1. Psikoloğa gittiğimde konuşma nasıl ilerliyor? Sürekli gidecek zamanım yok. Karmaşık konular olduğunu biliyorum ama açıkçası görüşmede bir iki kilit şey duymak istiyorum. Bu mümkün mü? Kaç dakika sürer?
2. Psiklog seçerken neye dikkat etmem gerekiyor? Okul, iş tecrübesi önemli mi?
3. İzmit için tavsiye edeceğiniz psikolog var mı?
4. Psikolog konusunda çekiniyorum. Bilgilerim sağlık sistemine işlenir mi? Bir devlet araştırmasında karşıma çıkar mı? Memur olma düşüncem var.
5. Online görüşme faydalı olur mu?
Sağ olun.
1.ilk seans genelde tanışma genel sorunları anlama ile geçer. psikologlarda anahtar olsa dünyada sorun kalmazdı.
2.Okul tabi ki önemli ancak uzmanlık yani klinik ve aldığı ekstra eğitimler önemli.
3.?
4.Devlete giderseniz sağlık sisteminde çıkar. Engel teşkil etmez. Özel psikologta çıkmaz. Psikolojide en önemli şey gizlilik ve etiktir.
5.ben bir psikolog olarak online terapiyi çok yararlı bulmuyorum.
Psikologdan psikoloğa baya değişkenlik gösterebilecek bişey konuşulanlar, sizin tutumunuz da dramatik olarak değiştiriyor. Kilit bişey duymak istiyorum kısmı biraz sıkıntılı bence. Öfke ve kıskançlığa sebep olan şeylere bakmanız gerekecek muhtemelen x dedi y dedi ve bu iki hususta toparladım gibi ilerlemiyor anladığım kadarıyla süreç.
Online görüşme faydalı olan çok fazla insan var, online asla rahat edemeyen danışanlar var o da size bağlı biraz.
(Düz adam olarak yazdım)
Merhaba.
1) Çeşitli psikoterapi ekolleri var, her ekol farklı bir yaklaşım sunar. Bazıları sorunun kökeniyle ilgili çok ilgilenirken bazıları günümüzde ortaya çıkardığı sorunlarla ilgilenir. Dolayısıyla psikoterapinin süresi değişkendir. Ne yazık ki bir iki seansta problem çözülemez ve hatta problemin nedenleri çok kısa sürede anlaşılsa bile siz bu nedenleri hızlıca anladığınız için tehdit edici gelebilir ve rahatsız olabilirsiniz. Psikoterapi danışan için en uygun olacak şekilde ilerlemelidir.
2) Psikolog seçerken ilk önce diplomasına dikkat etmeniz gerekiyor, hiç çekinmeden psikoloğunuz diplomalarını ve aldığı belgeleri görmek istediğinizi söyleyebilirsiniz, bu belgeler doğrulanabilir belgeler olmalıdır. Psikoloğun mezun olduğu okullar onun yeterliliği konusunda doğrudan bilgi vermez, YKS'de iyi sıralama yapan birisinin iyi terapist olma ihtimali daha yüksek değildir. Onun yerine aldığı psikoloji eğitimlerini hangi kurum ve derneklerden aldığı, bu dernek ve kurumların o alanda yetkin olup olmadığı önemlidir. Tecrübe de elbette iyidir ama az tecrübesi olan psikolog yetersiz olmayabileceği gibi çok tecrübesi olan psikolog da yeterli olmayabilir. Psikoloğun kendi terapisinden geçmesi, seanslarında gerektiğinde süpervizyon alması (yani kendisinden daha tecrübeli ve bilgili insanlardan destek alması), nitelikli eğitimler alması, spesifik bir ekol ya da hastalıklar / bozukluklarda uzmanlaşması pozitif şeylerdir.
3) Bilmiyorum
4) Eğer devlet hastanesine gidecekseniz ve oradan psikiyatr aracılığıyla görüşme yapacaksanız psikoloğa gittiğiniz belli olur. Özelde görüşecekseniz hayır sağlık sistemine işlenmez.
5) Online görüşme faydalı olur. Bilimsel çalışmalar online ve yüzyüzenin benzer verimlilikte olduğunu söylüyor diye duymuştum. Ama ben yine de önceliği yüzyüze olarak görüyorum. Terapötik ittifak yüzyüzeyken daha iyi oluyor. Ayrıca bir psikolog için danışanın tonlamaları, beden dili, göz hareketleri, konuşurken takılması ya da kekelemesi gibi birtakım detaylar online görüşmede sağlanamayabiliyor. Yüzyüze imkanınız varsa önceliğiniz olsun derim.
Merhaba. Şiddetsiz iletişimin olaya nasıl yaklaştığından bahsetmek istiyorum. Şi eğitimi aldığınızı varsayalım. Empatiyi öğreneceksiniz ve alan ihtiyacına saygı duyacaksınız karşı tarafın. Sorun kıskanmak değil, düşüncelerin konforsuz hissettirip yarattığı öfke ve sizin tepkileriniz sonuçta değil mi? Bu yaklaşım düzelecek. Bu noktaya gelene kadar bir kaç aşamadan geçeceksiniz elbette.
Korkunuz olabilir geçmişten getirdiğiniz veya gelecek ile kaybetme kurguları yapıyor olabilirsiniz. Bu hikayeler ortaya çıkacak ve netleşecek. Hikaye ortaya çıkınca öfke öncesi hangi duyguları hissediyorsunuz keşfedeceksiniz. Duyguları anlayınca ihtiyacı bulmak kolay oluyor. Güvene mi ihtiyacınız var, ilgiye mi, özene mi, netlik mi?
Yeni öğrenenler bir kaç tane ihtiyaç arasında gezerler ama en yoğun olan belli eder kendini bir şekilde,. empati alırken ortaya çıkıyor kolayca genelde. En son da iş ricaya geliyor. Partnerinizden ihtiyaçlarınıza uygun ricada bulunuyorsunuz. Şeffaf ve net oluyor bunlar. Sizin hayatınızı güzelleştirmek için ondan neler istediğinizi ifade ediyorsunuz. Ek olarak bir kıskançlık hissi yaşıyorsunuz diyelim anlık,.bunu da öfkeye mola verip suçlama yapmaya gitmeden rahatça sormayı öğreniyorsunuz. İletişim kazanıyor günün sonunda. Bu süreçte bir sürü farkındalık kazanıp,. duygularınızı tetikleyen şeyleri keşfedeceksiniz yüksek ihtimalle, merak etmeyin acı veren hatıralar olaylar canlansa dahi yas çalışmaları var. İşe yarıyorlar. Bkz. Şiddetsiz iletişim