Deprem bölgesindeki konteyner kentlerin kışa hazırlığı için uygun bir çatı nasıl yapılabilir. Önümüz kış ve geçen sene konteyner çatılarında çökmeler yaşandı bu çatıların eğimsiz yapılması ve suyu gem tutması nedeniyle. Özellikle çabuk çözüm üretilebilecek, bütçe dostu ve geri dönüştürülebilir malzeme olursa süper olur.
Ek olarak yağmur sonrası konteyner sakinlerinin elektriğe kapılma olayı yaşanıyor. Belli ki topraklamalar ve elektrik altyapıları iyi yapılmıyor. Bu konuda da hızlı bir çözüm olarak ne yapılabilir?
Fikir ve öneriler için çok teşekkür ederim şimdiden.
Edit: Branda denendi ama pek efektif olmuyor.
bir demirci çağırıp kutu profil ve trapez sac ile basit çatılar yaptırılabilir. en geri dönüştürülebilir malzeme çelik, alüminyum, bakır falan. onun dışında polikarbonlar falan kulağa çevreci geliyor bunlardan daha çok doğayı kirletiyor.
elektrik tesisatı içinde, konteyner içinde dediğiniz gibi nerede kaçak vardır veya mesela çok elektrikli soba çalıştığı için bazı kablolar zarar görmüş müdür bilinemez. bir elektrikçi çağırılıp, tüm tesisat sıva üstü dediğimiz şekilde duvar üzerinden yeniden çekilir ve prizlere bağlanır, sigortalar kontrol edilir vs.
Deprem bölgesindeyim en uygunu sac türünden eğimli çatı yapmak. Ve bir de geçen günler yağan yağmur sonrası yaşananlardan sonra konteynerlerin yerden 30 belki 40 cm kadar yüksekte olması da önemli.
Yağmurdan ayrı olarak bu kış içinde yaşanabilecek kâr yağışı durumunu da düşünmek gerek.
Ben de trapez sac demeye geldim. Bunu uygulayan bi mimar abim var. Sac levhaları çatıya yapışık değil de arasından hava geçecek şekilde yapmış. Yazın da aşırı ısınmıyor bu sayede. Tabi o tavanı kaldırıp kavak ağacından (hafif) karkas yaptı. O eğim de elektrik üreten güneş panelleri için uygun oldu.