aşağıdaki ütü masası sorusunu ve verilen cevabı görünce derdim aklıma geldi sorayım dedim. ya ben gerizekalıyım, ya bunu tasarlayan tasarımcının sorunları var. hayır bi de tavsiye edildiğine göre gerzeklik bende galiba.

www.granithome.com

şu ütü masasının ütü koyma yerine ütüyü nasıl koyuyoruz lütfen biri bana tarif edebilir mi? düştü kırıldı zira ütü. ne yaparsan yap durmuyor. kıç tarafını aralığa sokuyorsun girmiyor. ucundan sokuyorsun girmiyor, dik koyuyorsun durmuyor. aralığa sokmadan dümdüz üstüne yatırıyorsun olmuyor. 90 deree sağa sola çevirip kıçından, ucundan sokuyorsun girmiyor. yani orayı öyle aralık, aşağı doğru kıvrık falan yaptıklarına göre bir şekilde oraya sokulabiliyor olması lazım. oranın ütüyü tutması lazım değil mi anasını satayım ya. nasıl oluyor birader? hayır metalden dümdüz tepsi gibi yap, ister yatık koyayım, ister dik koyayım. böyle ortası yarık, uçları aşağı kıvrık falan yapınca öyle de koyamıyorsun. oraya da sokamıyorsun. yani ne düşünmüş, nasıl koyulacağını hayal etmiş olabilir, deli olacam arkadaş.

neresine sokacaz neresine koyacaz, allah peygamber aşkına biri anlatsın, görsel falan da koyarsa hatta diyim ki ulan bu nasıl benim aklıma gelmedi?

 

Ütü konusunda pek bilgili sayılmam ama normal ütü masalarında şöyle sanırım:

i.ibb.co

Tabii bunun için özel aparatlı modeller de var. Şöyle:

www.ufotr.com

zaman ilac degil insanlar unutkan

ilk linkte çok güzel fotoşoplamışlar, sanki orası ütünün kıçına lak diye oturabiliyor da böyle tam oturuyor gibi. o şekilde öyle oturmayı bırak, oraya girmiyor bile. ayrıca zorlayıp sokarsan tutunmuş gibi oluyor ama ütünün ucu ağır geldiği için ilk sarsıntıda hoop ütü yerde.

zaten ikinci linktekinde sorun yok. adam tepsi gibi dümdüz yapmış. ister fotodaki gibi koy, ister kıçının üstüne dik koy.

kibritsuyu

Hiç orayı kullanmıyorum genelde. Kumaş kaplı kısmına ütü dik olacak şekilde koyuyorum.

inheritance

Normal yatay düz koyuyoruz. Yukarda ikinci resimde olduğu gibi.

Ek bilgi her ütünün kablosu, ağırlık merkezi vs farklıdır, bazılarının kablosu arkasında olduğu için kumaş kısma da dik pozisyonda bırakılamaz zaten. En kolayı zemine paralel koymaktır

epitaf

arkadaşlar ben de kumaş kısma koyuyorum mecburen. ütü alanını daralta daralta oraya koyuyorum. ben ütüyü nereye koyuyorsunuz diye sormuyorum. ütü dediğimiz alet, bu geçmişini sevdiğim kısmına nasıl konuyor diyorum.

bunu icat eden, tasarlayan, çizen, üreten, ütü masasına ekleyen kişinin bunu tasarlarken ne düşünmek istediğini soruyorum. yani bunun oraya ütü konsun diye yapıldığı son derece açık değil mi ya? gibi'deki yılmaz tonlamasıyla soruyorum. bunu icat edip oraya koyan adamın motivasyonu nedir? ne hayal ederek böyle bir şekli tasarlamış ve oraya koymuştur? bunu tasarlarken ütünün oraya nasıl konulup nasıl duracağını hayal etmiştir? hiç denemiş midir? bu eşsiz tasarım yıllardır değişmediğine göre herkes ütüyü kumaşa koyduğu ve burayı kullanmadığı halde ezbere mi üretilmeye devam etmektedir? yoksa bir şekilde gerçekten kullanılmakta mıdır? öyle ise nasıl kullanılmaktadır?

ya da diyin ki bana, orası ütü koymak için değil, ütünün kablosunu geçirmek için, ütü sırası bekleyen/ütülenen çamaşırları asmak için, senin ütün antika, diğer bütün ütüler giriyor diyin bir şey diyin gözünüzü seveyim.

delirecem arkadaş. ben ütüyü kumaşa da koyarım, yere de koyarım, elimde de tutarım. ütü koyacak yer bulmak değil mesele yeğen. orası nedir, nasıl kullanılır, üreten ne düşünerek, ne hayal ederek öyle bir şekil uydurup takmıştır?

kibritsuyu

Her ütünün yapısı, ergonomisi farklı. Kesin buna uyan ütüler de vardır ama uymayanlar daha çoktur. Hatta bence muhtemelen eski model ütüler daha çok uyuyodur o zımbırtıya. Yani ütüleri üreten şirketlerin, tasarım aşamasında "kardeşler züccaciyede satılan ütü masasının ütü koyma aparatını inceleyin, ütümüz oraya sığmalı" dediğini sanmıyorum. Masalar arasında da standart yok zaten gözlemlediğim kadarıyla. Böyle olunca da göstermelik olarak duruyor masalarda o kısım, ya tutarsa diye

nundu

Tekrar cevaplıyorum mobildeyim. O aradaki deliğe ütü yerleştirme konusunda yukarıda cevaplanmış, uyabilen de olabilir.
Yalnız oradaki boşluk ütünün hava delikleri kapanmasın diye var bence. Çok eskiden o kısım ızgaralıydı, muhtemelen daha sağlam olsun diye demir ızgara şeklinden günümüzdeki haline geçildi. Ancak bütün kapalı olduğunda ütünün buhar sistemi için zararlı olacağından arasında bu şekil hava boşluğu yapıldı. İsteyen yapabilirse araya da dikleyebilir, diklemek ne demekse:) ama asıl amaç ütünün altını açıkta bırakmak. Buhar deliklerinin kapatılmaması lazım.

Burada tabi masa kalitesine göre ergonomi farkları konu dışında. Umarım açıklayıcı olmuştur biraz uzun oldu ya

epitaf
1

mobil görünümden çık