Bro arabanın yakıt deposunu düşün ağzına kadar dolu mesela, sen "benzinliğe gideyim de şuna 3-5 litre daha benzin doldurayım" der misin? Demezsin. Vücut da öyle; ihtiyaç hasıl oldukça su verirsin, bunu da anlarsın zaten. Böbrek kendi halinde ufak ufak çalışırken ansızın 1 litre suyla karşılaşınca canı sıkılır tadı kaçar, yapma öyle. Yani vücut zaten susuz da kalmıyor içtiğin çaydan kahveden yediğin ıspanaktan patatesten de ihtiyacı olan suyu emcükleyebiliyor, zorlamaya gerek yok. Susadığını hissettiğinde iç işte. Yani klimalı ofisinde mesela sıfır fiziki aktiviteyle güzel bi serinlikte otururken o kadar ihtiyacın olmuyor fazla içmiyorsun ama 40 derece sıcakta güneşin alnında çalışan ağır beden işçisini düşün, o 15 dakikada bir içiyor mesela, çünkü su kaybediyor, su kaybettiğini anlayıp içiyor. Öyle olması lazım.
Ek soru: susadığını anlamayanlar nasıl içmeli
Vücut susuz olsa da çoğu kez susuzluk hissi çekmeyebiliyoruz çünkü
"Vücut susuz olsa da çoğu kez susuzluk hissi çekmeyebiliyoruz çünkü"
Böyle bir şey yok, demek ki su içmesen bile diğer sıvılardan ya da yemeklerden aldığın su yetiyor, yukarıda da söyledim vücut her türlü sıvıdaki suyu kullanır, fiziksel olarak da çok su kaybetmiyorsan su içme ihtiyacı hissetmezsin çünkü böyle bir ihtiyacın olmaz. Misal bana "susadığımı hissetmiyorum" diyen biri gelsin ben ona 40 dakika antrenman yaptırayım 19 litrelik damacanayı diker kafasına, susuzluk hissi diye bir şey yok yani.
susuzluk hissinin kaybolması diye birşey var maalesef.
örneğin demans hastalarında çok yaygındır. susuzluktan bayılan yaşlı muayenene ettim.
susayınca içmek en güzeli fakat alışkanlık olarak saat başı bir bardak içmek en güzeli.
şu şekilde teorik olarak ifade edeyim içtiğiniz suyun %50si 2 sa içinde atılır. yani tek seferde yüksek volümde su içerseniz hızla da atarsınız. yavaş yavaş doldurun depoyu.
idmanlarda saat basina 200ml deniyor. sen de oyle yapabilirsin. alarm kur 200ml iki yudum su zaten.
@photo vücut susadığını doğal yoldan anlamıyorsa, ona bol tuzlu, susamayı reddedemeyeceği tekliflerle dolaylı yoldan anlatman lazım. ben de bu dertten muzdaribim ama gün içinde aldığım tek bir ekşi krema ve soğan çeşnili tadım yer fıstığı tanesi bile en az 2 bardak su içirtiyor. zaten fazlasını içersen tuvaletin geliyor. burada bir duyuruda bunun için tükettiğim ekstra şeyleri de yazmıştım ama kim bilir hangi konu. bazı akşamlar günde sadece 2 bardak kahveyle geceyi yaptığımı farkedince irkiliyorum, o esnada su şişesi elimin altında oluyor ama parmaklarım gitmiyor öyle söyleyeyim. antrenmanda 1 şişe suyu lıkır lıkır götürüyorum. ama gün içinde ne oluyorsa susama hissiyatım çok çok zayıf. hayatın belirli dönemlerinde bunun bedelini de safra kesesinde poliple, böbreklerde taşla ödüyorum.
öğünlerden 1-2 saat önce ve sonra içmek gerek
6-7 saat uykuyu da çıkar
geriye 12 saat kalıyor
2-3 litre içmek lazım kilo boy standart ise
saatte 1 bardak ediyor
bir kismi bir sure sonra disari cikacagi icin (terleme-tuvalet) tek seferde icilmesi mantikli degil. 2-3 /3-4 saatte bir iyidir sanirim.
uygulamalar var bunun icin. ya da alarm kurun. yaninizda mutlaka sise/surahi olsun. susuzluk hissetmiyorsaniz bile icin. bardaginiz cok buyuk olmasin (su icmeyi sevmiyorsaniz mideniz bulanmasin) minik minik ama sIk sIk icin.
yurtdisindaysiniz aromali sular var su icmeyi sevmeyenler icin. onlara da bakabilirsiniz.
Bana diyetisyen 2.5 lt dedi. Sabah 2 bardak bir lt işe gidip iki şişe 1.5 ltyi 15:00e kadar bitiriyorum. Eve gelip 1 lt daha içiyorum. Yaymak lazım ama işim dolayısıyla bu zor.
amerika'da yerel bir gazeteden yayılan bir başka saçmalık, herhangi bir rahatsızlık yoksa susayınca su için o kadar.
Su içme programları var google play vs. indirebilirsiniz. Saat başı uyarıyor sizi su içmeniz için, ara ara tatlış yorumlar yapıyor falan motive oluyorsunuz. Deneyebilirsiniz. Ben ofiste çalışma masama 1 lt. kadar alan şişe koydum, gözüme iliştikçe içiyorum. Gün içinde şişeyi 2 kez doldurduğum düşünülürse 2 tl akşama kadar bitiyor. Evde de 1 bardak içersem kar işte. Bu arada çay, kahve ya da başka bir sıvı suyun yerini tutmaz mutlaka su da içmek gerekiyor.
suyla ilgili bir şey daha ekleyeyim: tuz da su kadar önemli. boş su içmeyin. minik minik tuz atın içine hep.
amerikalılar avrupalılar işi biliyor. çokça maden suyu içiyorlar.
çay, kahve, gazlı içecekler (kola vs.), alkol su ihtiyacını karşılamadığı gibi tam tersi suyu bağladığı için vücudunda olan suyu da onlar kullanıyor, bol çişe çıkartmaları da bu yüzden suyla bağlanıp atılıyorlar vücuttan. özellikle alkol kullanan biriysen fark etmişsindir bol içilen bir akşamın gecesinde bazen ağzın kupkuru uyanırsın. yani susadığın zaman iç işte demek çok mantıklı değil sen sürekli çay, kahve, bira vs. içen biriysen çok susuzluk hissetmezsin bir kaç saat ara vermezsen bunları içmeye. tabi cevaplarda dendiği gibi demans falan değilsen bayılma noktasına gelmeden illaki uyarı verir vücut sanıyorum ama sadece bayılmayacak kadar içmek de sağlıklı değil. bu içecekleri içmesen de aynı şey bayılmayacak kadar içmek farklı, ideal miktarda içmek farklı şey.
Alkol dışında diüretik etkisi olan hiçbir içecek yok, bu konuda yapılmış ve kanıtlanmış ispatı olan bir araştırma da yok. Kola çay kahve içtiğinde sürekli çişinin gelme nedeni bunların tüketiminin suya göre fazla olması tamamı ile. Bir gün aynı miktarda su için ertesi gün aynı miktarda çay için, çişe çıkma sıklığınız ortalama aynı olur. Alkol de toksik etkisi nedeniyle vücuda minimum düzeyde zarar versin sistemde fazla kalmasın diye sistemdeki suyun büyük oranda bu işte kullanılması nedeniyle su atımına neden oluyor, çayda kahvede ya da benzer diğer sıvılarda böyle bir problem olmadığı için haliyle böyle bir mekanizma da gelişmemiş.