Şimdi benim bildiğim kalp masajı hayata döndürmek için yapılan bir şey değil, daha kapsamlı bir müdahale yapılmadan önce beyindir dalaktır böbrektir bunlar oksijensiniz kalmasın diye yapılan bir uygulama, zaten böyle durmuş bi kalbi çalıştırmak için biraz elektrik gerekiyor, onun için de defibrilatör var işte, lazım olduğunda "300 joule 500 joule" diyerek bunu basıyorlar senin de döneceğin varsa dönüyorsun yaşama yoksa eğer allah rahmet eylesin.
Yani sorum şu: Burada benim kaçırdığım bir şey var mı yanılıyor muyum ben, ölmüş birini kalp masajı yaparak hayata döndürmeye çalışmak saçma değil mi, dönmeyince bir de "yav nasıl dönmez" deyip şaşırıyorlar mesela, yani adama 3 tane orta boy köye yetecek kadar elektrik veriyorlar yine dönmüyor senin dandik kalp masajınla mı dönecek, dönmez tabii. Yanılıyor muyum ben şimdi niye böyle oluyor? Teşekkür ederim.
tamamen ölmüş birini döndürmek elbette mümkün değil,
ancak kalbin durduğu ilk dakikalarda beyin ve diğer organların fonksiyonu kısmen de yerindeyken kalp masajı hayata dönmek adına en iyi çözüm olabiliyor.
kalbin yeniden çalışması için elektrik gerekli kısmı hatalı bir bilgi. o elektrik olayı kalbin ve kalp kaslarının kalp masajından daha hızlı cevap vermesini sağlar.
suda boğulma ve benzeri olaylarda kalbi duran hemen müdahale edilebilen vakalarda kalp masajı ile ölümden dönen çok hasta gördüm. tıbbi cihazların olmadığı durumlarda hala en hızlı ve etkili yoldur.
Doktor değilim ama bu konuda uluslar arası geçerliliğe sahip ilk yardım sertifikam var.
Yetişkinler için 10 dakikada pes etmek diye bir şey yok. Tükenip bitene kadar 30 dakika 40 dakika artık ne kadarsa yapmalısınız. Hatta ondan sonra bile bir başkasına devredin pes etmeyin diyorlar. Çünkü yapılan araştırmalara göre el ile yapılan ilk yardım hastaneye kaldırıldıktan sonra veya bir sağlık çalışanının gelmesiyle başlayan ilk yardımdan çok daha önemli ve başarıya ulaşma oranı yüksek. Bu şekilde kurtulanların büyük kısmı olay anında müdahale edilenlermiş. Hastaneye gidene kadar genellikle çok geç oluyormuş.
Yani o elektrik olmasa da el ile kişiyi hayatta tutabilirsiniz. Aradaki tek fark yorulmuyor olmak.
Kalp düzensiz ve yavaş attığında elektrik veriliyor. Aletler otomatik zaten artık. İlk yardımcının yanında böyle bir alet olmadığı için kalp atıyorsa bir şey yapmıyoruz elbette. Kalp durmuşsa Nefes kontrolü de yapıp başlıyorsun masaja ve Nefes vermeye. Filmlerde Nefes vermeyi de atlıyorlar genelde. Hasta sağlamsa Nefes alacak pozisyona sokup bekliyorsun, kaldırmaya çalışan insanları durduruyorsun falan ambulans gelene kadar. Ufak kazalara denk geldim bir kaç kere yardımcı oldum insanlara. Kazazedenin çevresindeki kalabalık süper bilinçsiz oluyor çünkü. Kızılay'ın ilk yardım kursu güzel şey bence. Şirket sağolsun yolluyor.
Ben dışarıda hastaneye yetiştirilmek üzere yapılan kalp masajını söylemiyorum, onu zaten ben de belirttim.
"Şimdi benim bildiğim kalp masajı hayata döndürmek için yapılan bir şey değil, daha kapsamlı bir müdahale yapılmadan önce beyindir dalaktır böbrektir bunlar oksijensiniz kalmasın diye yapılan bir uygulama."
Benim sorduğum şu: Bi film izliyoruz, eleman kaza yapıyor ve kalbi duruyor, orada ilk müdahaleyi yapan doktor veya bir başkası sürekli kalp masajı yapıyor, yani 10 dakika değil de 1 saat yaptığını farz edelim, sonra bu öldü deyip bırakıyor "filmde" yani ben anlıyorum ki orada hastanede yapılacak müdahale öncesi bir oksijen desteğinde bulunmak için yapılmıyor, hayata döndürmek için yapılıyor, ben bunun saçma olup olmadığını ya da gerçekle bir ilgisinin olup olmadığını soruyorum, yoksa hastaneye yetiştirilmek üzereyken dokular oksijensiz kalmasın diye yapıldığını tahmin edebiliyorum ben de.
Daha basit sorayım hatta: En yakın hastaneye 1 milyon km uzakta hayali bir yerdeyiz hastaneye yetişme şansımız yok ve bir trafik kazasında kalbi durmuş birini bulduk, bu kişiye kalp masajı yaparak hayata geri döndürebiliyor muyuz? Çünkü benim gördüğüm "filmlerde" bunu için çabalandığı yönünde, hatta bazısının duran kalbi tekrar çalışıp öksürüp tıksırıp tekrar yaşıyor bazısı da yaşamıyor, ölmüş birini bu şekilde diriltebiliyor muyuz?
Suni solunum+kalp masajının asli amacı defib gelene kadar organları hayatta tutmak (eli5) tabii ama hasta bu süreçte kişi hayata dönebilir ve dönüyor da tabii ki. Bunun oranı epey düşük ama. Kişinin yaşı, sağlık durumu, ne kadar erken müdahale edildiği vs. önemli. Yani 2 saat sonra denk geldiysen istersen sabaha kadar kalp masajı yap. En fazla zombi olarak gelir.
Ambulans gelene kadar yap diyorlardı kursta. Hasta tek başınaysa şansını denemek istersen yaparsın. Sevdiğin biriyse saatlerce de yaparsın. Yolda gördüğün biriyse cevrede biri varsa zaten izin alıyorsun önce. Kadınsa hasta 2 kere izin alıyorsun. Büyük memeli kadinsa müdahale için sütyeni açmak ayırmak gerekiyor memeleri falan sıkıntılı işler hacı. Denk gelsin istemem bana. Gelirse yaparım ama kesin elden geldiğince