Eurobond nedir, ne değildir; nasıl alınır satılır, neye dikkat etmeli bunları öğrenmeye çalışıyorum. Birkaç sorum var, cahile anlatır gibi cevaplarsanız sevinirim.

Şu örneği ele alalım
i.ibb.co

1) Yıllık getiri ile yıllık kupon faizi arasındaki fark tam olarak nedir? Mesela aradığımda şöyle bir açıklama çıkıyor:

"Kupon faiz oranı ve getiri birbirinden farklı mıdır?
Eurobondlar sabit kupon faizli olduğu için kupon faiz oranı vade sonuna kadar değişmemektedir. Ancak piyasada faiz oranı ve satış fiyatı değiştiğinde, kıymetin getirisi de satış fiyatına göre değişiklik gösterecektir. Bu nedenle, kupon faiz oranı ile getiri kavramları birbirinden farklıdır."

Faizlerin tahvil fiyatlarını nasıl etkilediğini kabaca anladım. Evet yazdığı gibi "piyasada faiz oranı ve satış fiyatı değiştiğinde, kıymetin getirisi de satış fiyatına göre değişiklik gösterecektir". Fakat gelecekteki faiz oranı belirsizken burda nasıl sabit bir yıllık getiri oranı verilebiliyor? Amacı nedir bu oranın?

2) Türkiye'den alınan tahvilin getirisi TL cinsinden vergilendirileceği için tahvilin değeri sabit kalsa dahi doların değeri artınca yok yere vergi ödenecek. Kur değişiminden kaynaklı gelirin vergisinden sakınmak için bu tahvili yurt dışı bankalarından alma şansımız oluyor mu? (Amerika'da yaşıyorum)


3) Şu anki Amerikan faizlerinin %5 olduğu yerde %9.8 (8.5?) faiz fena durmuyor. Fed'in de 25-50 puandan fazla artış yapacak yeri kalmamış gibi. Bu durumda gösterdiğim eurobond portföyü çeşitlendirmek açışından mantıklı bir yatırım gibi duruyor. yoksa görmediğim bir şey mi var?

 

Adam bir kağıt çıkarmış 1000 Dolara satıyor. Faizi %10. Yani yılda 100 dolar.
Bir sebepten kağıdın fiyatı düşmüş.900 dolar olmuş, yine Yılda 100 dolar getiriyor. Yani getir, %11,11

Kupon değeri ile ilgili bir vergi ödemiyorsun. O artar azalır. Ona kafayı takma. Aldığın faizin TL değeri, her yıl belirlenen bir miktar var, Ondan yüksekse vergi ödüyorsun.

Görmüşsün her şeyi gerçi de . Kaçan iki şey var.
Bizim devlet daha yüksek faizli Eurobond çıkarırsa senin kağıdın fiyatı düşer. Ama fiyat umurumda değil. Ben gelecek sabit faize bakarım diyorsan. Al.

Kağıdın fiyatı Devletin güvenilirliği nispetinde düşüp yükseliyor.

Devlete güveniyorsan. Hiç durma. Al.

Mirket

Yani bu şu demek oluyor anladığım kadarıyla. "yıllık kupon faizi" dediği şey kağıt ilk çıktığı andaki fiyattan alırsak elde edeceğimiz kazanç. Bu kağıt çıktığından beri fiyatı arttığı için, şu anda alırsam getirisi "yıllık getiri" kısmında yazan kadar olacak.

mı?

synesthesia

Evet.
Yalnız o, örnek olarak verdiğin kağıdın durumu biraz karışık. Özellikli bir durumu var. İlk yıl verdiği faiz ile diğer yıllar verdiği faiz birbirinden farklı.
Şu adreste, 629 kodlu kağıt yanındaki *** açıklamasını okursan anlatılıyor orada.

www.isbank.com.tr

Mirket
1

mobil görünümden çık