Malum artık günümüzde hiçbir şey eski kalitesinde değil.
Sizce artık ilaçlar(soğuk algınlığı, antibiyotik vb.) etkisizleşmiş olabilir mi? Yani ekonomik kriz sebebi ile etken maddeleri falan azaltılmış olabilir mi?
En basitinden burun spreyi bir fıs sıkınca burnumu açarken, artık açıyor açmıyor arası bir şey. İyileşemiyorum resmen, var mı böyle düşünen merak ettim :)
Etken maddeler mg olarak yazıyor. Karşılaştırmak gerekir eski zamanlarla. Böyle bir şey olduğunu zannetmiyorum. Bakteriler direnç kazanmış olabilir. Bu zaten çok uzun süredir tartışılan bir konu.
Dissendium+1 ama mesela şu nurofen denen ilaç eskid n çok etkiliyken şimdi bir işe yaramıyor. Bu arada son dönem etkisi artan tek ilaç parolmuş gibi geliyor bana.
bakteriler direnç kazanıyor, etkisi kadar etki etmemeye başlıyor. bunun nedeni sizin örneğinizde olduğu gibi soğuk algınlığına bile antibiyotik yazan doktorlar :) 3. kuşak antibiyotikler var onlar biraz daha iyi.
bende de tam tersi durum. çocukken ve lisede dört beş gün sürünüp iyileşemezken şimdi bir kapsül parasetamol bile beni iyileştiriyor.
bence bağışıklığınızı inceleyin. bu tabi bencesi :))
Delidir +1
Türkiye'de ciddi bir antibiyotik kullanimi var(di). Annemler misal kullanir. Ben en son ne zaman kullandim hatirlamam. Peynir ekmek gibi yazılıyordu Türkiye'de.
Yanlış ilaç kullanımı nedeni ile,
Burun spreyi zaten bağımlılık yaratan bi ilaç. Alıştıktan sonra eski etkisini görememeniz çok normal.
Antibiyotik kullandığınızdada bir bir grup bakteriyi öldürken geriye güçlüler kalıyor. Hayatınıza vücudunuzda daha güçlü bakterilerle devam ediyorsunuz. Sonra en ufak vücut direnciniz düşte hastalanıyorsunuz. Antibiyotik kullanmanın yan etkileri de bunlar.
Kötü besleniyor vs olabilirsiniz. Eskiden vücudunuz kötü şartları kaldırırken artık kaldırmadığı için güçsüzleşiyor olabilir.
Kovid zamanı eve kapandığımız için, maske taktığımız için vs bağışıklığımız iyice zayıfladı. Çünkü izole ettik kendimizi günlük bakterilerden. Bu nedenle eskiye göre daha zayıf bir bağışıklığınız olabilir.
Ya bu "muadil" ilaçların, "muadil" olarak kabul edilebilmesinin bir limiti var. İşte deney yapıyorlar ya ilaçlarla, tam rakamı hatırlamıyorum ama işte orijinal ilacın %70'i kadar etkiliyse "muadil" kabul edilebiliyor vs.
Şimdi ilk ilacın etkisini 100 kabul et. Buna muadil olarak çıkan X ilacı 70 etkiyle kabul edilebiliyor. Sonra bi ilaç daha çıkıyor, bu da X'in muadili olsun, bu sefer 70 * 0.7'den 49 etkili olmasına rağmen muadil olarak kabul edilebiliyor. İlk ilacın yarısı kadar etkili, ama muadil işte.
Aynı miktarda etken madde kullansa bile biyoyararlanım oranına etki eden bir sürü başka faktör var. Bu maddeyi nasıl saflaştırdın, ne koşullarda, ne süre muhafaza ettin vs.
@delidir yani başta antibiyotik verilmedi, nurofen falan verdi. devamında iki gün ölü gibi yattım, üçüncü gün duymamaya başladım tekrar hastaneye gittim. Bu sefer hem orta kulak iltihabı olmuşum hem faranjit olmuşum. belki başta düşük dozda başlasaydık böyle olmazdı diye düşünüyorum. Antibiyotiksiz de olmuyor maalesef.