atiyorum saga sola sacilan verilerde kendi kimlik numarami gordum. vatandas olarak dava acip kimlik numarami degistirmek istiyorum desem ne olur?




 

Zaruri sebepler varsa isimle birlikte değiştirmek daha mantıklı gibi ama zaman içinde veriler yine sağa sola bir şekilde saçılacaktır. Bir çok kurum ve firmanın bir çok verisi internette ve ortalıkta .

diyecevaplandı

Ben de okuyunca merak ettim baktım. Fakat; Nüfus Hizmetleri kanunu Md.46 demiş ki; "Kimlik numarası, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının nüfus kayıtları arasında bağ kurmak, kişilerin kaydına ulaşmak ve kamu kuruluşlarında tutulan kayıtlar arasında ilişki sağlamak amacını taşıyan bir numara sistemidir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası kişiye bir defa verilir ve değiştirilemez."

koskoca kirpi

2016'da sözlükte birisi daha sormuş

eksisozluk1923.com

Oradaki entrylerden birinin söylediği şey hala geçerli, tc kimlik numarası kişiye bir kere verilir ve değiştirilemez.

Bence de değişebilir olmalı ancak tc kimlik numarası esasında isimden farksız kullanılıyor. Aynı isimde olan insanların böylelikle karışma şansı olmuyor örneğin. Yoksa kimse sadece tc kimlik numaranızı biliyor diye adınıza işlem yapamaz. Yine de haklısınız.

Aslında istense authenticator tarzı rastgele üretilen tc kimlik numarası sistemi bile kurulabilir ve tc kimlik numarası kimlik doğrulamada daha etkin hale getirilebilir ama bunun riski çok daha büyük olacaktır, insanların kullanmayı becerememesi de cabası.

Onun için şimdiki gibi değiştirilmesinin çok da bir esprisi olmayacak düşük profilli bir tc kimlik numarası daha iyi bir şey.

akhenaten

Kişisel verilerinizi sizin izniniz olmadan yayımlayan web sitesini uyarmanız değiştirmiyorsa sulh ceza hakimliği vasıtasıyla sayfa engelletmeniz de bir çözüm

fistikthecat

tc kimlik numaraları rastgele verilen numaralar değil, belirli bir düzen içinde ilerliyor. son 2 hanesi, diğer 9 hane üzerinden modüler aritmetik kullanılarak oluşturulan bir formüle göre belirleniyor. bir çeşit kontrol mekanizması. ilk 9 hanesi ise 29999'ar artıp azalıyor.

yani tc kimlik numaranızın son 2 hanesini atın, kalan 9 haneden 29999 çıkarın (veya ekleyin), yeni bulduğunuz 9 haneli sayıya o modüler aritmetik formülünü uygulayarak son 2 hanesini de bulun, ta taaa ailenizdeki bir başkasının (muhtemelen sizden önce veya sonra doğan kişinin) tc kimlik numarasını buldunuz. 29999 ekleyip çıkararak ve son 2 haneyi hesaplayarak kütüğünüzdeki herkesin tc kimlik numarasını bulabilirsiniz.

o yüzden değişmez, değişemez. bir sırası, düzeni var.

kibritsuyu

tc kimlik vermekle ad soyad vermek arasında fark yok güvenlik açısından

tchuck

inan ki değiştirirsen burnun boktan çıkmaz. bir sürü devlet dairesinde sorun çekersin. sistemlerde hata alırsın. bankasal işlemlerde problem çıkar. sonuç olarak daha kötü olur.

mr.goodcat

www.nvi.gov.tr
"Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası kişiye bir defa verilir ve değiştirilemez."

swteam

kibritsuyu +1

ben bu sekilde bazi aile uyeleriminkini buldum.

TCKN cok gizli bir bilgi degil ki zaten? malum sahisinki bile internette bulunabiliyor.

ps: eksisozluk nickini degistiremedigimiz dunyada tckno degistirmeyi istemek hayal gibi bir sey.

supergirl
1

mobil görünümden çık