not: genc kız için olsun :)
Hale gidip yük boşalt. Her zaman iş bulursun, hem de spor yapıp para alırsın.
Ekstrem oldu dersen, derneklere gidip yardım edebilirsin. yemek dağıtmak, yemek yapmak, dağıtıma çıkmak, sokak çocuklarıyla sinemaya gitmek, ders anlatmak vs.
bunu sen bileceksin. her alanda dene kendini. ben, piyano, bağlama, karakelm, flüt, dikiş dikmek, çivi sanatı, nakış hepsini denedim. bir tek dikiş yaparken yok oluyorum adeta. örgü birde o bitmiyor hiç. o nedenle sıkıyor.
Şimdi mali durum,yetenek ve ilgi alanı bilgisi içermeyen bir başka soru daha var karşımızda. Ortaya karışık yapıyorum mecburen. Bir müzik aleti çalmayı öğrenebilir, resim çizmeyi öğrenebilir, yeni bir dil öğrenebilir, programlama, 3d tasarım, photoshop vb şeyler öğrenebilir. Ha öğrenme olmasın işin içinde sadece oyalama kısmı yeter dersen puzzle yapımı, maket yapımı gibi şeylerle uğraşabilir
Şahsi tecrübeme istinaden söyleyeyim; kendimden öyle kaçamaıyorum. Bahsettiğiniz şey kabaca içki içmek ya da uyuşturucu kullanmaktan farksız. Eğer zihin o sorunda sabitlendiyse ne aktivite bulunursa bulunsun kısa bir sürenin ardından "Bunca derdinin arasında bunu mu yapacaksın" temelli bir düşünceyle o davranışın motivasyonu baltalanıyor, dolayısıyla insan kendini o aktiviteyi yapamaz halde buluyor.
Bisiklet sürmek. Full konsantrasyon gerektiriyor, aklınız başka yere kayarsa kendinizi yaralabilirsiniz. (İstanbul gibi yerlerde ekstra dikkat gerek.)
Tenis oynamak da aynı şekilde insanı çok anda tutan bir şey. Aklınız kısa bir süre başka bir şeye kaysa bile tutunamıyor çünkü ralli içinde başka bir şey düşünmeye fırsatınız olmuyor.
Spor salonuna gitmek yerine, bu tarz sporlar tam aradığınız şey bence. Entelektüel hobiler zaten en başta kafayı boşaltıp o işe oturabilmeyi gerektiriyor, oysa sporda kendinizi anın içine atıyorsunuz ve devamını spor getiriyor.
sporsa pt, ogrenmelik isler ise hoca olmasi lazim. oyle olunca sorunlarini degil girdigin derse odaklanoyosun. benim deneyimim budur. sinif ortami degil birebir ders almak. ders vermek icin uzmanliginiz varsa o da olur
Rüzgar sörfü gibi, yelken gibi, kite surf gibi tüm zihnini kullanman gereken sporlar.
resim, suluboya olur, pastel boya olur. youtube'dan gördüğünüz ve sevdiğiniz videoları yapmayı deneyin. hem eliniz çalıştığı için fırça ile, beden devreye giriyor, hem de boyama yapmak zihinle de alakalı.
arada aklınıza düşüncelerin gelmesi doğal, onlar geldiğinde ne yapıyorsunuz, bu önemli :) bu düşünceler ve odaklanma için russ harris, mutluluk tuzağı kitabını öneririm, kendi kendine yardım kitabı, bu sorunuzun cevabı bence orada. uygulamaları yaparsanız çok şey öğrenebilirsiniz, yaşantılayarak :)
bence kesinlikle örgü ya da tığ. o kadar çok insan uğraşıyor ve o kadar terapi niteliğinde bir şey ki anlatamam. bir sürü sayı sayma, motif takip etme işi olduğundan başka bir şey düşünemiyorsunuz. öğrenmesi çok kolay, malzemesi öyle pahalı değil. artık youtube'dan her şeyi öğrenebilir. ben annemden öğrenememiştim, youtube'dan fıstık gibi öğrendim ikisini de. iki arkadaşıma daha bulaştırdım, onlar da sıfırdan youtube'dan öğrendiler. öyle teyze işi gibi de düşünmeyin, çok genç bir kitlesi var uluslararası. bence genç kıza müthiş. bir deneme ihtimali olursa bir sürü video linki paylaşırım :)