ama öğrenebilir miyim?
200 metrekare civarı bir bahçem var. bahçede, sıcaklık kaynaklı kurumuş çimler ve bol bol yabani otlar var. bu otları yolup, çimleri yeniden canlandırmak istiyorum bedeli ne olursa olsun. bir de birden fazla ağaç, meyve/sebze yer alıyor. onların matematiği daha basit. ama çimlerin matematiini hiç bilmiyorum.
acaba bu bahçedeki çimleri yeniden diriltmek için izleyebileceğim youtube vs. videolar var mıdır bildiğiniz? sizin önerileriniz var mıdır ek olarak?
komşulardan bu işi kendi başına halleden birileri varsa onlardan fikir alsanız?
Youtube'a gerek yok. Biz yardımcı oluruz. Halledersin. Malzemen tamamsa çim bakımından kolay bir şey yok.
çim dediğin bol su demek, çeşme suyuyla başa çıkamazsın 100 m² yerde bile, artezyen açtırman iyi olur, çim bahçesini beğendiğin komşun varsa su işini nasıl halletmiş ya da aylık ne kadar su faturası geliyormuş bir sor
yabani ot sorunuyla karşılaşmışsın zaten, çim biçme makinası bunları temizlemez, tek tek köklerinden sökeceksin günlük olarak, sonra başka yerde yine büyüyecek, bu senin rutinin olacak
youtube da no lawn alternatives diye videolar var, çim yerine başka şeyler ekerek peyzaj yaparak daha doğal bakımı kolay bahçeler oluşturuyorlar
çim kolay gibi görünüyor ama sulaması ayrı dert otların kuruyup sararması ayrı dert hem ekonomik hem emek olarak çok dert
hangi bölgede oturuyorsun acaba? marmara, batı karadeniz, karadeniz civarında oturmuyorsan çime hiç bulaşma
Ölü çimi nasıl canlandırmayı düşünüyorsunuz :D tırmıkla temizleyeceksiniz ölüleri başka çare yok.
kendin yapabilirsin hocam.
tabi biraz emek, zaman, tecrübe gerek.
çim biraz uğraştırıcı olabilir. susuzluk, aşırı sıcaklık, mantar gibi etmenler çimin sararmasına, yanmasına, kurumasına neden olabilir.
yazın ortasında yeni çim ekilmez.
bu işi genelde ilkbaharda yapıyorlar.
tür olarak fare kulağı/dichondra'yı öneririm. pahalı olsa da hem daha dayanıklı, hem daha dolu dolu görünüyor.
sulamasını da akşam saatlerinde yaparsanız mis gibi olur.
hiç bilmeseniz bile, tarım ürünleri satan bir yere girdiğinizde ürün alırken nasıl ekim yapılacağını, bakımını, varsa sorunları nasıl çözeceğini anlatırlar.
youtube da bu konuda her turlu bilgi var. kuruyan cimler cok fazla kuru kaldiysa tekrar canlandirmak zor.
senelik yapilmasi gereken:
- nisan-mayis aylarinda yeni cim dikebilirsiniz.
- diktiginiz cim topraga ve gunese uygun olmalidir. temel olarak golge ve gunes icin farkli cimler var.
- golge bolgelerde yosun da olabilir, bunun icin cime uygun kirec gerekir.
- cim diktiginiz zaman topragi havalandirmaniz iyi olur. bunun icin aletler var.
- yine cim diktikten sonra gubreleme yapin.
- eger haziran ayi gibi cimler tam yesil degilse ve ara ara sari veya acik yesil renk varsa topraktan besin eksikligi vardir, gubreleme yapin.
- yeni diktiginiz cimleri her gun, serin saatlerde sulamaniz lazim. yetiskin cimleri her gun sulamasanizda toprak uzun sure kuru kalmamali.
- yabani otlari elle sokebilirsiniz ama bu yorucu is. yabani otlara karsi en etkili yontem bol bol cimlerinizi bicmek. haftada bir, uygun uzunlukta bicerseniz yabani otlar ciddi oranda azalir. ozellikle yabani otlarin ciceklenme donemlerinde (genelde mayis) bicerseniz bu otlari azaltirsiniz.