Merhaba
İleride modern yazılım dilleriyle farklı özellikler ekletmek isteyeceğimden dolayı, web sitemi javascript dilleriyle yaptırmak istiyorum. İletişime geçtiğim yazılımcı starbucks ve istegelsin gibi önemli sitelerin front-end'ini tasarlamış, ve şuan ülkemizdeki büyük firmalardan birinde front end developer olarak çalışıyor. Sektörde 7 yıllık deneyimi var. Profilinde Front-end'de HTML/CSS3/JS, back-end'de ASP.NET Web Forms'un yanında bir miktar MVC ve PHP bildiğini ifade etmiş. Bunun yanında reactjs, node.js ve angular.js teknolojilerini bildiğini yazmış.

Benim sitemde front end'de react, back end'de php yada node.js kullanılabileceğini söyledi. Ancak back-end'ini yaptığı somut örnekler göremediğim için emin olamadım. Sizce front-end'de böyle başarıları olan biri back-end'de de doğal olarak başarılı olur mu? Dolayısıyla full stack bir iş yapabilir mi?

Teşekkürler...

 

bu sonunun cevabi bircok seye bagli;

1. bahsettiginiz gelistiricinin bildigini soyledigi teknolojilerdeki yetkinligini ancak o teknolojilerde uzman bir kisi ile gorusmesi sonucu anlayabilirsiniz. cunku bu teknolojilerin biliyor/bilmiyor gibi iki kutuplu bir cevabi yok. ne kadar biliyor, ne oranda tecrubesi var onu bilmek cok kolay degil.

2. sizin projenin ihtiyaclari ne ve bu ihtiyaclar gelistiricinin yetenekleri ile ortusuyor mu. her proje bir degil, her projenin ihtiyaclari farkli. buna karsilik her gelistiricinin tecrubesi farkli, tecrubesiz oldugu ama hizla tamamlayacagi yonleri farkli.

3. bunlardan en onemlisi gelistiricinin motivasyonu ve disiplini. eger bir teknolojiyi bilmiyorsa da ogrenir, bir problemi cozemiyorsa da eninde sonunda cozer. ama is uzerine motivasyonu olmayan ve disiplinli olmayan kisinin gozunde her is buyuyeyecek ve gecikecektir.

4. projeniz icin gerekli gelistirme ortami full stack. yani front-end var, anladigim kadariyle back-end de var. back-end varda database tarafi da var. tum bunlarin calismasi icin devops tarafi da gerekli. yani kapsamli bir proje icin bunlar bir kisinin bilgisini asmaz belki ama bir kisinin uzmanligini asabilir. mutlaka bu full stack de bir yerde zayif kalacaktir. ornegin css ve ui konusunda iyiyse devops ve sunucu tarafinda eksikligi olacaktir. tum stack konusunda hakim olmak gercekten zor. tabi bu yine sizin projenin kapsamina bagli.

5. gelistiriciye ne kadar zaman veriyorsunuz bu da onemli. cunku bu kadar genis bir stack uzerinde calisan biri icin "context switch" zor olacaktir ve bu da beklenenden fazla zaman gerektirecektir.


kisaca proje cok cok buyuk degilse, uygun zaman da planlanirsa yapabilir. ama gelistirici motive ve disiplinli olmali. sonucta javascripti iyi bilen biri icin node.js de gelistirme veya react ile gelistirme cok da zor olmaz.

emrahday

Yıllarca full stack developer olarak çalıştıktan sonraki cevabım:

Projeniz basit bir şey değilse ya da PoC yapmıyorsanız full stack developer'lar ile çalışmayın. Backend için ayrı biri olsun, frontend için ayrı biri.

Çünkü bi 10 yıl önceki gibi değil, her şey aşırı detaylandı, kompleks hale geldi. Hepsine yetişmek imkansız artık.

Ha mesela daha fikri valide edeceksinizdir, kalite çok önemli değildir, "çalışsın yeter" diyorsunuzdur, o zaman yardırın, bişey olmaz.

plutongezegendegilmi

Selamlar,

iki yanıta da katılıyorum.

Genel olarak Front-end ve back-end geliştirme farklı beceri setlerini gerektiren farklı alanlar.

Ancak Front-end deneyimi ve bilgisi, back-end geliştirmede avantaj sağlayabilir. Hem genel yapılara hakimiyeti hem de problem çözme mantığını bileceği için.

Temelde 2 soru var bence, projenizin kapsamı ve adayın konuya yaklaşımı, adam buna ok mi yani?

Ucuz olsun diye mi bunu tercih ediyorsunuz? proje detaylıysa aynı anda 2 kişinin birlikte ilerlemesi süreyi kısaltacağı için yine de değerlendirilebilir.

Projeyi ve adamın yetkinliklerinin detayını bilmeden çok yüzeysel cevap verebiliyorum.

wct3 org
1

mobil görünümden çık