her yerde konusuluyor, burada da sorular görüyorum.
ev fiyatları daha artar mı? araba fiyatları çok arttı alamıyoruz?
otel tatil fiyatları niye çok arttı? sebze, meyve, peynir, zeytin, vb market fiyatları çok arttı diyorlar.

ama bunları hep ayrı ayrı başlıklarda sorup konusuyorlar. anlaşılan o ki her şeyin fiyatı çok arttı. ve herkes şikayet ediyor.

alan alıyor, sen fakirsin falan yorumları yapmayın. alan tabi ki alıyor ama önceden 2 tane alıyorsa artık 1 alıyor, önceden daha iyisini alıyorsa artık daha kötüsünü almak zorunda kalıyor. önceden almayan ancak hayali olan ise hayallerini unutuyor veya hayallerini küçültmek zorunda kalıyor.

genel olarak bu durum düzelir mi? dibi bulduk mu, çıkarmıyız düzlüğe? ya da 2-3 sene içinde durum nereye gider? ne düşünüyorsunuz?

bence dünyadaki krizler, savaşlar, göç olayları ve ülkemizdeki akıl dışı daha önce denenmemiş yöntemler şu anki durumun sebepleri. peki düzelme ihtimali görüyor musunuz?

ben genel olarak her şeyin temel sebebi olarak kalabalığı görüyorum. evet, bu kadar insan kalabalığı olan yerde ne otomobil yeter, ne ev yeter, ne yiyecek yeter.

 

Her şeyin fiyatı artar mı? nın cevabı. Şu an Türiye'de resmi kayıtlara göre %40 küsür enflasyon var. Yani herşeyin fiyatı bir tedbir alınmadığı taktirde %40 küsür artıyor ve artacak.

Enflasyonun yapışkanlık özelliği vardır. Çok sert tedbirlerle enflasyonla mücadele edilmediği taktirde devam eder. Tedbil alalım dense alınacak tedbirler sabit ücretlileri yani alt gelir grubunu çok büyük sıkıntıya sokar ve ülkede işsizliği patlatır ki, bu istenmiyor.

Yani böyle devam edilecek.

Mirket

ekonomiyi düzeltmek alt ve orta sınıfa dokunur, baştaki partinin oy deposu orası. Onlara pek dokunmuyorlar yani "işsizlik olmasın da enflasyon yüksek gitsin" kafası devam eder. Şu an sadece orta sınıfı mahvederek orta yolu bulmaya çalışıyorlar. (ki seçimde falan gördük kriz öyle her yerden hissedilen bir şey değil asgari ücretli 450 dolar civarıyla bayağı yüksek bir maaş alıyor bir dönem 280'lere kadar düşmüştü) Tabii bu çok artarsa millet eleman çıkarmak zorunda kalır vs. çok komplike bir iş.

nhk ni youkosu

"Ekonominin düzlüğe çıkması" kavramı genel olarak tartışılır. Bizdeki enflasyon büyük ölçüde talep sorunu; eğer zamanında "Faizleri düşürelim" politikası yerine faizler normal seyrinde kalsaydı bu kadar ciddi enflasyonla uğraşmazdık. Diğer yandan yukarıda da yazıldığı gibi enflasyonla mücadele kabaca halkın alım gücünün törpülenmesi demek; bu da halkta sefalet, talebin düşmesi, kobiler başta olmak üzere firmaların batması demek... Meşhur acı reçete yani... Bunun yerel seçimlerden önce yaşanması pek mümkün değil. O yüzden muhtemelen önümüzdeki aylarda da bir "Ne şiş yansın ne kebap" politikası göreceğiz. Sonrası artık Allah ne verdiyse kemer sıkma diye düşünüyorum, zira başka bir çıkış yok.

Ama Türk ekonomisinin uzun vadede de çok ciddi sorunları var. Her şeyden önce ithalat - ihracat dengesizliği çok büyük sıkıntı. Yurtiçinde üretilen mallarda bile ithal girdi oranı çok yüksek (Bazı kaynaklarda %35, bazılarında %49, bazılarında %70). Asgari ücret artışları nedeniyle işçilik maliyeti yüksek... Yani eskisi gibi "Devaluasyon yapalım; yüksek döviz, ucuz işgücü, bol ihracat, az ithalat ile ekonomiyi dengeleyelim" gibi bir sistem oluşmuyor, oluşamıyor. Enerji, kuru gıda, hayvancılık... Her şeyimizle yurtdışına bağımlıyız.

salihdt

18-19 yaşında euro-dolar kazananlar var artık. Her şey pahalı diyenler 90'lardaki düz beyaz yakacılık ya da memurluk olaylarına saplanıp kalmış kişiler. Bu insanların ev araba alması, normal bir yaşam sürebilmesi artık imkansız. Hala kpss çalışan görüyorum ve hayret ediyorum.

Çözüm hayata erken atılmak, kendi işini kurmak, geçerli bir diploma sahibi olunabiliyorsa olmak. Bunun dışında akraba ya da siyasi torpille veya sınavlarla düz eleman olmak iş yapmaz. Özellikle pandemi sonrasında bu sayfa kapandı.

Gerçekten de alan alıyor. Bak bir örnek, kendi işini yapan mobilyacı bir arkadaşım eşiyle yılda 3-4 defa yurtdışı tatili yapıyor. Bunları yaparken ev alıyor, araba alıyor.

socially awkward
1

mobil görünümden çık