bu sözleşmelerin yasal bir dayanağı yok mu? yoksa herkes zkinin paralelinde maddeler ekleyebiliyor mu?
maaş kesintisi işçiye verilecek bir cezadır ve yapılması mümkündür. ancak maaş kesintisinin belirli prosedürleri vardır. maaş kesintisinde işveren o parayı alıp cebine de atmaz. parayı çsgb'nın bir fonuna yatırır. ancak 1 dk'lık gecikmelerin için yapılacak maaş kesintisinin mahkemeden döneceğini tahmin ederim. yalnız işçi geç kalmayı devamlılık haline getirdiyse, işveren işçiyi tazminatını ödemeksizin işten çıkartabilir. haberiniz olsun.
para cezası iş kanunua aykırı değil, bilakis tanımlanmış. fakat; işçi işe başlarken hangi durumlarda para cezası olması gerektiği beyan edilmesi gerekiyor ve 3-5 gün içinde ceza işçiye yazılı olarak bildirilmesi gerekiyor. bildirilmediğinde ya da işe başladığında beyan edilmediğinde geçersiz kalıyor.
ysal dayanak derken; iş kanunu ve diğer busuru kanunlar var, hic bir sozlesme kanuna aykırı madde iceremez, içerse de hukumsuzdur.
sözleşme öncelikli olarak insan haklarına, kanunlara uygun olmak zorundadır. kanunlarla çerçevesi çizilmiş bir olayda çerçeve dışına çıkılamaz eğer öyle olursa itiraz durumunda o sözleşme yok sayılır batın olur. sözleşmenin geçerli olabilmesi için geçerlilik şartlarından en önemlileri kanunlara, kişi haklarına falan aykırı olmaması gerektiğidir. senin verdiğin örnekten yola çıkarsak işveren olarak kanunen bir ayda çalışanın en fazla 2 günlük yevmiyesini kesintiye uğratabilirsin öyle kafana göre 1 dk. geç geldin 30 tl ver gibisinden bir madde koymak olmaz. şimdi adam 30000 tl maaş alıyor 30 tl ne ki deme sen somutlaştırdığımız olayı anla sadece. kişiler haklarını bilseler firmalar millete öyle at penisi gibi sözleşmeleri imzalatamazlar.
bazı hususlar işverene iş aktini tek taraflı fesih hakkı verir ve tazminat ödemesine gerek kalmaz bazıları:bir ayda mazeretsiz 5 gün işe gelmeme, diğer çalışanlara taciz, işi veya kendi hayatını tehlikeye sokacak hareketlerde bulunma gibi.
kısaca sözleşmedeki her maddenin yasal bir dayanağı olmak zorundadır. öyle kafana göre yazamazsın. işçinin itiraz hakkı vardır.
çalışan kesim iş ve sosyal güvenlik hukukundan habersiz olunca feci eziliyor adamı odaya çağırıp beş kuruş alamazsın gibisinden tehditler korkutmalar falan oysa adam haklı ama koca firma tazminat veya herhangi bir durumda para vermemek için bu tür yöntemlere başvuruyor düşün artık. adam bilse durumu kimse bunları yapamaz.
işçinin iflas durumunda işverenden alacağı var ise devletten sonra en önceliklidir ama gerçek hayatta hep en sona kalmaktadır.
Sözleşmeler belli şartlara uymazsa baştan butlan(kesin hükümsüz)olurlar.
Örneğin sözleşme şekle,kamu düzenine,ahlaka aykırıysa
Yapılacak edimler imkansızsa
Muvaaza(hile) varsa
Kişi sözleşme yapması için yanıltılmış yada korkutulmuşsa
Taraflardan birisi küçük,kısıtlı ya da akıl sağlığı yerinde değilse gibi...