Arkadaşım 42 yaşında evli ve 15 ve 10 yaşında çocukları var.
Kendisi bir şirkette müdür olmadan 50 bin tl net maaş almakta.
Ayrıca bir kaç gayrimenkulunden 47 Bin TL kira almakta ve 10 gibi kira ödemekte.
15 yıldır aynı yerde yaşıyor, muhtemelen buradan emekli olacak ve emekli olduğunda da primleri gerçekten ödendiği için 20 bin civarı emekli maaşı alacak. Kafası genel itibariyle iş konusunda rahat.
Büyük cocugunu senelik 230 bin tl verip özelde okutuyor (lise) küçük çocugunu da 100 bin gibi bir rakam verip özelde okutmayı planlamakta.(ortaokul)
Kendisi mühendis olmamasından dolayı green card için amerikaya giderse ne yapacağını bilmemekte. Kendisi mali müşavir.
Normal şartlar altında evden işe işten eve bir düzeni var.
Ben burada kurulu düzenin var yegenim modunda yaklaşsam da çocukları için gitmesi gerekir gibi düşüncedeyim.
Sizin bu arkadaşa öneriniz ne olurdu.
Bu kişi giderse sizce artısı ne olur eksisi ne olur?
bu kadar uzun sure comfort zone'da kalmis bir adamin sirf cocuklari icin abd'ye gitmesi cok radikal bir karar olur. ayrica o yasta abd'de sifirdan is bulmasi, gereklilikleri saglamasi falan sinir bozucu detaylar. ama gemileri yakip giderse ilk 3,6 ay dayanabilirse sonrasi kolay.
2 çocuklu bir aile için sürecin masrafı ve daha sonrasında çocukların eğitim masrafları baya fazla olur. Olası bir geri dönüş durumunda da kayıp çok büyük olur.
Bence böyle bir şey evli ve çocuklu kişilere göre değil. Bir de bu adamın gayrimenkulu falan varsa hiç gerek yok maceraya. Tutunamayıp dönen çok var.
Çocuklarına para verip amerikada okutsun.
2 kusur sene amerikada yasamis uzun suredir de kanada'da yasayan biri olarak (benzer bir ulke manasinda) bence de iyi bir aday degil. Turkiye'deki rahatligina ve statusune erismesi cok uzun surer (hatta hic gerceklesmeyebilir) ki es cocuklar falan derken uyum sureci cok daha zorlasacak. Ingilizcesi falan da iyi degildir simdi, ki mali musavir olarak zaten calisamaz oranin egitimlerini sinavlarini vs tamamlamadan. Tamam Turkiye'de egitim kalitesiz de ABD'de cogu yerde okul kaliteleri acisindan daha da cok ucurum var. Kaliteli ozel okula zaten parasi kesinlikle yetmez, public sistem icin de nerede oturulur hangi okula gonderilir vs bilgisi de ileri seviyede entegrasyon ister - bu da o arkadasta olmayacak. Cok eksisi var yani.
Çocuklarıyla Amerika’ya ne yapacağını bilmeden taşınacak doğru mu anladım? İngilizcesi falan var mı?
Hangi eyalete gideceği hkk fikri var mı? Çocukları ne düşünüyor mesela bu konuda? Çocukların İngilizceleri yabancı bir ülkedeki eğitime, ortama hemen adapte olacak seviyede mi? Yani Türkiye’de bile o yaşlarda okul değişmek bunalım sebebi olabiliyor.
Orada yeni hayat kurmak için harcayacağı parayı çocuklarının üniversite eğitimini yurtdışında alması için harcasın derim sonuç olarak. Esas mesele çocuklarsa. Ha diyorsa ki “ben bu ülkeden bezdim, artık yokum” o zaman düzgün bir plan yapmak gerekiyor tabii.
Düzenini bozmasın, geçtiğimiz senelrde 2 arkadaşım gitti yaşları 30 civarında bekarlar. İkiside yapamayıp döndü, kartın çıkmış olması sadece yolun başı.
Liseye giden çocuk ingilizce hazırlık okuyor, mali müşavir'in de ingilizcesi yeterli sayılacak seviyede.
Amerika'ya gideyim zengin olayım düşüncesi yok.
Sadece çocukları için iyi bir gelecek yapma peşinde. hiç olmadı çocuklarını almanya'da lisans veya yüksek lisans yaptırabilecek maddi durumda.
Kendisi amerika'da illa mali müşavir yaparım düşüncesi yok.
Daha önce gezi amaçlı iki haftalıgına amerika'ya gitmişti, giderse planı miami olacak gibi.
Kendisinin amerika'dan maddi veya manevi beklentisi yok, tek düşüncesi çocukların geleceği için bu bir fırsatsa kendisinin bilmediği bunu kaçırmamak istemesi.
bunu fırsat olarak görmesi baştan yanlış. fırsat falan değil bu. fırsat şöyle olur, abd’de zengin kuzeni vardır yer, yol, yordam, maddi ve manevi destek herşeyi sağlayacağını taahüt eder yada bi şirkette iş bulmuştur herşeyi sağlıyordur işte o zaman fırsat denir. ama şu anki resimde, otostopla tatile çıkan üniversiteli macerası gibi bişey bu. naçizhane tavsiyem kulaklarını kapasın. özellikle şu seçim ortamında herkes kaçma derdinde olduğu için salak mısın bu ülkede durulur mu kafasında ama kazın ayağı öyle değil.
Mantıksız.
kişinin işi olarak da mantıksız hayattaki yeri ile de.
Çocukları yurtdışına okumaya yollasın+1
düzenini bu kadar oturtmuş biri için çok gereksiz macera olur.
Çocuklarını yurtdışında lisans veya mastera yollamaya çalışsın. +1
(zaten liseye gidene yıllık 10000 eur veriyor, oha ya)
Herkes gitmesin demiş te, gitse ne kaybedecek? Adam gidip 5 senesini harcasa sonra geri gelse, çolugu çocuguna amerikan vatandaşlığı almış, 5 senesini amerika'da harcayıp dünya görmüş olup gelir.
Zaten döndüğünde burada işe girmese bile yaşayabilecek geliri var, 42 yaşında olup olabileceğini zaten olmuş. Gitse belki daha iyi olamaz mı?
Bu arada herkesin dediğine sonsuza kadar katılıyorum.
42 yaşında iş bulma güdüsü azalmış olabilir ayrıca Türkiye'de kötü duruma düşmemiş. Yani burada ev kirasını ödeyemeyen beyaz yakalının gitmesi makul ve gittiği ülkede her işi yapıp orada kalmak için asılıyor bir güdüsü var ama bu adam alt bir kademeden başlamayı kendine yedirebilecek mi?
Her halükarda 2000 dolar falan geliri olacak (burada kurlar değişirse bin küsur dolara da düşebilir tabii) orada yine biraz rahat olur tabii, ama bilemiyorum. Normalde ben "çifte vatandaşlık muhteşem bir şey" kafasında bir insanım, ama bu adam için düzenini bozmak risk gibi geldi mesela dönerse tekrar iş bulur mu böyle bir maaşa bulabilir mi...
Girişimci biriyse orada şirket kurup Türkiye'ye dönerse/döndüğünde bir de oradan geliri olarak dönebilir o ayrı konu. Kişi nasıl biri o önemli.
Bu senaryoda bana green card çıksa ben emekli olurdum.
Uzaktan sgk primleri ödenip türkiye'deki emekliğe giden süreci devam ettirerek ben amerika derdim.
En azından 5-6 seneye abd vatandaşlığı alınır türkiye'de de iyi bir emekli maaşı alınır baktı amerikada sıkıldı türkiyeye döner nasılsa abd vatandaşı.
kendim cikmam, cocuklari yurtdisina gonderirim okumaya.
lise eğitimi temel bir eğitim. Üniversite temelini hazırlıyor düzgün verilirse. Bir sene hazırlık okuyan çocuğun adaptasyon sorunları haricinde bu eğitimi de düzgün alabileceğine inanmıyorum. 10 yaşında olanın o da yok anladığım kadarıyla. Yani siz o yaşta başka bir ülkede hem dil öğrenip hem ders çalıştığınızı falan hayal edin.
Günlük hayatında İngilizce kullanmayan ama ingilizcem iyi diyen çok insan için yine zorlayıcı. Bu baba yeri gelecek tonla evrak işi, çocukların okul işleri için vs bir anda sürekli İngilizce kullanmak zorunda kalacak. Derslerine yardım edemeyecek.
Yani tek başına giden biri için kaç yaşında olursa olsun denemeye değeceğini düşünürüm. Ama çocuklar için özellikle orada yerleşik bir destek yokken en iyi seçenek bence bu değil. Yaz tatilinde dil okulu, lisede değişim programı sonra yurtdışı eğitimi daha mantıklı.
Kesinlikle gitmesin. Çocukları da abd yerine ab ye göndersin okutsun. O kadar uzağa göndermesin derim.
6 yildir amerikada yasiyorum oncelikle.
kendisi belli bir comfort zone icinde anladigim kadari ile. Ancak turkiyedeki alacagi kira ile yaklasik su an kur ile 2000 dolardan fazla geliri var. bu demek ki amerikada yaklasik kira odemeyecek, tr den bunu karsilayabilir. ilk baslarda klasik uber gibi isler yapar ama sonra daha iyi isler bulur. bir cok turk sirket var ve mali musavir hesap kitap bilmesi cok cok buyuk avantaj.
benim onerim kendi isinden tamamen kopmadan mumkunse 1 yil fln izin alsin ve sansini denesin en azindan kartini mutlaka alsin. gelsin baksin bir denesin, burada gercekten inanilmaz firsatlar cikiyor insanlarin onune. ozellikle ticaretten anliyor ise bu alana yonelebilir. yasi genc daha, azmi var ise burada da cpa olabilir ileride.
ben kesin denenmeli derim, 5 yil sonra coocuklari vatandas olur bu bile cok cok buyuk bir sey.
@oscar, bu izin konusunu mantıklı.