Bir insanın suçu ne olursa olsun özgürlüüğünü devlet eliyle ömür boyu ortadan kaldırmak insan haklarına aykırı bir davranış gibi olmuyor mu? Tamam belirli limitler içinde bi cezalandırmayı anlayabiliyorum ama bir üst limit olmadan bu şekilde bi cezalandırma bana uygun gelmiyor gibi hissediyorum, doğrusu nedir bunun?
müebbet ömür boyu değil. 20 küsür senelik ceza.
bazı durumlarda da bozulabiliyor. farklı olan ise kesinleşmiş müebbet.
zaten kolay kolay verilmiyor. alan da hakediyor diye düşünüyorum. cezası her neyse, başka insanların da başına gelmesin diye.
Müebbet her zaman ömür boyu değildir. 24 yıl belli şartlara göre çıkılıyor. Bu sebeple ömür boyu müebbet ifadesi geçirtilir, eğer ömür boyu söz konusu olursa.
Adalet terazisi başka bir mevzu, kişisel kanaat getiremem.
Sormak istediğim oydu evet hiç çıkamayacak şekilde cezalandırmak.
Devlet eliyle bir ömrün alınıyor olması konusunda haklı olabilirsiniz fakat benzer belki yüzlerce suçun işlenmesi ihtimalini azalttiginizi düşündüğünüzde durum bir anlam kazanıyor. Öteki türlü bahsettiğiniz ufak cezaların bir caydiriciligi da olmuyor.
faydası (başkalarının müebbete sebep olacak suçları işlemesini önlemesi) konusunda hiçbir veri yok elimizde
Doğrusu nedir bilemem de muebbet cezalardan memnunum.
Serikatil adami, misal ed kemper, sokaga mi salalim? Adam salmayin kardeşim beni diyor özellikle.
Ya da çocuk tecavuzculeri? Yok ki bunun bir tedavisi öyle kanitli, garantili.
Bence belli suçlara Amerika'da verilen supermax müebbet süper. Şöyle 50-60 yıl ufak hücrede hiçbir insanı görmeden ölüp gitsinler.
Peki 15-20 sene yatip gene aynı suçu işlerse bunun sorumlulugunu kim alacak ya da riskini? Ben risk almamaktan yanayim. Demiyorum ki her suç isleyen muebbet alsin da belli suçlar alsin yani.
kısasda hayat vardır
Muebbet hapis cezasinin veya aracsallastirilmis hukuk sisteminin egrisine yanlisina hiiic girmeden cevaplarda gordugum muthis bir yanlisliga dair soyleyecegim var: iskence mutlak olarak yasaktir, ceza yontemi de degildir, rehabilitasyon yontemi de degildir. Hic kimseye hicbir sekilde veya kosulda iskence yapilamaz. Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi (m.5), BM Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi (m.7), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (m.3), BM İşkenceye Karşı Sözleşme, Uluslararası Ceza Mahkemesi Roma Statüsü (m.7) ve iç hukukta da Anayasa (m.17), TCK (m.94) işkenceyi açıkça yasaklamaktadır.
ben hapis cezasının caydırıcı veya rehabilite edici olduğuna inanmıyorum. Çıkanlar da problem.(ki 20 yıl ceza alan 5 yılda falan çıkıyor galiba)
Ömür boyu kalanlar da vergi verenlere yük aslında. İçeride bir şey ürettirip topluma ekonomik katkı + psikolojik rehabilitasyon tarzı bişey yapılması lazım ama suçlu sayısına bakınca imkansız gibi.
Suçu önleyici şeyler yapmak lazım, illegal işe girişen ilk adımda vazgeçsin işi büyütmesin diye(çünkü müebbet aldığında zaten topluma aşırı zarar vermiş oluyor) ama bu nasıl olur bilmiyorum sosyologlar-psikologlar proje oluştursa keşke.
aklıma geldi, ABD'deki gibi bileklik vs. ile kontrollü salma bi yöntem olabilir ama onu çıkartıp kaçıyorlar. Deri içi implant tarzı şeyler gelişirse (suçlunun vücut bütünlüğü de insan hakkı konusu tabii ama) öyle bir kontrol de olabilir, ama bu suçsuz insanların da takip edildiği distopyaya doğru ilerler.
bazı suçları işleyebilecek kişilerin hapisle veya zamanla düzeleceğine, gelişebileceğine inanmıyorum. dolayısıyla bir ömür boyu topluma karışmamalarının isabetli olduğuna inanıyorum. bu kapsama girecek suçların neler olduğu tartışılabilir ama özellikle (nefsi müdafaa haricinde) cinayet işleyebilen veya bir insana tecavüz edebilen birinin hiçbir şartta salınmaması gerektiğine inanıyorum. dolayısıyla ömür boyu hapis kavramının insan haklarına aykırı olduğunu düşünmüyorum.
insan haklarını, insan hakkının nerede başlayıp bittiğini, suçunun günümüzdeki cezasını, neyin ayıp olup olmadığını vs icat edenler bir takım insanlar.
ancak hepimiz insanız, hepimizin kanaati var, o yüzden bu tartışmanın sonu yok, taa ki biri gelip kendi kanaatini güçle kabul ettirene dek.
ki bugün dünyaya gözünü açan insanın başına gelen bu.
hatta milletlerin savaşta mağlup olunca başına gelen bu. mesela 1. cihan harbi ve biz.
bazıları bu sınırları insandan bağımsız ve kutsal zannediyor, böylece bir başkasının kanaatini yüce gönüllülükle savunuyor, o kısmı komik ve ironik.
Arkadaşlar yanlış anlamayın düşüncelerinize sonsuz saygım var fakat ben size "müebbet hapis cezası hakkında ne düşünüyorsunuz olmalı mı olmamalı mı ya da toplum için faydalı mıdır" diye sormuyorum, şunu soruyorum: Her insan doğuştan gelen bazı haklara sahip olarak geliyor dünyaya, bu evrensel olarak kabul edilmiş bir gerçek.
Misal nic cage de değinmiş; insan hakları evrensel beyannamesi 5. maddede şunu diyor:
Hiç kimseye işkence yapılamaz, zalimce, insanlık dışı veya onur kırıcı davranışlarda bulunulamaz ve ceza verilemez.
Buna göre, bir insanın suçu ne olursa olsun özgürlüğünü ömür boyu kısıtlamak bu maddeye engel mi değil mi? Yani bu ceza zalimce ve insanlık dışı bir ceza olabilir mi?
Ömür boyu ceza burada adaleti mi sağlıyor yoksa bir tür intikam şekli mi acaba?
Buna göre, bir insanın suçu ne olursa olsun özgürlüğünü ömür boyu kısıtlamak bu maddeye engel mi değil mi?
-Değil.
Yani bu ceza zalimce ve insanlık dışı bir ceza olabilir mi?
-Olamaz
Ömür boyu ceza burada adaleti mi sağlıyor
-Evet
yoksa bir tür intikam şekli mi acaba?
-Hayır
Zalimce ve insanlik dışı; misal Amerika'nın black site hapishaneleri. Hadi zorlasak supermax da girer buna.
Müebbet için de böyle düşünen var da bunu düşünen olması doğru anlamina gelmez. Her suça muebbet verilmese de belli suclara verilmeli ki topluma salinmasinlar.
Norveç misal tam senin dediğin ülke. Bunlar zalimce falan diyor sonra 77 kişiyi öldüren naziye 21 yıl veriyor. 77 kisiden biri benim ailemden olsa bu cezaya ana avrat düz giderim. Ama maalesef bu dostumuz Norveçte krallar gibi hapishanede yaşıyor. Bana göre aldığı ceza asıl hiçbir etkisi olmayan bir şey.
@mansur ark; Fransa'da muebbet hapis cezası var.
Türkiye kadar kolay verilmese de var.