Şimdi birkaç sorum var, benim sözleşmem 1 senelikti ve ağustosta bitiyor. Bazı araştırmalarımda kiracının sözleşmesi bitse bile %25 zamlı tutarı gönderdiği takdirde oturma hakkı 5 yıl daha oluyor, bu doğru mu? adam kabul etmezse sözleşmesiz devam ediliyor mu?
Ben biraz daha zamlı olarak orta yolu bulmak istiyorum günümüz ev kira fiyatları belli olduğu için, eğer bunu kabul etmezse ve illa çıkarmak isterse sözleşmem bittiğinde kesin çıkarabiliyor mu? (belki ablam taşıncak, evi satıyorum vs gibi şeylerle) Bilen kişiler yol gösterirse çok sevinirim, teşekkürler
karşılıklı bir anlaşma ya da bir mahkeme kararı olmadığı sürece sözleşme otomatik olarak uzar. ev sahibinin çık demesinin çok bir önemi yok.
kendi ya da yakını oturacak adam direkt çık der ve buna göre yol izler. orta yolu bulabiliriz falan dediğine göre para kopartmaya çalışıyor demektir. ayrıca ev kendi üzerine ise ablasının mahkemesi sizi ilgilendirmez çünkü alt veya üst soyun kullanımı için çıkartabilir ancak sizi. ablası bu tanıma uymuyor. ev anne-baba üzerine ise o zaman işler değişebilir tabi.
özetle pazarlığınızı yapın sözleşme sonunda da kirayı anlaştığınız oranda zamlı ödeyerek oturmaya devam edin.
1. Ablasının oturması geçerli bir sebep değil. Kendisi, anası babası ya da çocuklarından biri oturacak olmalı. birinci dereceden akraba olacak yani.
2. bir kez o sözleşmeye imza attığınızda evin büyük tadilata girecek olması, oturma sebebi ya da işte kentsel dönüşüme falan verilmesi haricinde on sene seni oradan çıkaramaz.
3. ilk beş yıl %25'in üstünde zam yapmak zorunda değilsin şimdilik. ancak elini vicdanına koy ve yapabildiğin en büyük zammı yap derim ben. hepimiz insanız neticede.
kısacası, senin yerinde olsam "benim durumum budur. yapabileceğim en büyük zam budur. emin olun ben de bütçemi zorluyorum" falan filan diyerek işte yapabildiğim en çok zammı teklif ederdim. kabul etmezse de "siz bilirsiniz. yasal yollar her zaman açık elbette. hoşça kalın" diyip teklif ettiğim zamlı tarifeden devam ederdim.