen görmedim yine de benim çevremde (bu klasman türkiye çok iyi yeğenim tayfa oluyor). ağlayıp dönenler ise 3.sınıf dediğimiz hiç değer görmeyen bir cacık yapmayan tipler bunları kaale alıp zaten bir yeri kötülemek mantıklı değil.
kısacası kıyasa gerek bile olmayan, tartışmaya kapalı bir fark var ortada ülkeler arasında. yok türkiye iyidir mevzusu senin gideceğin yerde 2.sınıf belki 3.sınıf olmanla alakalı bir konu olur sadece.
arkadaş anlık sinirine, hükümete tepkisine ve kendi öfkesine paralel cevaplar vermediğim için alınmış biraz :) sildim mesajları. tatmin olması için tekrar müsait olduğumda yaşadığım şehir (londra) ile alakalı bolca övgüler ve tr'nin bulgaristan'ın romanya'nın bile ne kadar altında olduğunu anlatırım. ben de hikaye çok :D siz duymak istediklerinizi söyleyin.
@gule gule ağzına sağlık zateb haksız olduğunu anlayınca silmiş yazıları, avrupa'dan Türkiyenin kıymetini bilin yeğenim diyenlere gülüyorum :)
Olay Fransa İngiltere'ye dönmüş ama soru öyle değil aslında, bizim bir tanıdık Hırvatistan'a gitti. Kafam rahat mutluyum diyor. Bu kafa rahatlığı ve siyasetten ekonomiden uzak olma durumu çoğu AB ülkesinde var sanırım. Ama onlar da kötüye gidiyor veya gidecek. Tüm dünya düşüşte. (zamanında Polonya'da yaşayan arkadaşım dönmüştü ve Türkiye'de daha iyi durumda bu arada, ama o iş kurdu, Polonya'da kursa ne olurdu bilemeyiz tabii)
Ben üç haftadır Brighton'dayım(İngiltere), 12 ay peşin vererek ev tutabildik diğer türlü 3-4 ay ev arayıp airbnb'de kalanları duyuyorum. Belli krizler (emlak, iş krizleri vs.) tüm dünyada giderek yükseliyor ama İngiltere 10'dan 8'e düşüyorsa Türkiye 7'den 4'e düşüyor vs. Doğu Avrupa ülkeleri ortalama değerlerde takılıyor bence. Ek olarak, şimdi buranın lokal haberlerine maruz kalmaya başladım mesela dün bi liseli öbür liseliyi bıçaklayıp öldürdü. Geçen hafta da Croydon tarafında olmuştu. Evsizler birilerine çatıyor, gece alkollüler kavga çıkarıyor vs. tabii Tepebaşında daha fenaları oluyordur duymuyoruzdur belki ama her ülkenin/şehrin kendine has problemi var işte.
Ben her şeyin arkasında bi hinlik aramayacağım, kurallara "çoğu kişinin" uyduğu, geleceğimi görebildiğim bir yerde yaşamak istiyorum bu sebeple burada tutunmaya çalışacağım mesela. Yoksa avatar is back'e katılıyorum, mesela çok para kazanmak isteyen biri için hedef Abd veya Türkiye olmalı. Ama hedef orta sınıfı kıyısından yakalayıp yaşamak ve çok para kazansan da devlete vergilerle yedirmekse AB ve UK bunu yapıyor. İngiltere'de kazançlar AB'ye göre de bayağı düşük bu arada. Çoğu standart ilan yıllık brüt 23-30 bin pound. Reddit'te millet şikayet ediyor.
@nhk ni youkuse hocam devlete hükümete vergi yedirmek derken Türkiye için mi dediniz Avrupa için mi, Avrupa doğal gaz krizi oldu diye resmi dairelerde tasarrufa gidip halka düşük ücretle vergi gazı. Almanya başta olmak üzere Almanya doğumluyum ve annemler eski zamanı anlatıyor o zaman bile insana verilen değet işçi hakkı çalışma koşulları çok daha iyiymiş.
Fransa'da yaşıyorum. Romanya ya da Bulgaristan'da yaşayacagima Türkiye'de yaşarım. Bu iki ülkede de aynı sorunlar var. Polonya bunlardan (buyuk ihtimal tr'den de) çok daha iyi çünkü ekonomi olarak daha iyi ve almanya yakınında olmasının etkisi çok büyük.
Ama benim anladığım Türkiye'de şu an insanlar Avrupa'da olmayan bir şey bekliyor. Avrupa'da Türkiye'de işsiz adama para verecek bir yaşam yok. Türkiye'de başarılı olan/olabilecek ama rezil iş hayati, gelir adaletsizligine dayanamayanlar için çok iyi yaşam var. Tatil hakkım misal 7 hafta ki bazi is yerlerinde resmen 10 haftalara kadar cikabiliyor. Issiz kalmak çok zor, is ortamı genelde daha iyi vs.
Ama avrupa ülkelerinde de seramik ve cam okuyan sizin durumunuzda. Sanat diyenlerin durumu da her ülkede aynı. Ben sizin başka duyurulari da hatırlıyorum da sizin olayiniz Türkiye ya da avrupa değil yani, durumunuz her ülkede aynı olacak. Ha misal ben fabrikada işçi olacağım derseniz tabiki Avrupa'daki büyük ülkelerde durumunuz anlatilamaz şekilde daha iyi olacak.
Türkiye'nin bahsettiginiz ülkelerden farkı müslüman olması. Müslüman olmasa alkol ve et bu kadar pahalı olmazdi.
Avrupa diyince aklıniza tek bir şey gelmesin. Ab ülkelerinden Ortalama olarak almanya, fransa, hollanda, danimarka, İsveç, Avusturya , Belçika, finlandq bir tik ispanya/italya sonra polonya, çek cumhuriyeti ve Macaristan. Geri kalanlarına gitmeden önce bir düşünmek gerekir.
Bu arada Avrupa'da ek olarak paranla alt kesim ile arana fark koyma olayi olan ülkeler de sınırlı. Yani parayi bastirayim eve temizlikci gelsin, para vereyim yarın hemen kalp doktoruna gideyim, para vereyim istediğim olsun olayi yok. Bu da çoğu türk insanina ters çünkü Türkiye'de paran varsa alt tabaka ile hayvani bir farkın var.
Ben etrafımdaki insanların benzer bir ortlamada olmasindan memnunum, marketteki kasiyerlerin somurulmedigi, gece 12ye kadar calismamasini tercih ediyorum.
ama gelir adaletsizliği arayan (yani çalışan x alirken müdürün 5x aldığı yer) ve bu şekilde çok para isteyen tabiki Türkiye, abd, İsviçre, irlanda, Lüksemburg gitmeli. Oralarda çok para var (bazılarında hayat çok pahali olduğu için ve çok insan yaşamadığı için var ama gene de gelir adaletsizliği var yani)
insana verilen değer iyi zaten orası öyle. Sözüne güvenilmesi bile güzel bir şey. Fatura vs. olarak da devlet halkın yararına olabilecek bir şey varsa yapıyor. (Türkiye'de pek yapmazlar anca kredi verirler) Fakat hiç düşünülmeyen bir yerden olay patlıyor mesela yıllık 30 bin pound maaş diyor ama bana haftada 12 saat lazımsın, böl bunu çıkan parayı vericem diyor. Ee geri kalan 28 saati nerede çalışacağım? Belki sektörle ilgilidir ama mesela geçenki Hollywood grevinin de çıkış noktalarından biri bu. Eskiden yıllık maaş alırken şimdi kurgucu 8 bölümlük anlaşıyor ama 2-3 ayda bitiyor bu. Ee 9 ay ne yiyecek bu insan?(yüksek para alsa bile yıllık maaşa gelmiyor) İş hayatında Türkiye'de pek olmayan bu tür garip durumlar var gördüğüm kadarıyla.
Devlete yedirmek derken baya UK ve AB'yi kastettim. Biz belki o aşamaya hiç gelemeyiz ama belli limitler var 50 bin poundun üstüne çıkınca vergi %20'den 40'a çıkıyor, sonra 50'ye sanırım. Böyle paralar kazanan insanlar direkt başka ülkeye kaçmaya çalışıyor. Mesela çocuk doğurup devlete kilitleyen İngilizlerden şikayetçiler. (16 yaşında hamile kalan çok tip var) Geçen bi Türkle tanıştım, tam nasıl oluyor bilmiyorum ama Londrada stüdyo dairede kalıyor çocuk olunca devlet orayı yetersiz görüp 1+1 daire ile arasındaki kira farkını ödüyormuş. Bu sosyal devlet gibi geliyor ama bunu sömürüyor insanlar, ve senin benim kazandığım paraya vergi olarak dönüyor bu :D Türkiye'de de sığınmacılara gidiyor farkı yok tabii. Demek istediğim her ülkede problem var ve bence şu an modern kavimler göçü yaşanıyor. Şu iyi bu kötü dersek Türkiye'nin önde olduğu birçok konu da var ama totalde nerede mutlu yaşarsın? Çoğu kişi batı der. Benim İngiltere'yi sevme sebebim göçmenlere daha alışık olmaları. AB'de pek öyle olduğunu sanmıyorum ama çok da bilmiyorum.
redditin yabancı alt forumlarında benzer bi kıyas vardı
çocuk da sonunda dayanamayıp kendi ülkesindeki (hollanda) bütün yolsuzlukları dökmüştü
mesele refahsa kıyasın sonucu belli
ancak burada psikolojiye giren kısımlar var. bazısı kendini kötülemeyi ferahlatıcı mide asidi giderici ilaç olarak kullanıyor.
ortadaoğu lafı mesela. amerikan cnn'i izliyor gibi oluyorum bir türk bunu deyince, noluyor işgal mi edileceğiz filan. yahu ülkenin ortasında Ortadoğu diye üniversite var.
türkiye ne zaman almanya oldu, son 200 seneyi düşünün, olmadı. kapitalizm trenine erken binemedik diye buranın kapitalizme ılımlı yaklaşan tavrını kötülemek söz konusu.
kendi bahçeniz ufak, dağınık, verimsiz diye, bağı bahçesi çok güzel bir landlordun yanına
işçi olarak gider misiniz
işte burada kralken* gidip orada işçi statüsüne normal vatandaş statüsüne kavuşanlar biraz afallıyor, doktorlar, üst düzey mühendisler. üstüne bi de yabancı olmaları ekleniyor, ne kadar ben sizin kültürünüzdenim deseler de.