mustafa öztürk, yasar nuri, taslaman ve cevresindekiler harici bildiklerinizi yazarsanız sevinirim.
selefi akımı ben ana akım dışı görmüyorum, onlar da ehli sünnetin kaynaklarını kullanıyorlar temelde. yorumları ehli sünnete göre daha sert ve sıradışı kaldığından ana akım dışında görünüyorlar ama özünde beslendikleri kaynaklar aynı.
ilk türk islam filozoflarını okuyabilirsiniz. daha hamdır daha özünü görme imkanınız olur
Cemil Kılıç.
Flash TV'de akşam üzeri 16.30'da her gün program yapıyordu.
Şimdilik saat 17.00'de eski program tekrarları oluyor.
Gelecek hafta yeni dönem ve canlı yayın başlayabilir.
Kitapları ve bir internet sitesinde yazıları da var.
Ana akımdan kasıt ehli sünnet ise, dışında kalanlardan özellikle ilahiyatlardan mutezile fırkasından, reformist, tarihselci (dini bir çok hüküm ve hususları sadece o dönemdeki uygulamalardan ibaret ve günümüzde ise geçersizliklerini savunan), hadis inkarcılığı ve Kur'an-ı Kerim den başka hiç bir şeye bakmam diyen mealist taraf öne çıkıyor.
Özellikle ehli sünnet hocaların reddiyelerine bakılırsa isimleri de tek tek açıklanarak kendilerine cevap verilir. Sadece bu yönde bilinen tanınmış erkek isimlere değil, sosyal medyada bir şekilde dini söylemleriyle tanınan kadınlara da eleştiri yapılıyor.
Günümüzde selefi, gerçekte ise hariciliğin bir kolu, bunu Suudi Arabistan'da kuran kişinin adıyla bilinmesi sebebiyle de Vehabilik adı verilen akım ise ehli sünnetin dışındadır.
Ehli sünnetle birlikte kaynakları benzer olsa da dini hususları yorumlamaları ve görüş belirttikleri çoğu husus dışında hareket edenleri tekfir etmeleri, yine ehli sünnet itikadına ters bir çok husustaki ayrılıkları belirgin özelliklerindendir.
Geçmişten beri çoğu ehli sünnet tanınmış isim, kendilerine reddiye yapmıştır.
Konu dağılacak ama meseleler birbirine belli yönlerden bağlı olduğu için şunu da belirtmek gerekiyor.
Abd'nin de Suudi Arabistan'a geçmişte vehhabiliği yayması için tavsiye ve destek verdiği resmi ve ilk ağız diyebileceğimiz Muhammed bin Selmanın açıklamalarıyla ortadadır.
Ortadoğu'da ABD nin mezhep kavgaları üzerinden politika izlemesi eskiden beri bilinen bir şeydir. Destek verdiği taraflar ise her daim ehli sünnet dışında kalan taraf olur.
(Saddam sonrası Irak'ta da İran'a alan vermiştir)