Soru başlıkta. Ya tüm bölüm arkadaşlarim süper yetenekli ya da sadece ben çürüğüm. Herkes torpille giriyor olamaz.




 

Herkes torpille giriyor olabilir valla.

primetime

1-okul başarısı her zaman tek başına yeterli değil. Yani sırf çok iyi notları var diye kimse birini işe almaz. Benim dönemde bölüm birincisine kıyasla birkaç vasat öğrenci daha iyi yerlerde iş bulmuştu.

2-İş görüşmesinde sosyal beceriler de etkili oluyor. Mesela şirketin staj programı oluyor, orada insanlarla iyi ilişkiler kuranlar daha kolay sivriliyor.

3-Birçok insan siz okuldayken farkına varmadığınız stajlar ve görüşmeler yapıyor daha okuldayken. 1. sınıftan beri her yaz bir yerlerde staj yapan öğrencinin iş bulma ihtimali daha yüksek çünkü iş sorabileceği yerler var.

4-Torpil dediğiniz şeyin çok küçük bölümü torpil. Ama torpille çevreyi karıştırmamak lazım. Dediğim gibi öğrenci kulüpleri, staj programları vs ile kendine çevre yapıp iş bulan öğrenci çok.

anten

Özel sektörde torpil olmaz. Kimse kendi şirketinde, özellikleri düşük birine para vermez göz göre göre.
Referans olabilir, bu başka bir şeydir. Bu beklentilerinin karşılanacağına dair ek bir bilgidir. Örn. Bu arkadaşın aile görmüş geçirmiş, müşterinin karşısında abuk sabuk davranmaz veya sorumsuz biri değildir gibi. bu bilgi size saçma gelse de işveren için önemli.

burfak

@burfak'a katılıyorum. özel sektörde torpil olmaz. oluyorsa da orası büyük şirket değildir. kendimden örnek vereyim türkiye'nin en büyük holdinglerinden birinin(acaba hangisi) bir şirketinde çalışıyorum. niş bir alanda deneyimim var. öğrencilik hayatım berbattı(not anlamında ortalama, staj, proje vs. baya kötü), 2 yıl işsiz kaldı mezuniyetten sonra. daha sonra bu niş alanda, alanının en iyisi olan bir firma sağolsun bana bir şans verdi ben de gerçekten çok çalıştım. oradan sonra taliplerim arttı vs. o kadar farklı yolu var ki bunun.

çok parlak ve girişken bir öğrenciyseniz bu şirketlerin zaten staj programları oluyor onlara giriyorsunuz. parlak değilseniz çalışkan olmanız ya da ne bileyim farkındalığı yüksek ve konuşkan biri olmanız gerekiyor bence. uzar gider bu böyle ama hala torpilin etkili olduğunu düşünmüyorum.

alanının en iyisi olan firmaya nasıl girdiğimi çok açmamışım ama gerçekten orası yarı şans yarı kendini pazarlama becerisi. baya kariyerden başvurdum, görüşmeye çağırdılar(dümdüz ve bomboş bir cv'ydi), görüşmede işi aldım. oradan da mevcutta çalıştığım firmaya geçtim birkaç yıl sonra.

pilavmaker

buyuk ozel sirketlerde torpil seni mulakata sokar o kadar, mulakattan gecirmez.

CVlerini cok ozenli hazirlamislardir, CV anlatiminda cok netlerdir. KArsi tarafa aktarimda sorun yasamiyorlardir. bazi insan karsi tarafa konu aktarmakta zorlanabiliyor. Konulari cok karisik anlattiginin farkinda falan olmuyor. Boyle ozellikler mulakatta seni eksiye dusurur.
On yazi yaziyorlardir sirketlere ozel. neden o sirkete uygun olduklarini, neden secilmeleri gerektigini, hedeflerinin sirketteki o birim ile hangi acilardan ortustugunu on yazi ile acikliyorlardir. Ama iste bunu yapmak icin biraz kafa yormak lazim.
her sirkete ve pozisyona ozel CV hazirliyor olabilirler. misal kendi alanimdan ornek vereyim, is analisti olarak basurdugum CV ile BI analisti olarak basvurdugum CV farkli. Bu iki pozisyon icin mulakatta one cikarttigim konular farkli.
Tum kariyer sitelerinde profilleri vardir ve aktiflerdir.
universitede ders disi etkinlikler yapmislardir, farkli sorumluluklar almislardir, bunu mulakatta ve CVlerinde aktarabiliyorlardir.

Yani bunlarin hepsi efor. Internetten generik bir CV ile ilanlara basvuru yaparak cagirilma ihtimaliniz duser. Is aramak da tam zamanli bir istir. vakit, emek ve ilgilenmek ister. cikan firsatlari hemen duyacak kadar fazla ilgilenmek lazim.

poliamid

Yurtdisinda 100 kisilik orta olcekli sirketten 1500 calisani olan cok uluslu buyuk denecek sirketlere kadar 3-4 farkli firmada calistim, hepsi muhendislik/danismanlik uzerine.

CV, cover letter, gittigin okul, not ortalaman vs ilk isini etkiler, sonralari icin pek onem arzetmez gorusundeyim.

Hicbir girdigim is icin torpil kullanamadim, zaten oyle bir imkanim da yoktu cunku etrafimda isime yarar bir tanidik yok, ise yarayabilecek olanlar da yarali parmaga isemeyen tipler. Ilk isim isin 4 ayri mulakata girdim, prosedur 2 ay civari surmustu.

Gecen sene en son girdigim i$ icin ise baktim acik bir pozisyon var, masa ustumde 2 senelik bir cv vardi ya tutarsa diye onu yolladim, ayni gun HR aradi, 5dk konustuk. Seni yonetici arayacak yarin dedi. Ertesi gun telefonda yoneticiyle 10 dakika konustum, 2 hafta sonra da teklif geldi. Cover letter falan yok, torpil yok, sirkete ozel CV yok, beni arayan adam zaten 3500km uzakta bir eyalette calisiyor. Frekanslar uyustu..

Isi mulakatta alirsin, mulakatta karsindakinin duymak istedigi, onu etkileyecek birseyler soylemen lazim. Gerisi bence laf kalabaligi, vakit kaybi.

cooperr

Benim hiç çevrem yok ama dediklerinize göre çevrem olsa ve görüşmeye çağrılmamı kolaylastirsa bile, işi almam için tabiri caizse ağzımın laf yapması gerekiyor. İnsanlarla iletişimim pek iyi değil, kafamdakileri pek aktaramıyorum. Bu konularda kendimi geliştirmem gerekiyor, belki de sunum yapmaya hazırlanır gibi mülakatlarda gelebilecek her soruya (cevabım var ama mülakatta sorulduğu an kafamda toparlayıp anlatamıyorum) cevaplarımı önceden hazırlayıp çalışmam gerekiyor sanırım. Biraz daha umudum arttı en azından bunu çalışıp düzeltebilirim oysaki öğrencilik hayatım pek parlak değildi, not ortalamam geçer notun biraz üstündeydi, staj dönemimi de iletişim sorunlarım yüzünden iyi değerlendiremedim. Bunları geri dönüp duzeltemem ama iş, görüşmede kendini ve yeteneklerini anlatabilmekse bunu yapabilirim üzerinde yoğunlaşıp. Ayrıca cv ve onyazi olaylarının da üzerine düşerim ve şansım artabilir. Teşekkür ederim hepinizin cevaplari için. Beni rahatlattı biraz :)

FreSh

@ fresh

ortada 10 bilinmeyenli bir denklem var gibi dusun, akademik basari bu denklemin bilinmeyenlerinden biri.. isin icine tipin, kadin/erkek olusun, oturup kalkman, birsuru sey giriyor.

ben de hicbir zaman bir A ogrencisi olmadim, ortalamaydim. Su anda yoneticiligini yaptigim arkadaslarin ortalama zekasi benim ustundedir. Ama "zeki" olmakla "akilli" olmak arasinda bazi ince farklar var.

Zeki degilsen zeki takligi yapma, en onemli seylerden biri neyi bilip neyi bilmedigini bilmek. Sonra ona gore kendine kariyerinde bir yol acman gerekiyor. Benim icin dogru olan senin icin olmayabilir dolayisiyla insanlari dinle, ama birerbir uygulayarak ayni sonuca ulasacaksin diye birsey yok.

benim liseden ne kadar yurur gider dedigim adam varsa ezici cogunlugu memur oldu kaldi. Bundan bir cacik olmaz dediklerimin bazilari yuruyup gittiler, ve bu sadece sans ve torpil ile aciklanacak birsey degil..

Fortune favors the brave..

cooperr
1

mobil görünümden çık